Ερωτήσεις – Απαντήσεις (FAQ)

Μετά από μια κοιλιοπλαστική θα έχετε μια επίπεδη κοιλιά, η οποία επιτυγχάνεται με πλαστική στους μύες της κοιλιάς και το δέρμα. Εάν έχετε ραγάδες, αυτές θα εξαφανιστούν, ιδιαίτερα αυτές που είναι πάνω από το επίπεδο του ομφαλού.

Ασφαλώς! Εάν γίνει σωστά από έναν έμπειρο χειρουργό και τηρηθούν όλες οι απαραίτητες συνθήκες για μείωση των επιπλοκών τότε είναι μια απόλυτα ασφαλής επέμβαση, χωρίς προβλήματα. Παρόλα αυτά δεν παύει να είναι μια μεγάλη επέμβαση, με το μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών από όλες τις άλλες κοσμητικές επεμβάσεις. Για το λόγο αυτό πρέπει να είστε υγιής, σε καλή φυσική κατάσταση, να διακόψετε το κάπνισμα και τυχόν χρήση αντισυληπτικών ώστε να εξαλειφθεί κάθε πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων.

Φυσικά και μπορείτε! Παρόλα αυτά όμως δεν συνιστάται και καλό θα ήταν μια γυναίκα να ολοκληρώσει την τεκνοποίηση και μετά να προβεί σε μια επέμβαση κοιλιoπλαστικής.

Θα χρειαστούν 2-4 εβδομάδες για να αναρρώσετε πλήρως και περίπου 8 εβδομάδες για να επιστρέψετε σε αθλητικές δραστηριότητες. Μετά από 2 εβδομάδες θα μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας δεδομένου ότι αυτή δεν εμπλέκει φυσική δραστηριότητα (βαριά χειρωνακτική εργασία), οπότε θα χρειαστείτε τουλάχιστον 4 εβδομάδες για πλήρη ένταξη.

Η mini κοιλιοπλαστική είναι κατάλληλη για ασθενείς με μικρή χαλάρωση στην κατώτερη κοιλιακή χώρα και περιλαμβάνει μια μικρή τομή τύπου καισαρικής από όπου αφαιρείται δέρμα και λίπος. Συνήθως συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση στην περιοχή ύπερθεν του ομφαλού. Αντίθετα στην κλασική κοιλιοπλαστική η τομή είναι μεγαλύτερη, αλλά πετυχαίνει την αφαίρεση όλου του περιττού δέρματος που μπορεί να υπάρχει στην περιοχή κάτωθεν του αφαλού. Επίσης μπορεί να πετύχει τη σύσφιξη των κοιλιακών μυών και συνεπώς πολύ μεγαλύτερες αλλαγές σε ασθενείς με αρκετά χαλαρό κοιλιακό τοίχωμα, κήλες και χαλαρό κρεμάμενο δέρμα.

Το πιθανότερο είναι να μην το αντιληφθείτε. Με του παλαιότερου τύπου σιλικόνης ή μια κακής ποιότητας σύγχρονης μπορεί να εμφανιστούν μικροί όζοι γύρω από το μαστό ή στη μασχάλη, τα γνωστά «σιλικονώματα». Ένας υπέρηχος ή μια μαγνητική τομογραφία μπορεί να αναδείξουν το πρόβλημα και τότε η αφαίρεση του ενθέματος και η αντικατάστασή του με ένα άλλο δίνουν τη λύση. Η ποιότητα σιλικόνης των ενθεμάτων που χρησιμοποιεί ο κος Μπενετάτος (CohesiveIII) δεν δημιουργεί τέτοια προβλήματα.

Οι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει είναι με παλαιάς τεχνολογίας ενθέματα σιλικόνης και δίνουν ποσοστά 1 στα 10 ενθέματα να έχει διαρροή σιλικόνης μετά τα 10 χρόνια. Παρόλα αυτά τα σύγχρονα ενθέματα είναι πολύ πιο κοντά στο ποσοστό του 1% μετά τα δέκα χρόνια. Αυτό πιστοποιείται και από το γεγονός ότι οι περισσότερες εταιρίες δίνουν πλέον εγγύηση εναντίον της διαρροής σιλικόνης για τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Τα μοντέρνα ενθέματα έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε το κέλυφος που εμπεριέχει τη σιλικόνη να έχει «τραχεία» επιφάνεια, γεγονός που τα βοηθά να ενσωματωθούν και να σταθεροποιηθούν καλύτερα στη θέση που τοποθετούνται. Ο οργανισμός θα σχηματίσει μία κάψα γύρω από το ένθεμα η οποία βοηθά επιπλέον τη σταθεροποίησή του. Τα στρογγυλά ενθέματα με λεία επιφάνεια μπορεί να περιστρέφονται εντός της κάψας χωρίς αυτό να δημιουργεί πρόβλημα, γεγονός το οποίο είναι απαγορευτικό για τα ανατομικά ενθέματα τα οποία πρέπει να είναι πάντα σταθερά. Για το λόγο αυτό τα ανατομικά ενθέματα σιλικόνης (με σχήμα σταγόνας ή δάκρυ) είναι πάντα τραχείας επιφανείας για καλύτερη ενσωμάτωση.

