Μύθοι και Πραγματικότητα στη Λιποαναρρόφηση το 2018

Λιποαναροφηση

Η λιποαναρρόφηση παραμένει η πιο συχνή αισθητική επέμβαση Πλαστικής χειρουργικής στην Ελλάδα και στο κόσμο, και μια από τις πιο συνηθισμένες επεμβάσεις που διενεργεί στην καθημερινή πρακτική του ο Πλαστικός Χειρουργός Dr. Κ Μπενετάτος.

Η λιποαναρρόφηση είναι η μέθοδος εκλογής ή αλλιώς το ‘’Gold Standard’’ για την αποτελεσματική μείωση του τοπικού πάχους, την βελτίωση του περιγράμματος του σώματος, ιδιαίτερα σε περιοχές που υπάρχει συσσωρευμένο λίπος , το οποίο δεν φεύγει με γυμναστική ή άλλες μεθόδους που διαφημίζουν τα διάφορα κέντρα αισθητικής κατά περιόδους.

Θα επανέλθει το λίπος εκεί που κάναμε Λιποαναρρόφηση;

Τα Λιποκύτταρα κατανέμονται στον οργανισμό μας πολύ νωρίς στη ζωή μας, και αυτό επηρεάζεται πρωτίστως από το φύλλο και την κληρονομικότητα. Τα λιποκύτταρα δεν πολλαπλασιάζονται, δεν μεταναστεύουν από μια περιοχή σε μια άλλη και ούτε ξαναεμφανίζονται όταν αφαιρεθούν με τη λιποαναρρόφηση. Συνεπώς όταν υπάρχει βελτίωση του περιγράμματος με τη λιποαναρρόφηση και μια περιοχή του σώματος σμιλευτεί και βελτιωθεί, αυτή θα παραμείνει ως έχει ακόμα και αν ο ασθενής πάρει βάρος. Άρα τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης είναι μόνιμα.

Η λιποαναρρόφηση δίνει κίνητρο στον τρόπο ζωής μας.

Παρόλα αυτά η λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί μέθοδο αδυνατίσματος, παρά μόνο τεχνική βελτίωσης τοπικού πάχους και περιγράμματος σώματος. Λέγοντας όμως αυτό, η προσωπική εμπειρία μας καταδεικνύει ότι οι ασθενείς που μπαίνουν στη διαδικασία της λιποαναρρόφησης αποκτούν ισχυρό κίνητρο να μην ξαναπάρουν βάρος και αλλάζουν τον τρόπο ζωής και κοσμοθεωρίας τους όσον αφορά την υγεία τους. Η λιποαναρρόφηση επίσης συμβάλλει στην παρακίνηση των ασθενών να βελτιώσουν τη διατροφή και τα πρότυπα άσκησης μετά την επέμβασή τους, γεγονός που είναι ότι καλύτερο για την υγεία τους εν γένει.

Συνηθέστερες περιοχές Λιποαναρρόφησης σε γυναίκες και άνδρες.

Στις γυναίκες, η λιποαναρρόφηση χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία:

 • Κοιλιά
 • Μέση
 • ’Ψωμάκια’’
 • Πλάτη
 • Μηρούς (εσωτερικό και εξωτερικό μηρών)
 • Γόνατα
 • Χέρια- βραχίονες
 • Γάμπες
 • Λαιμός ή αλλιώς διπλοσάγονο.

Στους άνδρες η λιποαναρρόφηση χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία:

 • Κοιλιά
 • Μέση
 • Θώρακας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις γυναικομαστίας
 • Λαιμός ή αλλιώς διπλοσάγονο

Τις περισσότερες φορές, οι ασθενείς επιλέγουν να αντιμετωπίσουν δύο ή περισσότερες περιοχές κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας.

