Πριν το χειρουργείο

Έχετε καλή φυσική κατάσταση;

Υγιείς και σε καλή γενική κατάσταση ασθενείς έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν μετεγχειρητικές ή διεγχειρητικές επιπλοκές, όπως προβλήματα με την αρτηριακή πίεση, αιμοραγίες, ή λοιμώξεις του αναπνευστικού, σε σχέση με υπέρβαρους, καπνιστές και υπρτασικούς ασθενείς. Η γρήγορη κινητοποίησή τους δρά ανασταλτικά στη δημιουργία θρομβώσεων στα πόδια (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση) και στους πνεύμονες (πνευμονική εμβολή), προβλήματα που μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Είναι πολύ σημαντικό γνωστά προβλήματα υγείας (αυξημένη αρτηριακή πίεση, άσθμα, διαβήτης, κτλ) να αναφερθούν στον κο Μπενετάτο προεγχειρητικά και να είναι καλά ρυθμισμένα πριν από οποιαδήποτε χειρουγική πράξη. Εάν πάσχετε από διαβήτη ή εάν είστε υπέρβαροι με BMI>30 αυξάνεται η πιθανότητα για μετεγχειρητικές λοιμώξεις και προβλήματα επούλωσης.
Η γυμναστική, το περπάτημα, το τρέξιμο και το κολύμπι είναι άριστοι τρόποι να αποκτήσετε καλύτερη γενική κατάσταση υγείας. Εάν έχετε προγραματίσει κάποιο χειρουργείο προσπαθήστε να αποκτήσετε όσο το δυνατόν καλύτερη φυσική κατάσταση, μειώνοντας σημαντικά με τον τρόπο αυτό την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών.

Καπνίζετε;

Το κάπνισμα μειώνει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο και προκαλεί έντονη αγγειοσύσπαση, δηλαδή σπασμό αγγείων και μειωμένη παροχή θρεπτικών συστατκών στους ιστούς. Αυτό έχει δραματική επίπτωση στην ικανότητα του οργανισμού να επουλώσει σωστά τα τραύματά σας, προκαλώντας μετεγχειρητικές λοιμώξεις και νεκρώσεις του δέρματος. Η διακοπή του καπνίσματος είναι πολύ σημαντική πριν από κάθε χειρουργείο, κυρίως όμως πριν από την κοιλιοπλαστική, τη μειωτική μαστών και τη ρυτιδεκτομή προσώπου-Facelift. Προσπαθήστε να διακόψετε το κάπνισμα τουλάχιστον για 6 εβδομάδες πριν από την επέμβασή σας. Τα αυτοκόλλητα και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα νικοτίνης βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος, όμως είναι εξίσου βλαβερά για το χειρουργείο όπως το κάπνισμα.

Παίρνετε φάρμακα ή φυτικά προιόντα;

Αποφύγετε την κατανάλωση φαρμάκων που προκαλούν αιμοραγίες, όπως ασπιρίνη, Brufen και Voltaren. Θα πρέπει να διακοπούν τουλάχιστον δέκα μέρες πριν από οποιαδήποτε χειρουργική πράξη. Στις περιπτώσεις που υπάρχει καρδιολογικό πρόβλημα ή άλλο πρόβλημα πηκτικότητας του αίματος θα πρέπει πριν από οποιαδήποτε διακοπή φαρμάκου να επικοινωνήσετε με τον κο Μπενετάτο και τον καρδιολόγο σας για να συνταγογραφηθεί κάποιο υποκατάστατο φάρμακο που δεν προκαλεί διεγχειρητκή αιμοραγία, όπως ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους. Αντίστοιχα φυτικά προιόντα θα πρέπει να διακοπούν για τουλάχιστον 4 εβδομάδες πριν το χειρουργείο, καθώς πολλά από αυτά, ιδιαίτερα αυτά που περιέχουν την ουσία Arnica, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα αιμορραγίας.

Εν τω Βάθει Φλεβική Θρόμβωση και Πνευμονική Εμβολή

Πρόκειται για τη δημιουργία θρόμβων στα πόδια και την πιθανή μετανάστευση και εμβολή τους σε κάποια πνευμονική αρτηρία. Εάν αυτό συμβεί μπορεί να έχει έως και πολύ σοβαρές επιπτώσεις για τον οργανισμό.
Ευτυχώς είναι κάτι που συμβαίνει ιδαίτερα ΣΠΑΝΙΑ. Παρόλα αυτά λαμβάνονται πάντοτε προληπτικά μέτρα για την αποφυγή της στην πρακτική του κου Κωνσταντίνου Μπενετάτου. Αρχικά γίνεται ένας έλεγχος για την ανάδειξη της πιθανότητας εμφάνισης θρόμβωσης (Wells Score) και εν συνεχεία λαμβάνονται τα κατάληλα μέτρα προφύλαξης για κάθε ασθενή.
Συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται αντιθρομβωτικές κάλτσες με διαβαθμισμένη πίεση τόσο διεγχειρητικά αλλά και μετεγχειρητικά, αντιθρομβωτική αγωγή και πρώιμη κινητοποίηση σε όσους ασθενείς έχουν αυξημένη πιθανότητα θρόμβωσης. Αυξημένο κίνδυνο έχουν όσοι είναι υπέρβαροι με BMI>30, καπνίζουν και υποβάλονται σε πολύωρα χειρουργεία.
Η καλή γενική φυσική κατάσταση, η διακοπή του καπνίσματος και το χαμηλό σωματικό βάρος είναι οι καλύτεροι τρόποι για να αποφυγετε τις θρομβώσεις. Μετεγχειρητικά θα πρέπει να κινείτε τους αστραγάλους σας πάνω κάτω κάθε δέκα λεπτά σαν βοηθητική προφυλακτική άσκηση όσο είστε στο κρεβάτι και να επιδιώξετε να κινητοποιηθείτε το δυνατόν συντομότερο, ακόμα και αν κάνετε πολύ μικρές αποστάσεις κάθε φορά.