Σύνοψη Αποκατάστασης Μαστού

Επισκόπηση Επέμβασης Αποκατάστασης του Μαστού

Αντιλαμβανόμαστε ότι η απόφαση, για το εάν οι ασθενείς θα προβούν σε μια επέμβαση αποκατάστασης του μαστού ή όχι, είναι μια δύσκολη διαδικασία, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με τη διάγνωση της ασθένειας και τη θεραπεία της. Παρόλο που μπορούμε να σας συμβουλεύσουμε και να σας υποστηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, όσον αφορά την επιλογή της καλύτερης μεθόδου, η τελική απόφαση θα παραμείνει δική σας και θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ταυτόχρονα με το τι είναι καλύτερο για σας και για την υγεία σας. Παρά το γεγονός , ότι όλες οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μια επέμβαση μαστεκτομής θα πρέπει να προβούν και σε μια επέμβαση αποκατάστασης του μαστού, δεν υπάρχει σωστό ή λάθος στο αν αυτό επιλέξετε στην δική σας περίπτωση.

Η επέμβαση αποκατάστασης του μαστού μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τον ίδιο χρόνο με την επέμβαση της μαστεκτομής (γνωστή και ως αποκατάσταση σε πρώτο χρόνο ή ως άμεση αποκατάσταση) ή αργότερα (αποκατάσταση σε δεύτερο χρόνο ή απώτερη αποκατάσταση). Σε περιπτώσεις αμφιβολίας ή όταν υπάρχει ιατρικός λόγος είναι εξίσου αποδεκτό να κάνει κάποιος αποκατάσταση σε δεύτερο χρόνο. Σε γενικές γραμμές, η αποκατάσταση του μαστού μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας ,είτε ένα ένθεμα σιλικόνης είτε μόσχευμα (κρημνό) από μια περιοχή του σώματος του ασθενούς που υπάρχει διαθέσιμος-‘’αναλώσιμος’’ ιστός( περιοχή της ράχης, της κοιλιάς, των γλουτών ή των μηρών) και παρόλο που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει ένας συνδυασμός και των δύο μεθόδων, εντούτοις, η μέθοδος που θα διενεργηθεί θα πρέπει να συζητηθεί κατά την διάρκεια της συνεδρίας με τον κο Κωνσταντίνο Μπενετάτο, ώστε να αποφασιστεί και η καλύτερη δυνατή τεχνική που ταιριάζει στην εκάστοτε ασθενή.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Αποκατάσταση Μαστού θα βρείτε παρακάτω. Παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας εάν έχετε οποιεσδήποτε απορίες ή επιθυμείτε να ενημερωθείτε λεπτομέρειες της επέμβασης.

Γιατί και Πότε πρέπει να γίνει η Αποκτάσταση του Μαστού

Η αποκατάσταση του μαστού δεν αποτελεί μέρος της θεραπείας του καρκίνου, αλλά θα πρέπει πάντα να προσφέρεται στις ασθενείς που θα υποβληθούν ή έχουν υποβληθεί σε μια επέμβαση μαστεκτομής σαν επιλογή.

Είναι σημαντικό να κατανοήσει κανείς ότι μια αποκατάσταση μαστού, από την πιο απλή τεχνική έως την πιο σύνθετη, περιλαμβάνει μια επιπλέον επέμβαση με τις πιθανές επιπλοκές της. Βέβαια είναι γεγονός ότι σήμερα οι τεχνικές έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ που τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά.

Η απόφαση του πότε πρέπει να υποβληθεί η ασθενής σε χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης θα εξαρτηθεί από την επιλογή της κάθε ασθενούς, η οποία θα συνοδεύεται από την καθοδήγηση του κου Κωνσταντίνου Μπενετάτου. Στην περίπτωση που οι ασθενείς θα χρειάζονται και περαιτέρω θεραπείες, ειδικά ακτινοβολία, συστήνεται να πραγματοποιηθεί η επέμβαση αποκατάστασης σε δεύτερο χρόνο. Η επέμβαση Αποκατάστασης της Θηλής μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά την ίδια χρονική στιγμή με την επέμβαση Αποκατάστασης του Μαστού ή συνήθως αργότερα.

Άμεση Αποκατάσταση Μαστού (Primary Breast Reconstruction)

Η εν λόγω επέμβαση, αναφέρεται στην αποκατάσταση του μαστού, η οποία πραγματοποιείται κατά την ίδια χρονική στιγμή με την χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του καρκίνου του στήθους-μαστεκτομή. Εντούτοις, θα πρέπει οι ασθενείς να θυμούνται πάντα, ότι μια επέμβαση αποκατάστασης μαστού μπορεί επίσης να διεξαχθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία, που ακολουθεί μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας του καρκίνου.

Η επέμβαση της άμεσης αποκατάστασης του μαστού έχει αρκετά πλεονεκτήματα όπως και ενδεχόμενα μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα της Άμεσης Αποκατάστασης Μαστού

Μειονεκτήματα της Άμεσης Αποκατάστασης

Το ποσοστό μετεγχειρητικών επιπλοκών από μια άμεση αποκατάσταση είναι ελαφρώς υψηλότερο, από εκείνο της απώτερης αποκατάστασης μαστού και κυρίως αφορά στην επιβίωση του δέρματος του μαστού μετά τη μαστεκτομή.

