Αποκατάσταση Θηλής

Επισκόπηση της Επέμβασης Αποκατάστασης της Θηλής Μαστού

Η εν λόγω χειρουργική επέμβαση είναι η τελευταία πράξη στην Αποκατάσταση του Μαστού μετά τη μαστεκτομή. Είναι μια σχετικά μικρής βαρύτητας επέμβαση και πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία. Δεν θεωρείται απαραίτητο να γίνει αλλά είναι η επέμβαση που θα δώσει το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα στο αποκατεστημένο μαστό. Όπως συμβαίνει σε όλες τις επεμβάσεις Αποκατάστασης Μαστού, έτσι και εδώ η τελική απόφαση παραμένει στον ασθενή.

Παρά το γεγονός ότι η επέμβαση Αποκατάστασης της Θηλής μπορεί να διενεργηθεί σε μια επέμβαση Άμεσης Αποκατάστασης Μαστού, συνήθως πραγματοποιείται μερικούς μήνες αργότερα. Αν και η επιλογή θα εξαρτηθεί από την περίπτωση της κάθε ασθενούς, ο κος Κωνσταντίνος Μπενετάτος προτιμά στις περισσότερες άμεσες αποκαταστάσεις μαστού να διενεργεί ταυτόχρονα και την αποκατάσταση της θηλής. Εφόσον όμως ο ασθενής έχει επιλέξει μια επέμβαση αποκατάστασης μαστών σε απώτερο χρόνο, ο κος Μπενετάτος θα διενεργήσει την αποκατάσταση της θηλής ως μια ξεχωριστή χειρουργική πράξη σε μεταγενέστερη περίοδο.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί γενικά με δύο διαφορετικούς τρόπους, είτε με τοπικό κρημνό είτε με μόσχευμα από την άλλη θηλή. Τα πλεονέκτημα της είναι ότι δεν χρειάζεται αναισθησία , καθώς το δέρμα της περιοχής είναι ήδη χωρίς αισθητικότητα και μπορεί να γίνει στα πλαίσια ημερήσιας νοσηλείας. Αρχικά δημιουργούμε μια σχετικά μεγαλύτερη θηλή καθώς αυτή θα ρικνωθεί κατά τους πρώτους έξι έως εννέα μήνες.

Αποκατάσταση Θηλής με τοπικό κρημνό

Ο κος Κωνσταντίνος Μπενετάτος προτιμά τη συγκεκριμένη χειρουργική μέθοδο, χρησιμοποιώντας δερματικά μοσχεύματα από τον αποκατεστημένο μαστό τα οποία τυλίγονται γύρω από τον εαυτό τους, για να δημιουργήσουν με αυτό τον τρόπο μια νέα θηλή.

Αποκατάσταση Θηλής με μόσχευμα από την άλλη θηλή

Η χειρουργική αυτή επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση του ήμισυ της θηλής από τον ετερόπλευρο υγιή μαστό(όταν η άλλη θηλή είναι ευμεγέθης), και τη μεταμόσχευση της στον αναπλασθέντα μαστό, όπως ακριβώς γίνεται με ένα δερματικό μόσχευμα.

Στη συνέχεια, περίπου οκτώ με δώδεκα εβδομάδες μετά τη αποκατάσταση της θηλής, ανεξαρτήτου μεθόδου, η θηλαία άλως (ο έγχρωμος δακτύλιος γύρω από τη θηλή) διαμορφώνεται με τη χρήση δερματοστηξίας (τατουάζ) κατά την οποία χρησιμοποιούνται χρωστικές οι οποίες συνδυάζονται με το χρώμα της θηλής του ετερόπλευρου μαστού. Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερωθούν ότι η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί, καθώς το χρώμα του τατουάζ μπορεί να ατονήσει.

Τεχνητή Θηλή

Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιηθεί μια τεχνητή λαστιχένια θηλή , η οποία θα έχει δημιουργηθεί με βάση την ετερόπλευρη θηλή, προσφέροντας έτσι ένα αληθοφανές αισθητικό αποτέλεσμα.

Εάν σκέφτεστε να προβείτε σε Αποκατάσταση Θηλής, ο κος Κωνσταντίνος Μπενετάτος θα συζητήσει κατά τη διάρκεια της συνεδρίας σας την επιλογή που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς.

Φάρμακα

ApokatastasiThilis ContentImage1Ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό θα πρέπει να λαμβάνεται πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση. Ως προληπτικό μέτρο, δεν πρέπει να λαμβάνονται φάρμακα χωρίς συνταγή ιατρού ή φυτικά προϊόντα/φάρμακα προ της χειρουργικής επεμβάσεως και για 3 ημέρες κατόπιν αυτής. Επίσης, θα πρέπει αυστηρώς να αποφευχθεί η λήψη μη στερινοειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως ασπιρίνη (salospir), ιμπουπροφένη (Nurofen), δικλοφενάκη (Voltaren) και κάθε άλλη αντιπηκτική ή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή, κατόπιν συνεννόησης πάντοτε με το θεράποντα ιατρό. Θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμο να φέρετε ένα κατάλογο των οποιωνδήποτε συνταγογραφημένων φαρμάκων που λαμβάνετε για τον προεγχειρητικό σας έλεγχο.

Κάπνισμα

Αν είστε καπνίστρια επιχειρήστε να διακόψετε το κάπνισμα τουλάχιστον μια εβδομάδα προ και μια κατόπιν της χειρουργικής επεμβάσεως, καθώς έτσι θα μειωθούν δραματικά οι πιθανότητες εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Χρόνος Αποθεραπείας και Τελικό Αποτέλεσμα

Διάρκεια επέμβασης

Συνήθως τριάντα (30) λεπτά

Διάρκεια νοσηλείας

Δεν χρήζει παραμονής στο νοσοκομείο (ημερήσια νοσηλεία). Δεν θα χρειαστεί να παραμείνετε κλινήρεις, και θα είστε σε θέση να περπατήσετε αμέσως μετά το πέρας της επέμβασης.

Χρόνος Αποχής από την Άσκηση

Θα είστε σε θέση να ασκηθείτε μετά την πάροδο δύο εβδομάδων.

Χρόνος Ανάρρωσης

Αυτό θα εξαρτηθεί από πρόκειται για άμεση ή απώτερη αποκατάσταση (τρεις μήνες στη πρώτη περίπτωση και δύο εβδομάδες στη δεύτερη).

Επίδεσμοι

Θα χρειαστεί να έχετε κάποιες γάζες στη θηλή και το μαστό για δύο έως τρεις εβδομάδες.

Οδήγηση

Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφύγουν την οδήγηση έως ότου απαλλαγούν εντελώς από κάθε ενόχληση και περιορισμό, ώστε να είναι απόλυτα σε θέση να κάνουν μια αιφνίδια κίνηση, όπως άμεσο φρενάρισμα, ανεμπόδιστα και χωρίς πόνο. Ενδεχομένως, να χρειαστούν έως και δυο εβδομάδες για την πλήρη ανάρρωσή τους.

Υπάρχει επίσης μια πιθανότητα περίπου δυο τοις εκατό (2%) για μερική ή πλήρη αποτυχία της Αποκατάστασης Θηλής Μαστού.

Παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, εάν έχετε οποιεσδήποτε απορίες που παραμένουν αδιευκρίνιστες.