Λιποαναρρόφηση υπό τοπική αναισθησία-Γίνεται;

Ο Πλαστικός Χειρουργός της Αθήνας ο Dr Μπενετάτος πραγματοποιεί όλες τις επεμβάσεις λιποαναρρόφησης χρησιμοποιώντας την πιο διαδεδομένη στον κόσμο τεχνική Tumescent. Αυτή η τεχνική, που είναι η μέθοδος εκλογής (gold standard) λιποαναρρόφησης σύμφωνα με τους περισσότερους ειδικούς Πλαστικούς χειρουργούς στα περισσότερα κέντρα του κόσμου, περιλαμβάνει την έγχυση ενός αραιού διαλύματος λιδοκαΐνης ως τοπικού αναισθητικού και επινεφρίνης για την μείωση στο ελάχιστο της πιθανότητας αιμορραγίας, πριν από την πραγματική αναρρόφηση του λίπους. Η διαδικασία μειώνει σημαντικά την απώλεια αίματος (καθόλου αιμορραγία), επιτρέπει την αφαίρεση μεγάλης ποσότητας λίπους με ασφάλεια, και όλα αυτά χωρίς επιπλέον νάρκωση. Η τοπική αναισθησία είναι αρκετή για να επιτευχθεί ένα ασφαλές και τέλειο αποτέλεσμα, βελτιώνοντας το περίγραμμα και επιταχύνοντας την αποθεραπεία της επέμβασης. Εάν πρόκειται να παρέμβουμε σε περισσότερες από δύο ή τρείς περιοχές, η μέθη σε συνδυασμό με την τοπική αναισθησία είναι η καταλληλότερη μέθοδος. Στην περίπτωση που ο ασθενής επιθυμεί να είναι πάντα ξύπνιος χωρίς νάρκωση, η θεραπεία μπορεί να γίνει σε δύο ή τρία στάδια μόνο με τοπική αναισθησία με απόσταση τουλάχιστον τρείς ημέρες η μια από την άλλη συνεδρία.

Τομές και Λιποαναρρόφηση

Η λιποαναρρόφηση πραγματοποιείται προσεκτικά χρησιμοποιώντας πολύ μικρές οπές στο δέρμα, μεγέθους έως 5χιλ. δηλαδή το πολύ όσο είναι η γόμα στο πίσω μέρος ενός μολυβιού. Οι μικρές αυτές τομές μπορεί να ραφτούν με ένα μόνο ράμμα ή μπορούν να μείνουν και ανοικτές χωρίς ράμματα για να παροχετεύουν τα υγρά της νάρκωσης στο επόμενο 12ωρο μειώνοντας έτσι το οίδημα από τη λιποαναρρόφηση.

Αποθεραπεία μετά από τη Λιποαναρρόφηση.

Οι ασθενείς μπορούν να φύγουν μέσα σε 30’-60’ λεπτά μετά τη θεραπεία με απόλυτη ασφάλεια. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία εντός 3 ημερών μετά τη διαδικασία λιποαναρρόφησης και να επιστρέψουν στο γυμναστήριο μέσα σε μια εβδομάδα. Η χρήση ειδικού ελαστικού κορσέ είναι επιτακτική για μια μόνο εβδομάδα.

Προβλήματα με τη Λιποαναρρόφησης – Επανεπέμβαση.

Όπως πολλές άλλες χειρουργικές επεμβάσεις, η ποιότητα και το αποτέλεσμα της λιποαναρρόφησης εξαρτάται από τις ικανότητες του πλαστικού χειρουργού. Το μυστικό της επιτυχίας για άριστα αποτελέσματα με τη λιποαναρρόφηση βρίσκεται στην πολύ προσεκτική και ενδελεχή μελέτη του περιγράμματος του σώματος του κάθε ασθενούς προ εγχειρητικά, ώστε να δοθεί το σωστό σχήμα στους άνδρες και οι σωστές καμπύλες στις γυναίκες, όπως ο γλύπτης μελετάει τις αναλογίες του προτύπου που θέλει να αποτυπώσει στο μάρμαρο.