Απώτερη (Καθυστερημένη) Αποκατάσταση Μαστού (Delayed Breast Reconstruction)

Η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται εφόσον έχει ολοκληρωθεί όλη η θεραπεία για τον καρκίνο και ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί μήνες ή και χρόνια αργότερα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος ή συγκεκριμένο όριο ηλικίας, και θα πρέπει να διενεργείται μόνο εφόσον ο ασθενής είναι έτοιμος, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, να προβεί σε μια επιπλέον χειρουργική επέμβαση.

Ορισμένοι ασθενείς επιλέγουν μια επέμβαση αποκατάστασης σε δεύτερο χρόνο, σε άλλους απλώς προτείνεται από τον θεράποντα ιατρό τους, και μερικοί οι οποίοι δεν επιθυμούν αρχικά να υποβληθούν σε μια επέμβαση αποκατάστασης μαστού, αποφασίζουν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα που είναι έτοιμοι να προβούν στην εν λόγω χειρουργική επέμβαση.

Πλεονεκτήματα της Απώτερης Ανάπλασης Μαστού

Μειονεκτήματα της Απώτερης Αποκατάστασης

Ακτινοβολία και Αποκατάσταση Μαστού

Για ορισμένους ασθενείς με καρκίνο του μαστού η ακτινοβολία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος της θεραπείας , και ειδικά για εκείνους που έχουν υποστεί μερική μαστεκτομή (επέμβαση διατήρησης του μαστού) , καθώς όπως αποδεικνύεται συμβάλλει πολύ στην μείωση των πιθανοτήτων επανεμφάνισης καρκίνου στον μαζικό αδένα. Έχει αποδειχθεί ότι μια χειρουργική επέμβαση διατήρησης του μαστού (ογκεκτομή – ευρεία τοπική εκτομή- τεταρτεκτομή) σε συνδυασμό με ακτινοβολία μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα με μια επέμβαση μαστεκτομής.

Εντούτοις, έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένοι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή θα ωφεληθούν επίσης από μια συμπληρωματική θεραπεία με ακτινοβολία. Η αναγκαιότητά της ακτινοθεραπείας όμως επιβεβαιώνεται μετά τη μαστεκτομή και την ιστολογική εξέταση του παρασκευάσματος του μαστού.

Η συμπληρωματική θεραπεία της ακτινοβολίας, εκτός από την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων προκαλεί βλάβες και στον φυσιολογικό ιστό της περιοχής, οδηγώντας σε αλλαγές στο δέρμα του μαστού της ασθενούς, όπως δυσχρωμία, σκλήρυνση και ρίκνωση ή ακόμα και νέκρωση του υγιούς ιστού του μαστού. Μπορεί επίσης να έχει το ίδιο αποτέλεσμα στους ιστούς που έχουν χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση ενός μαστού (δέρμα και λίπος από κοιλιά ή πλάτη). Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις περιπτώσεις που έχει χρησιμοποιηθεί ένα ένθεμα σιλικόνης με συμπληρωματική ακτινοθεραπεία, όπου τότε μπορούν να παρουσιαστούν πολύ υψηλά ποσοστά επιπλοκών, της τάξης του 30%, όπως δημιουργία ρικνωτικής κάψας, φλεγμονών, αποκάλυψη του ενθέματος, έντονης δυσμορφίας και πόνου αλλά ακόμα και πλήρη αποτυχία της αποκατάστασης με αναγκαστική αφαίρεση του ενθέματος.

Τα προβλήματα που συνοδεύουν την ακτινοβολία μπορεί να περιοριστούν στην αποκατάσταση μαστού χρησιμοποιώντας τις παρακάτω μεθόδους:

Καθυστερημένη Άμεση Αποκατάσταση Μαστού (Delayed Primary Breast Reconstruction)

Πρόκειται για τον καλύτερο τρόπο αποκατάστασης μαστού που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της Άμεσης Αποκατάστασης χωρίς να θέτει το νέο μαστό στους κινδύνους και τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από την ακτινοβολία. Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει αρχικά την τοποθέτηση ενός διατατή δέρματος κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ στο ίδιο χειρουργείο με τη μαστεκτομή. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της τεχνικής είναι να διενεργηθεί μια υποδόριος μαστεκτομή με διατήρηση του δέρματος του μαστού. Αφού εξεταστεί ιστολογικά ο μαστός που έχει αφαιρεθεί τότε αποφασίζεται το πλάνο της αποκατάστασης .

Δύο είναι τα πιθανά σενάρια- πρώτον να μην χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία ο μαστός με ακτινοβολία οπότε και μπορούμε μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να προβούμε στην τελική φάση αποκατάστασης, είτε με ένα μόνιμο ένθεμα σιλικόνης είτε με αυτόλογους ιστούς- το δεύτερο πιθανό σενάριο είναι να χρειαστεί συμπληρωματική θεραπεία με ακτινοβολία οπότε και αναμένουμε την ολοκλήρωση αυτής, ώστε να αποφευχθούν όλες οι δυσάρεστες συνέπειες της ακτινοβολίας στο νέο μαστό, και εν συνεχεία μετά από εύλογο χρονικό διάστημα (3-6 μήνες) συνεχίζουμε με την αποκατάσταση με αυτόλογους ιστούς (κοιλιά ή πλάτη) και μόνο (όχι με ένθεμα σιλικόνης).