Μετεγχειρητική φροντίδα

Στόχος μας είναι τόσο η άμεση όσο και η απώτερη μετεγχειρητική σας φροντίδα να είναι άριστη. Η νοσηλευτική ομάδα του κου Μπενετάτου τόσο στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών όσο και στο Μαιευτήριο ΡΕΑ θα φροντίσει να έχετε μια άνετη και ασφαλή παραμονή στο νοσοκομείο για όσο απαιτείται μετά τη χειρουργική σας επέμβαση. Η μετεγχειρητική φροντίδα διαφέρει ανάλογα με τη βαρύτητα της επέμβασης σας.
Ο κος Μπενετάτος θα σας παρακολουθεί στενά εώς ότου έχει εξαληφθεί και η παραμικρή πιθανότητα εμφάνισης οποιασδήποτε επιπλοκής. Δεν θα υπάρξει ποτέ επιπλέον χρέωση για τις μετεγχειρητικές επισκέψεις – όλα τα κόστη συμπεριλαμβάνονται στα έξοδα του χειρουργείου. Σε περίπτωση που έχετε οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
Γενικές αρχές και μυστικά για πιο γρήγορη και ασφαλέστερη επούλωση.

Επικοινωνία

Ατομική υγιεινή - Διαβροχή τραυμάτων

Όλα τα τραύματα επιθηλιοποιούνται και μπορούν να διαβραχούν μετά την δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα. Προσπαθούμε πάντα να καλύπτουμε τα τραύματα με αδιάβροχες αυτοκόλλητες γάζες, όπου κάποιος μπορεί να πλυθεί αμέσως μετά το χειρουργείο. Όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, είτε λόγω περιοχής (πχ. πρόσωπο, βλέφαρα, αυτί κτλ) είτε λόγω αλλεργίας στην αυτοκόλλητη ταινία. Στις περιπτώσεις που ένα τραύμα θα διαβραχεί νωρίς δεν θα πρέπει κανείς να το παρακάνει με το να ρίξει νερό πάνω στο τραύμα για παρατεταμένο χρόνο, καθώς μπορεί να καταστρέψει την πολύ λεπτή αυτή στοιβάδα επιθηλίου και συνάμα το φραγμό των μικροβίων. Χρειάζεται λοιπόν συντηρητική διαβροχή έως το τέλος της δεύτερης εβδομάδος. Θα πρέπει να αποφύγει κανείς επίσης μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα για δυο εβδομάδες.

Άσκηση

Θα πρέπει να αποφύγετε την έντονη άσκhση ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκαλέσει τριβή στις ουλές σας κατά τη διάρκεια της πρώιμης επούλωσης(δύο πρώτες εβδομάδες. Σαν γενική κατεύθυνση θα προτείναμε να κάνετε ήπια άσκηση, όπως περπάτημα για τις πρώτες 7-10 ημέρες. Σταδιακά μετά μπορείτε να προχωρήσετε σε μέτριας ένταση άσκηση, όπως ποδήλατο και γρήγορο περπάτημα, μέχρι το τέλος της 4ης εβδομάδας. Έντονη άσκηση όπως τρέξιμο, κολύμπι ή σπορ που απαιτούν επαφή θα πρέπει να ακολουθούν μετά την 4η εβδομάδα, ανάλογα βέβαια με τη βαρύτητα του χειρουργείου(ανατρέξτε στην αντίστοιχη ενότητα της χειρουργικής επέμβασης που σας ενδιαφέρει για περισσότερες πληροφορίες).

Οδήγηση

Θα πρέπει να αποφύγετε την οδήγηση έως ότου νιώσετε εντελώς καλά. Δεν θα πρέπει να σας περιορίζει κανένα ενόχλημα από το χειρουργείο, ώστε να είστε σε θέση να αντιδράσετε πλήρως σε οποιονδήποτε απροσδόκητο κίνδυνο συναντήσετε στο δρόμο. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη βαρύτητα και το εύρος της επέμβασης αλλά και από τη μετεγχειρητική σας πορεία.

Έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία

Αποφύγετε την άμεση επαφή με τον ήλιο στην πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο, καθώς μπορεί να δημιουργηθεί υπερχρωματισμός των ουλών. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με δείκτη SPF 30 και άνω για να καλύψετε τις ουλές τουλάχιστον για 6-12 μήνες.

Laser Fractional, Jel σιλικόνης, Επουλωτικές κρέμες

Η ποιότητα επούλωσης διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Γενικώς τα τραύματα των περισσοτέρων ασθενών επουλώνονται πάρα πολύ καλά, και σχετικά γρήγορα, αφήνοντας λεπτές άσπρες τομές, όμως σε μερικούς η επούλωση καθυστερεί και δημιουργούνται πλατιές κόκκινες ουλές που μπορεί να πάρει και μήνες έως ότου γίνουν επίπεδες και λευκές. Μόλις οι τομές επουλωθούν θα πρέπει να ενυδατώνονται (με οποιαδήποτε ενυδατική κρέμα επιθυμείτε) και να γίνεται τοπικό μασάζ μια με δύο φορές την ημέρα.
Ο κος Μπενετάτος προσφέρει, χωρίς χρέωση, θεραπεία Laser Fractional σε όλους τους ασθενείς που έχει χειρουργήσει για τη βελτίωση έως και εξαφάνιση των ουλών τους.
Σε περιοχές όπως ο μαστός ή η κοιλιά μπορεί να χρησιμοποιηθούν και φύλλα σιλικόνης, που όπως έχει αποδειχθεί βοηθούν στην βελτίωση των ουλών, είναι όμως μια μακροχρόνια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει τουλάχιστον 3-4 μήνες καθημερινής χρήσης για να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Αντ’ αυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν κρέμες εμπλουτισμένες με Jel σιλικόνης όπως η Stratamed ή η Dermatix με πολύ πιο απλή εφαρμογή και αντίστοιχα αποτελέσματα. Βέβαια ο συνδυασμός όλων των ανωτέρω επιλογών-Laser Fractional, ενυδάτωση και μασάζ, φύλλα σιλικόνης και κρέμες με Jel σιλικόνης -είναι αυτός που θα δώσει και το καλύτερο τελικό αποτέλεσμα.