Το σημαντικότερο πρόβλημα, που διαπιστώνω σε ασθενείς που έρχονται μετά από μια ήδη αποτυχημένη λιποαναρρόφηση από άλλο γιατρό, είναι η υπερδιόρθωση ή αλλιώς η αφαίρεση παραπάνω λίπους από αυτό που θα έπρεπε για ένα ιδανικό αποτέλεσμα

Η λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η λιπομεταφορά, δηλαδή λιποαναρρόφηση σε ένα σημείο που περισσεύει το λίπος και μεταφορά αυτού στα σημεία εκείνα που υπάρχει υπερδιόρθωση. Η παραπάνω διαδικασία αναφέρεται πολλές φορές και ως λιπογλυπτική.

Νέες ή Advanced τεχνικές Λιποαναρρόφησης.

Μία από τις συχνότερες ερωτήσεις των ασθενών είναι »Γιατρέ έχετε αυτό το μηχάνημα ή ποια τεχνική από όλες αυτές είναι η καλύτερη να κάνω για το σώμα μου ;»

Πριν από όλα ας ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: Η επιλογή του κατάλληλου Πλαστικού Χειρουργού είναι το σημαντικότερο από όλα. Το μηχάνημα από μόνο του δεν μπορεί να κάνει θαύματα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί πολλές ΝΕΕΣ τεχνικές και τεχνολογίες στον τομέα της λιποαναρρόφησης ή γενικότερα της μείωσης του λίπους και έχουν διαφημιστεί ευρέως για εμπορικούς κυρίως λόγους ως η ‘’Επανάσταση στη Λιποαναρρόφηση’’. Θα πρέπει όμως να είμαστε επιφυλακτικοί όσον αφορά τα αποτελέσματα που μας υπόσχονται τεχνολογίες με βαρύγδουπα ονόματα όπως αυτά της Laser Λιποαναρρόφησης ή Smart Lipo, λιποαναρρόφηση με υπερήχους UAL (Ultrasound Assisted Liposuction, PAL Λιποαναρρόφηση (Power Assisted Liposuction) ή τέλος Λιποαναρρόφηση με ραδιοσυχνότητες RFAL (Radiofrequency Assisted Liposuction). Ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών των τεχνολογιών είναι ότι όλες με κάποιο τρόπο παράγουν θερμότητα με στόχο να τη μεταβιβάσουν στο λιπώδη ιστό μέσα από το άκρο μιας κάνουλας, να καταστρέψουν τα λιποκύτταρα, και θεωρητικά πάντα να ρικνώσουν το δέρμα.

Εξαίρεση αποτελεί το BodyTite και FaceTite που είναι τεχνολογίες RFAL (βλέπε παραπάνω) όπου χρησιμοποιούν ένα διπλό άκρο ( σαν μια λαβίδα με δυο σκέλη όπου η θερμότητα μεταβιβάζεται από το ένα σκέλος στο άλλο) και η θερμότητα μεταφέρεται από το εσωτερικό των ιστών προς έναν αποδέκτη στο δέρμα όπου αυτός ταυτόχρονα μετράει με ακρίβεια τη θερμοκρασία που αναπτύσσεται.

Όσοι χρησιμοποιούν τις παραπάνω τεχνολογίες υποστηρίζουν ότι υπάρχει ταχύτερη ανάρρωση, λιγότερο οίδημα ή λιγότερες μελανιές μετά τη λιποαναρρόφηση. Η πραγματικότητα όμως και η διεθνής βιβλιογραφία τους διαψεύδει.

Η κλασική τεχνική λιποαναρρόφησης Tumescent (με τη χρήση διήθησης των ιστών με τοπικό αναισθητικό και επινεφρίνη – αυτή είναι υπεύθυνη για τη μείωση στις μελανιές ) εξακολουθεί να είναι απαραίτητο και βασικό κομμάτι στη λιποαναρρόφηση με τη χρήση αυτών των τεχνολογιών λιποαναρρόφησης. Επίσης η συσκευή απλής αναρρόφησης για την απομάκρυνση του λίπους από το σώμα είναι επίσης απαραίτητη, όπως ακριβώς και στην κλασσική λιποαναρρόφηση. Άρα σε τι διαφέρουν αυτές οι τεχνολογίες λιποαναρρόφησης στην πραγματικότητα από μια κλασσική λιποαναρρόφηση; Μόνο στην αύξηση της θερμοκρασίας των ιστών, που θεωρητικά πάντα προκαλεί ρίκνωση στο δέρμα για βελτίωση της χαλάρωσης. Αυτό βέβαια θέλει μεγάλη προσοχή, καθώς τα εγκαύματα στο δέρμα από κακή χρήση είναι συχνά και η ανεξέλεγκτη διάχυση της θερμότητας στους βαθύτερους ιστούς μπορεί να προκαλέσουν ανομοιομορφίες (λακουβάκια) στο δέρμα και σκιές που μόνο η λιπογλυπτική πάλι μπορεί να διορθώσει.

