Μειωτική Ανδρικών Μαστών – Γυναικομαστία

Γιατί να επιλέξετε την Επέμβαση διόρθωσης Ανδρικής Μεγαλομαστίας;

Οι άνδρες όπως και οι γυναίκες έχουν μαζικό ιστό υπό της θηλής τους, ο οποίος μπορεί υπό συνθήκες να μεγαλώσει και σε συνδυασμό με τον λιπώδη ιστό που τον περιβάλει –ο οποίος μπορεί και αυτός με τη σειρά του να υπερπλαστεί – να σχηματίσουν έναν ευμεγέθης μαστό, χωρίς αυτό να οφείλεται σε κάποια συγκεκριμένη αιτία στις περισσότερες των περιπτώσεων, οπότε και κάνουμε λόγο για ιδιοπαθή γυναικομαστία . Γυναικομαστία επίσης μπορεί να προκύψει είτε από μια ορμονική διαταραχή ή μετά τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, αλκοόλ η ακόμα και το προχωρημένο γήρας. Η σύσταση της διόγκωσης των μαστών μπορεί να οφείλεται κυρίως σε λίπος ή σε μαζικό ιστό ή σε συνδυασμό και των δυο. Ο πλαστικός χειρουργός που εξειδικεύεται στις τεχνικές διόρθωσης της γυναικομαστίας οφείλει να αναγνωρίσει προεγχειρητικά την αιτία που πιθανόν προκάλεσε τη γυναικομαστία και να συμβουλέψει τον ασθενή σχετικά με τη διάγνωση και θεραπεία αυτής. Η γυναικομαστία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνηθέστερα παρουσιάζεται σε αγόρια εφήβους με τη μορφή της ιδιοπαθούς γυναικομαστίας και παρόλο που μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να υπάρξει αυτόματη βελτίωση έως και ίαση, συχνά παραμένει δια βίου εάν αυτή παραμείνει για περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς σημάδια υποστροφής.

Η Χειρουργική Επέμβαση Εν Συντομία

Η Γυναικομαστία μπορεί να δημιουργηθεί από το συνδυασμό υπερπλασίας του μαζικού αδένα και του λιπώδους ιστού του ανδρικού μαστού. Το μέγεθος του μαστού μπορεί να ποικίλει από ένα μικρό και πολύ σκληρό ογκίδιο έως έναν πλήρως ανεπτυγμένο και διαμορφωμένο «γυναικόμορφο» μαστό. Όταν η διόγκωση του μαστού οφείλεται σε ένα μικρό κομμάτι μαζικού ιστού θεωρείται καλύτερο να διορθώνεται μέσω μιας μικρής τομής που θα γίνει κάτω από τη θηλή, ενώ στην περίπτωση που αποτελείται κυρίως από λίπος εφαρμόζεται η μέθοδος της λιποαναρρόφησης.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση 1-2 μικρών οπών στο δέρμα της τάξης των 3-4 mm σε σημεία που δεν είναι άμεσα ορατά από όπου και αναρροφάτε το λίπος από τον μαστό. Στις περιπτώσεις όπου το πρόβλημα της υπερπλασίας του μαζικού αδένα είναι μεγαλύτερης έκτασης, συχνά απαιτείται η αφαίρεση μιας μεγαλύτερης περιοχής του μαστικού ιστού. Η χειρουργική αυτή επέμβαση εξελίσσεται πρακτικά σε μια υποδόρια μαστεκτομή (αφαίρεση του αδένα με διατήρηση του δέρματος και της θηλής) και συνήθως διενεργείται μέσω μιας ημισεληνοειδούς τομής κάτω από τη θηλή. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, όπου υπάρχει μεγάλη περίσσια δέρματος και πτώση του μαστού οι τομές είναι αναγκαίο να είναι μεγαλύτερες και εκτείνονται κυκλοτερώς γύρω από τη θηλή.

Ουλές

Οι ουλές θα εξαρτηθούν από την τεχνική επέμβασης που εφαρμόζεται (όπως αναφέρεται παραπάνω). Οι τομές κατά μήκος της θηλής με την πάροδο του χρόνου γίνονται σχεδόν αόρατες. Στην αρχή θα είναι αρκετά ροζ/κόκκινες για τις πρώτες 6 περίπου εβδομάδες, μοβ κατά τους επόμενους 3 μήνες και στη συνέχεια θα ατονήσουν και θα αποκτήσουν το λευκό του φυσιολογικού δέρματος. Η διαδικασία της πλήρους ωρίμανσης των ουλών φτάνει έως και τους 12-14 μήνες. Σε γενικές γραμμές η ποιότητα των ουλών στους περισσότερους ασθενείς σε βάθος χρόνου θα είναι εξαιρετικά καλή. Μερικοί ασθενείς φτάνουν σε αυτό το σημείο σχετικά γρήγορα, σε άλλους όμως παίρνει περισσότερο χρόνο. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργηθούν υπερτροφικές ουλές ή ακόμα και χειλοειδή. Ο τρόπος με τον οποίο έχουν επουλωθεί στο παρελθόν άλλες πληγές, μπορεί να είναι μια ένδειξη της πορείας επούλωσης των ουλών.

