Σπίλοι, Κύστεις, Λιπώματα και Θηλώματα δέρματος

Συχνά υπάρχουν δερματικές βλάβες, όπως κύστεις και σπίλοι, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία στους ασθενείς. Ο κος Κωνσταντίνος Μπενετάτος μετά από μια εμπεριστατωμένη κλινική εξέταση θα σας ενημερώσει για τη φύση της βλάβης καθώς και για την πιθανή εξέλιξή της και θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπευτική επιλογή.

Οι Σπίλοι

Ο πιο κοινός σπίλος που απασχολεί τους ασθενείς είναι ο Ενδοδερμικός Σπίλος, ο οποίος είναι μια απόλυτα καλοήθης βλάβη που δημιουργεί προβλήματα κυρίως αισθητικού τύπου. Μπορεί να αφαιρεθεί είτε με άμεση εκτομή και συρραφή είτε με την τεχνική της κατεφαπτομένης αφαίρεσης (shave excision). Ο κος Κωνσταντίνος Μπενετάτος θα συζητήσει ,κατά την διάρκεια της επίσκεψής σας, τις χειρουργικές επιλογές τονίζοντας τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε μιας.

Άμεση Εκτομή

Η άμεση εκτομή θα αφήσει μια ευθεία ουλή η οποία θα έχει περίπου δυο με τρεις φορές το πλάτος του σπίλου. Η ουλή θα εμφανίσει μια ερυθρότητα για μερικές εβδομάδες, αλλά θα επουλωθεί πολύ καλά με την πάροδο του χρόνου.

Κατεφαπτομένη Εκτομή (Shave Excision)

Με τη συγκεκριμένη χειρουργική τεχνική ουσιαστικά ο σπίλος αφαιρείται κατ’ εφαπτομένη στο όριο του δέρματος, το οποίο στη συνέχεια επουλώνεται σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων χωρίς τη χρήση ραμμάτων. Με την εφαρμογή αυτής της μεθόδου επιτυγχάνεται η μικρότερη δυνατή ουλή, υπάρχει ωστόσο ένα ποσοστό τριάντα τις εκατό (30%) για την επανεμφάνιση του σπίλου.

Σμηγματογόνοι Κύστεις και Θηλώματα

Είναι πολύ σύνηθες οι άνθρωποι να έχουν Σμηγματογόνους Κύστεις ή αλλιώς Επιδερμοειδείς κύστεις (μπλοκαρισμένοι σμηγματογόνοι αδένες καθώς και θηλώματα (ακροχορδώνες). Ο κος Κωνσταντίνος Μπενετάτος αφαιρεί αυτές τις βλάβες με τοπική νάρκωση. Οι κύστεις συνήθως απαιτούν τομή του δέρματος σε βάθος προκειμένου να γίνει η αφαίρεσή τους μαζί με τον μπλοκαρισμένο πόρο τους.

Λιπώματα

Τα λιπώματα είναι μια κατηγορία καλοήθους υπερπλασίας του λιπώδους ιστού του δέρματος και του υποδορίου. Μπορεί η παρουσία τους να συγχυστεί με τις κύστεις και πολλές φορές είναι αιτία άγχους και ανησυχίας των ασθενών. Μια καλή κλινική εξέταση είναι αυτή που θα προσδιορίσει τη φύση του μορφώματος που σας απασχολεί. Η αφαίρεση των λιπωμάτων γίνεται κατά κύριο λόγο με τοπική αναισθησία, εκτός βέβαια εκείνων που είναι αρκετά ευμεγέθη, οπότε και θα χρειαστεί πιθανώς να γίνει τοπική με μέθη.

Όλες οι παραπάνω χειρουργικές επεμβάσεις φέρουν ελάχιστους μετεγχειρητικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων μιας μικρής πιθανότητας εμφάνισης αιμορραγίας, φλεγμονής, κακής ποιότητας ουλής καθώς και υποτροπής του προβλήματος.