BodyTite, FaceTite Λιποαναρρόφηση

Η μόνη προς το παρόν τεχνολογία που φαίνεται να έχει ένα σημαντικό προβάδισμα στη ρίκνωση του δέρματος, με σχετική ασφάλεια, είναι το BodyTite και FaceTite της Δεύτερης γενιάς ( Μηχανήματα που κατασκευάστηκαν μετά το 2017) . Με αυτά όπως προαναφέρθηκε η θερμότητα διοχετεύεται με πολύ πιο ελεγχόμενο και μετρήσιμο τρόπο από τα μηχανήματα πρώτης γενιάς, βελτιώνεται αισθητά η χαλάρωση καθώς ρικνώνεται το κολλαγόνο του υποδόριου ιστού και μειώνονται τα ποσοστά επιπλοκών με ανομοιομορφίες και εγκαύματα στο δέρμα.

Ο Πλαστικός χειρουργός Dr Κ Μπενετάτος υποστηρίζει το εξής:

Ο λιπώδης ιστός όλων των ανθρώπων είναι ιδιαίτερα μαλακός και εύπλαστος. Η χρήση λοιπόν οποιασδήποτε τεχνολογίας για να τον λαξεύσεις είναι σαν να χρησιμοποιείς βαριά ξυλουργικά μηχανήματα για να λαξεύσεις το μαλακό πηλό

Κρυολιπόλυση

Οι τεχνολογίες δε που πραγματεύονται τη μείωση του τοπικού πάχους με τοπική εφαρμογή μιας παγωμένης πλάκας, όπως το CoolLipo, Liposculpting, CoolTech CryoLipolysis και άλλες μέθοδοι κρυολιπόλυσης θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι μέθοδοι λιποαναρρόφησης. Επίσης θα πρέπει ο γιατρός σας να σας ενημερώσει ότι βάσει μελετών που είναι δημοσιευμένες στη διεθνή βιβλιογραφία τα αποτελέσματα δεν ξεπερνούν το 7-10% της επιθυμητής βελτίωσης, και πάντα βέβαια σε συνδυασμό με κάποια δίαιτα.

Αναισθησία κατά την Λιποαναρρόφηση

Η λιποαναρρόφηση όταν γίνεται από έμπειρους Πλαστικούς χειρουργούς μπορεί να γίνει με απόλυτη ασφάλεια υπό τοπική αναισθησία ή το πολύ να γίνει συνδυασμός τοπικής αναισθησίας και μέθης ( sedation ). Αυτό συμβαίνει γιατί η τεχνική Tumescent της κλασσικής λιποαναρρόφησης που προαναφέρθηκε διενεργείται με την έγχυση τοπικού αναισθητικού και επινεφρίνης σε διάλυμα ορού που διαχέεται σε όλη την περιοχή που πρέπει να αφαιρεθεί το λίπος. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος κάποιος να πάρει γενική νάρκωση για την επέμβαση της λιποαναρρόφησης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λιποαναρρόφηση μη διστάσετε να κλείσετε ένα ραντεβού μαζί μας για να σας ενημερώσουμε ενδελεχώς για τις νέες τεχνικές λιποαναρρόφησης με τοπική αναισθησία στο ιατρείο.

Email.: [email protected]

Konstantinos Benetatos

Konstantinos Benetatos