Φάρμακα

Ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό θα πρέπει να λαμβάνεται πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση. Ως προληπτικό μέτρο, δεν πρέπει να λαμβάνονται φάρμακα χωρίς συνταγή ιατρού ή φυτικά προϊόντα/φάρμακα προ της χειρουργικής επεμβάσεως και για 3 ημέρες κατόπιν αυτής. Επίσης, θα πρέπει αυστηρώς να αποφευχθεί η λήψη μη στερινοειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως ασπιρίνη(salospir ) ιμπουπροφένη(Nurofen) δικλοφενάκη(Voltaren ) και κάθε άλλη αντιπηκτική ή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή κατόπιν συνεννόησης με το θεράποντα ιατρό. Θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμο να φέρετε ένα κατάλογο των οποιωνδήποτε συνταγογραφημένων φαρμάκων που λαμβάνετε για τον προεγχειρητικό σας έλεγχο.

Κάπνισμα

Αν είστε καπνιστής επιχειρήστε να διακόψετε το κάπνισμα τουλάχιστον δύο εβδομάδες προ και μια κατόπιν της χειρουργικής επεμβάσεως, καθώς έτσι θα μειωθούν δραματικά οι πιθανότητες εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Gynekomastia

Ανάρρωση μετά από την Επέμβαση Μειωτικής Ανδρικών Μαστών (Γυναικομαστία)

Διάρκεια Χειρουργικής Επέμβασης

Η επέμβαση διαρκεί από 45 λεπτά έως 2,5 ώρες, αναλόγως με τον τύπο της τεχνικής της επέμβασης που εφαρμόζεται και φυσικά το μέγεθος του μαστού.

Διάρκεια Νοσηλείας

Ανάλογα με το είδος της επέμβασης η διάρκεια νοσηλείας ποικίλει από μερικές ώρες παραμονής στο νοσοκομείο (ημερήσια νοσηλεία )- όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις που χρειάζεται μόνο λιποαναρρόφηση- έως παραμονή στην κλινική για ένα βράδυ – όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις υποδόριας μαστεκτομής.

Επίδεση Τραυμάτων

Με το πέρας της χειρουργικής επέμβασης θα ξυπνήσετε και θα έχετε μια μικρή γάζα πάνω σε κάθε τομή καθώς επίσης και έναν ελαστικό κορσέ ο οποίος θα καλύπτει ολόκληρη την περιοχή του στήθους- τον κορσέ θα πρέπει να τον φοράτε συνεχώς για 4 εβδομάδες και θα αφαιρείται μόνο όταν κάνετε μπάνιο και για δύο επιπλέον εβδομάδες μόνο το βράδυ.

Παροχετεύσεις

Στην περίπτωση και μόνο που θα γίνει χειρουργική αφαίρεση του μαζικού αδένα είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί μια μικρή παροχέτευση εντός του μαστού για την αφαίρεση οποιουδήποτε ανεπιθύμητου αίματος / υγρών, η οποία και θα παραμείνει για 24 έως 48 ώρες.

Χρόνος Αποχής από την Εργασία

Οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς το χρόνο ανάρρωσης, σαν γενική ομολογία όμως θα πρέπει να δίνεται ένα χρονικό περιθώριο από τριών ημερών τουλάχιστον έως και δυο εβδομάδων, ανάλογα με την έκταση της χειρουργικής επέμβασης. Οι ασθενείς που κάνουν χειρονακτικές εργασίες και απαιτούν έντονη κίνηση στη δουλειά τους μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο.

Χρόνος Αποχής από την Άσκηση

Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική αποκατάσταση γυναικομαστίας συνήθως αισθάνονται ικανοί να διανύσουν μια απόσταση μέσα σε 5-7 ημέρες και να κολυμπήσουν σε 10-14 ημέρες(εφόσον έχουν αναρρώσει πλήρως). Εντούτοις, η έντονη άσκηση (αεροβική γυμναστική, κλπ.) θα πρέπει να αποφεύγεται για 3-4 εβδομάδες.

Οδήγηση

Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική αποκατάσταση γυναικομαστίας θα πρέπει να αποφύγουν την οδήγηση έως ότου απαλλαγούν εντελώς από κάθε ενόχληση και περιορισμό, ώστε να είναι απόλυτα σε θέση να κάνουν μια αιφνίδια κίνηση, όπως άμεσο φρενάρισμα, ανεμπόδιστα και χωρίς πόνο. Αυτό προτείνεται ώστε οι ασθενείς να εξασφαλίσουν την κάλυψη από την ασφαλιστική τους εταιρία σε περίπτωση ατυχήματος. Ενδεχομένως, να χρειαστούν έως και δυο εβδομάδες για την πλήρη ανάρρωσή τους. Βέβαια υπάρχουν και ασθενείς που αισθάνονται ικανοί να οδηγήσουν μετά από 1-2 μέρες, πάντα βέβαια με ιδία ευθύνη.