Δύο είναι τα σχήματα ενθεμάτων σιλικόνης, τα στρογγυλά και αυτά με σχήμα σταγόνας ή δακρίου- αλλιώς και ανατομικά. Τα στρογγυλά ενθέματα δίνουν ένα πιο έντονο άνω πόλο στο μαστό ενώ τα ανατομικά έχουν πιο φυσική μετάπτωση από το θώρακα στο μαστό. Οι απαιτήσεις σας για το τελικό αποτέλεσμα θα συζητηθούν με τον κο Μπενετάτο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας.

Βεβαίως και υπάρχουν! Η ποιότητα της σιλικόνης κρίνεται με βάση τη συνεκτικότητά της. Σήμερα η υψηλότερη ποιότητα σιλικόνης είναι αυτή με συνεκτικότητα βαθμού III (Cohesive III), που σημαίνει ότι ενώ διατηρεί την πλαστικότητά της και το «φυσικό» στο άγγιγμα, είναι και αυτή με τη σταθερότερη δομή. Τα πλεονεκτήματά της είναι ότι διατηρεί το σχήμα της σταθερό σε βάθος χρόνου, διασφαλίζοντας το αποτέλεσμα, και επίσης δεν έχει διαρροή σιλικόνης σε περίπτωση που έχουμε διάσπαση του τοιχώματος του ενθέματος για οποιοδήποτε λόγο.

Η σιλικόνη είναι ίσως το καλύτερα διαπιστευμένο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ανθρώπινο σώμα με ασφάλεια, μέσα από πολυάριθμα τεστ εδώ και 40 χρόνια χειρουργικής χρήσης. Δεν έχει διαπιστωθεί καμία απολύτως συσχέτιση της σιλικόνης με τη δημιουργία καρκίνου ή άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων του συνδετικού ιστού. Παρόλα αυτά προκαλεί τον οργανισμό να δημιουργήσει μια «κάψα» από ινώδη συνδετικό ιστό που περιχαρακώνει τη σιλικόνη, ο βαθμός ρίκνωσης της οποίας είναι και αυτός που θα προσδιορίσει εάν θα υπάρχει αλλοίωση του αποτελέσματος ή πόνος. Τα προβλήματα αυτά δεν είναι πολύ συχνά, δεν είναι επικίνδυνα αλλά μπορεί να χρειαστεί μια επιπλέον επέμβαση για τη διόρθωσή τους.

Καθόλου! Επιπλέον έχουν γίνει μελέτες, όσον αφορά στην ποσότητα σιλικόνης που παρατηρείται στο μητρικό γάλα σε μητέρες που φέρουν ενθέματα σιλικόνης, οι οποίες έδειξαν ότι είναι μικρότερη και από την ποσότητα σιλικόνης που εμπεριέχει το φρέσκο αγελαδινό γάλα.

Φυσικά και μπορείτε! Ο μύθος που ήθελε τα ενθέματα σιλικόνης να «σκάνε» κατά τη διάρκεια πτήσεων έχει πλέον καταρριφθεί.

Τα ενθέματα σιλικόνης φαίνονται σαν μια μεγάλη άσπρη σκιά στη μαστογραφία κρύβοντας ένα τμήμα του μαστού που βρίσκεται πίσω από αυτά. Το πρόβλημα αυτό ξεπερνιέται εύκολα εάν γίνουν επιπλέον μαστογραφικές λήψεις, εκτός από τις κλασικές, που θα καλύψουν ολόκληρο το μαστό. Έχουν γίνει μελέτες που αποδεικνύουν ότι δεν καθυστερεί και δεν επηρεάζεται στο ελάχιστο η διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες με ενθέματα σιλικόνης.

Τα ενθέματα σιλικόνης θα αντικατασταθούν στις εξής μόνο περιπτώσεις: όταν έχουν υποστεί ρήξη ή όταν έχει σκληρύνει πολύ η «κάψα» που τα περιχαρακώνει δημιουργώντας αλλοίωση του αισθητικού αποτελέσματος ή έντονα συμπτώματα πόνου. Δεν υπάρχει χρονικό πλαίσιο που να προσδιορίζει το «πότε» και το «αν» θα συμβεί αυτό καθώς τα σύγχρονα ενθέματα σιλικόνης μπορούν να διατηρήσουν τη σταθερότητα του αποτελέσματος για πολλές δεκαετίες. Είναι καλό να εξετάσετε τη σταθερότητα των ενθεμάτων σας με το πέρας μιας δεκαετίας με ένα υπέρηχο ή μια Μαγνητική Τομογραφία. Συστήνεται να συνεχίσετε τον έλεγχο αυτό κάθε 3-5 χρόνια μετά τη δεκαετία. Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι καλά και εσείς είστε ακόμα ικανοποιημένες με το αισθητικό αποτέλεσμα δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντικαταστήσετε ή να αφαιρέσετε τα ενθέματά σας.