• English
  • български
Menu

Αποκατάσταση Μαστού με Ενθέματα Σιλικόνης

Η Επέμβαση Εν Συντομία

Αυτή η μορφή αποκατάστασης μαστού η οποία γίνεται συνήθως σε δύο στάδια, περιλαμβάνει την προσθήκη ενός Ενθέματος Σιλικόνης υπό του μείζονος θωρακικού μυός και του δέρματος. Αρχικά τοποθετείται κάτω από το μυ ένα διαστελλόμενο μπαλόνι (διατατήρας ιστών), το οποίο κατόπιν μιας σειράς ενέσεων φυσιολογικού ορού πληρώνεται σταδιακά, προκειμένου να διαταθεί αρκετά το δέρμα του μαστού. Στη συνέχεια, μετά από τρεις έως έξι μήνες, γίνεται αφαίρεση του διατατήρα και προστίθεται ένα μόνιμο Ένθεμα Σιλικόνης κατάλληλο σε μέγεθος και σχήμα.

Τα τελευταία χρόνια η αποκατάσταση μαστού με προσθήκη Ενθέματος Σιλικόνης μπορεί να γίνει σε ένα στάδιο , γεγονός που το επιτρέπει η μαστεκτομή με διατήρηση του δέρματος του μαστού, αποδίδοντας έτσι ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα. Βέβαια για τη διεκπαιρέωση του χειρουργείου απαιτούνται επιπρόσθετα με το ένθεμα η χρήση ειδικών υλικών, προκειμένου το ένθεμα να στηριχθεί εσωτερικά. Εάν η επέμβαση αποκατάστασης με ένθεμα σε ένα χρόνο αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή για την ασθενή, αυτό θα συζητηθεί με τον κ.Κωνσταντίνο Μπενετάτο κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.

Πλεονεκτήματα από τη Χρήση Ενθεμάτων Σιλικόνης

  • Όταν η συγκεκριμένη επέμβαση πραγματοποιείται ως μια επέμβαση άμεσης αποκατάστασης μαστού, απαιτεί απλώς μια μικρή πρόσθετη επέμβαση στην επέμβαση της μαστεκτομής, με την οποία αποφεύγονται ουλές σε άλλα τμήματα του σώματος.
  • Στους περισσότερους ασθενείς η προσθήκη ενός Ένθεματος Σιλικόνης θα έχει ένα ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα και η περίοδος ανάρρωσης από την εν λόγω επέμβαση είναι σχετικά γρήγορη.

Μειονεκτήματα από την Προσθήκη Ενθεμάτων

  • Μετά την επέμβαση το σχήμα του ενός μαστού θα έχει ελάχιστη ή σχεδόν καθόλου πτώση και, ως εκ τούτου, μπορεί να φαίνεται λιγότερο φυσικός εν συγκρίσει με τον άλλο μαστό.
  • Οι επεμβάσεις τις οποίες υφίσταται ο ασθενής είναι δύο και, συνεπώς, ο χρόνος ανάρρωσης θα είναι μεγαλύτερος.
  • Υπάρχουν μερικοί παράμετροι οι οποίοι σχετίζονται με την προσθήκη Ενθεμάτων Σιλικόνης, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας «κάψας» που προκαλεί στο μαστό το Ένθεμα (συνήθως εμφανίζεται στο τριάντα τοις εκατό (30%) των ασθενών) που μπορεί να συνοδεύεται με πόνο και διαταραχή του σχήματος του νέου μαστού, καθώς και ένας μικρός κίνδυνος φλεγμονής η οποία οδηγεί στην απώλεια του Ενθέματος.

Με την πάροδο του χρόνου δεν υπάρχει συμμετρία στους μαστούς καθώς το ένθεμα δεν αλλάζει σε σχήμα ή σε μέγεθος κατά τον ίδιο τρόπο με τον φυσικό μαστό.

Φάρμακα

Ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό θα πρέπει να λαμβάνεται πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση. Ως προληπτικό μέτρο, δεν πρέπει να λαμβάνονται φάρμακα χωρίς συνταγή ιατρού ή φυτικά προιόντα/φάρμακα προ της χειρουργικής επεμβάσεως και για 3 ημέρες κατόπιν αυτής. Επίσης, θα πρέπει αυστηρώς να αποφευχθεί η λήψη μη στερινοειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως ασπιρίνη (salospir), ιμπουπροφένη (Nurofen), δικλοφενάκη (Voltaren) και κάθε άλλη αντιπηκτική ή αντιαιμοπεταλιακή αγωγη, κατόπιν συνεννόησης πάντοτε με το θεράποντα ιατρό. Θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμο να φέρετε ένα κατάλογο των οποιωνδήποτε συνταγογραφημένων φαρμάκων που λαμβάνετε για τον προεγχειρητικό σας έλεγχο.