Μετεγχειρητική Παρακολούθηση

Οι τομές σας θα ελεγχθούν και θα γίνει αλλαγή γαζών την τρίτη και την έβδομη μετεγχειρητική ημέρα, και στη συνέχεια, αφού έχει επέλθει πλήρης επούλωση, θα έχετε μια συνάντηση με τον κο Κωνσταντίνο Μπενετάτο μετά από τρεις μήνες. Δεν θα υπάρξει επιπλέον χρέωση για οποιαδήποτε μετεγχειρητική παρακολούθηση σχετίζεται με την χειρουργική σας επέμβαση.

Ανάρρωση και Τελική Έκβαση από την Επέμβαση Μειωτικής Ανδρικών Μαστών ( Διόρθωση Γυναικομαστίας)

Είναι αναμενόμενο να υπάρξουν μώλωπες (μελανιές) και ένα ελαφρύ οίδημα στο στήθος σας το οποίο θα διαρκέσει από μια έως δυο εβδομάδες. Επιπροσθέτως, είναι αρκετά σύνηθες κατά την διάρκεια των πρώτων ημερών να αισθανθείτε μια μικρή έκκριση υγρού από τις πληγές καθώς θα αρχίσουν να επουλώνονται. Θα πρέπει να έχετε άμεσα ένα ικανοποιητικό επίπεδο σχήμα μαστών το οποίο θα εξακολουθεί να βελτιώνεται (ειδικά μετά από επεμβάσεις μεγαλύτερης διάρκειας) μέσα στις επόμενες τέσσερις με έξι εβδομάδες. Μετά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο το δέρμα και η θηλή θα είναι πολύ πιο μαλακά.

Πιθανές επιπλοκές από την επέμβαση Μειωτικής Ανδρικών Μαστών

Η Μειωτική Ανδρικών Μαστών/διόρθωση γυναικομαστίας είναι μια επέμβαση ρουτίνας και στέφεται με απόλυτη επιτυχία για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών. Εντούτοις, όπως και με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε ότι υπάρχει ενδεχόμενο εμφάνισης επιπλοκών. Οι επιπλοκές που ενδεχομένως προκύψουν αναφέρονται κάτωθι.

Απώλεια/νέκρωση συμπλέγματος θηλής-άλω

Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο (λιγότερο από 0,5%) και προκύπτει όταν η παροχή αίματος προς την θηλή διακόπτεται. Σε αυτή την περίπτωση, η θηλή θα χαθεί και θα αντικατασταθεί από μια ουλή. Αν και εξαιρετικά σπάνιο να προκύψει , οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο σε κάθε ασθενή είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η προχωρημένη ηλικία. Επίσης η πιθανότητα νέκρωσης θηλής αυξάνεται εάν η μείωση αφορά σε πολύ μεγάλους μαστούς. Εάν ανήκετε σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες ο κος Κωνσταντίνος Μπενετάτος θα συζητήσει μαζί σας κατά τη διάρκεια της προεγχειρητικής συνεδρίας σας τις πιθανές εναλλακτικές χειρουργικές τεχνικές προς αποφυγήν του κινδύνου αυτού.

Ασυμμετρία

Αν και οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να αναμένουν ένα εξαιρετικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα και στις δυο πλευρές των μαστών υπάρχει εντούτοις μια πιθανότητα εμφάνισης ελάχιστων μικρών διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών.

Διάσπαση τραύματος

Είναι πολύ σπάνιο να συμβεί σε αυτό το είδος επέμβασης.

Αιμάτωμα

Υπάρχει μικρή πιθανότητα μετεγχειρητικής αιμορραγίας η οποία κάποιες φορές είναι ικανή να δημιουργήσει ένα αιμάτωμα κάτω από το δέρμα του στήθος, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να επιστρέψει στο χειρουργείο για την αφαίρεσή του. Αυτό θα γίνει συνήθως εντός του πρώτου μετεγχειρητικού εικοσιτετραώρου. Η δημιουργία αιματώματος εμφανίζεται περίπου στο 1% των ασθενών.

Επιμόλυνση τραύματος

Η εμφάνιση φλεγμονής είναι πολύ ασυνήθιστη αλλά εφόσον προκύψει θα χρειαστεί να χορηγηθεί στον ασθενή θεραπεία με αντιβιοτικά.

Γενικoί κίνδυνοι χειρουργικών επεμβάσεων/γυναικομαστίας

Λοιμώξεις του θώρακα και Θρομβώσεις στο πόδι ή στους πνεύμονες (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση –πνευμονική εμβολή). Αν και σπάνιο να εμφανιστούν, είναι σημαντικό να αποφευχθούν με το να μην καπνίζετε, να μην είστε υπερβολικά υπέρβαροι και να κινητοποιηθείτε το συντομότερο δυνατόν μετά την επέμβαση.

Εάν αισθανθείτε οποιοδήποτε σύμπτωμα που ενδεχομένως σας ανησυχήσει, παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.