Κάπνισμα

Αν είστε καπνίστρια επιχειρήστε να διακόψετε το κάπνισμα τουλάχιστον έξι εβδομάδες προ και μια κατόπιν της χειρουργικής επεμβάσεως, καθώς έτσι θα μειωθούν δραματικά οι πιθανότητες εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών

ApokatastasiMastouMeEnthemataSilikonis-ContentImage1

Ανάρρωση από την Επέμβαση Αποκατάστασης με Ένθεμα

Η διάρκεια παραμονής της ασθενούς στο νοσοκομείο

Kαι στις δύο χειρουργικές επεμβάσεις (μια για την τοποθέτηση του διατατή δερματος και μια για την αφαίρεση του διατατή και την τοποθέτηση του μόνιμου ενθέματος οι οποίες θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια τεσσάρων έως έξι μηνών) είναι συνήθως τέσσερις ημέρες, ενώ η διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης είναι συνήθως από μία έως δύο (1-2) ώρες.

Χρόνος στο κρεβάτι

Οι ασθενείς ενδεχομένως να χρειαστεί να παραμείνουν κλινήρεις για μία ημέρα χωρίς όμως να είναι απαραίτητη η χρήση καθετήρα ουροδόχου κύστεως.

Χρόνος κινητοποίησης

Μέσα σε μία με δύο ημέρες θα είναι σε θέση να κινηθούν, ενώ μετά την πάροδο μιας εβδομάδας να περπατήσουν χωρίς να αισθάνονται καμία απολύτως ενόχληση. Μετά το πέρας τεσσάρων εβδομάδων ανάρρωσης θα μπορούν να ασκηθούν, ενώ από την έκτη με όγδοη εβδομάδα θα έχουν αναρρώσει πλήρως και θα επιστρέψουν στον χώρο εργασίας τους.

Οδήγηση

Συστήνεται στις ασθενείς να αποφύγουν την οδήγηση έως ότου απαλλαγούν εντελώς από κάθε ενόχληση και περιορισμό, ώστε να είναι απόλυτα σε θέση να κάνουν μια αιφνίδια κίνηση, όπως άμεσο φρενάρισμα, ανεμπόδιστα και χωρίς πόνο. Αυτό προτείνεται ώστε οι ασθενείς να εξασφαλίσουν την κάλυψη από την ασφαλιστική τους εταιρία σε περίπτωση ατυχήματος. Ενδεχομένως, να χρειαστούν έως και δυο εβδομάδες για την πλήρη ανάρρωσή τους. Βέβαια υπάρχουν και ασθενείς που αισθάνονται ικανοί να οδηγήσουν μετά από 4-5 μέρες, πάντα βέβαια με ιδία ευθύνη.

Οι επίδεσμοι

Οι ασθενείς θα φέρουν στο στήθος μερικούς επιδέσμους που θα πρέπει να παραμείνουν για δύο εβδομάδες, ενώ συστήνεται να έχουν μαζί τους στο νοσοκομείο ένα μαλακό (άνευ μπανέλας) αθλητικό στηθόδεσμο ο οποίος θα είναι στα μέτρα του νέου μεγέθους στήθους, θα είναι άνετος ,ενώ παράλληλα θα παρέχει υποστήριξη. Οι ασθενείς θα χρειαστεί να έχουν δύο στηθόδεσμους στο σπίτι που να μπορούν να φορεθούν διαδοχικά. Μετά από οκτώ εβδομάδες οι ασθενείς θα είναι σε θέση να φορέσουν έναν στηθόδεσμο με μπανέλα ο οποίος θα πρέπει να προσαρμοστεί στο νέο σχήμα και μέγεθος του μαστού.

Επιπλοκές από την Επέμβαση Αποκατάστασης μαστού με Ένθεμα Σιλικόνης

Υπάρχει επίσης μια πιθανότητα περίπου τρία τοις εκατό (3%) συλλογής υγρού καθώς και φλεγμονής στο μαστό που έχει αποκατασταθεί, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Όπως συμβαίνει με κάθε επέμβαση προσθήκης Ενθεμάτων Σιλικόνης, υπάρχει ένα ποσοστό, που φθάνει το τριάντα τοις εκατό (30%), εμφάνισης σκλήρυνσης του ενθέματος (λόγω σκλήρυνσης της κάψας), καθώς και μικρού βαθμού ασυμμετρία με τον ετερόπλευρο μαστό.

Παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, εάν έχετε οποιαδήποτε απορία ή επιθυμείτε να ενημερωθείτε για οτιδήποτε άλλο σχετικό με την επέμβαση.