Ανόρθωση Μαστών – Μαστοπηξία

Ο πλαστικός χειρουργός Κ. Μπενετάτος σας ενημερώνει για την ανόρθωση μαστών - μαστοπηξία

Γιατί να επιλέξετε την επέμβαση της Ανόρθωσης Μαστών;

Η Ανόρθωση Μαστών (Μαστοπηξία) αφορά στις ασθενείς που είναι δυσαρεστημένες με το σχήμα των μαστών τους, συνήθως επειδή αισθάνονται ότι είναι πολύ πεσμένοι, αλλά όμως είναι γενικά ικανοποιημένοι με το μέγεθος του στήθους τους. Ενδεχομένως το πρόβλημα να υπήρχε ανέκαθεν, συνηθέστερα όμως δημιουργείται με την τεκνοποίηση/θηλασμό και την προχωρημένη ηλικία. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις η ανόρθωση του μαστού μπορεί να συνδυαστεί με ασφάλεια, με μια επέμβαση Αυξητικής Μαστών με ενθέματα σιλικόνης(Augmentation Mastopexy). Ο συγκεκριμένος συνδυασμός, που προσφέρει ένα μεγαλύτερο στήθος και ταυτόχρονα ανορθώνει το μαστό, εφαρμόζεται κυρίως στις περιπτώσεις που η επίτευξη πληρότητας του άνω πόλου του μαστού αποτελεί προτεραιότητα. Ωστόσο, σε ορισμένες ασθενείς αυτό θα πρέπει να γίνει σε δύο επεμβάσεις, προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.

Η Επέμβαση Εν Συντομία

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές μέθοδοι όσον αφορά την χειρουργική επέμβαση της Ανόρθωσης των Μαστών (Μαστοπηξία). Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας σας ο κος Κωνσταντίνος Μπενετάτος θα συζητήσει μαζί σας για το ποιά είναι η καταλληλότερη τεχνική με βάση το μέγεθος του στήθους, το ποσοστό του χαλαρού δέρματος και το αν θα γίνει παράλληλα η προσθήκη ενός Ενθέματος Σιλικόνης. Οι ουλές και το τελικό σχήμα των μαστών ποικίλει ανάλογα με τη μέθοδο της επέμβασης που εφαρμόζεται. Ωστόσο, με απλούς όρους η θηλή διατηρείται προσκολλημένη στο στήθος αλλά άρεται σε μια υψηλότερη και πιο προέχουσα θέση. Η περίσσια του δέρματος αφαιρείται από τον μαστό και το υπόλοιπο του μαζικού ιστού αναπλάθεται δίνοντας με αυτό τον τρόπο ένα ανορθωμένο και πιο σφριγηλό στήθος.

Ουλές

Οι ουλές θα εξαρτηθούν από την τεχνική επέμβασης που εφαρμόζεται (όπως αναφέρεται παραπάνω). Στην αρχή θα είναι αρκετά ροζ/κόκκινες για τις πρώτες 6 περίπου εβδομάδες, μοβ κατά τους επόμενους 3 μήνες και στη συνέχεια θα ατονήσουν και θα αποκτήσουν το λευκό χρώμα του φυσιολογικού δέρματος. Η διαδικασία της πλήρους ωρίμανσης των ουλών φτάνει έως και τους 12-14 μήνες. Σε γενικές γραμμές η ποιότητα των ουλών στους περισσότερους ασθενείς και σε βάθος χρόνου θα είναι εξαιρετικά καλή. Μερικοί ασθενείς φτάνουν σε αυτό το σημείο σχετικά γρήγορα, σε άλλους όμως παίρνει περισσότερο χρόνο. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργηθούν υπερτροφικές ουλές ή ακόμα και χειλοειδή. Οι τομές που δημιουργούνται γύρω από την θηλή επουλώνονται αρκετά ικανοποιητικά και συχνά δεν είναι εμφανείς. Ο τρόπος με τον οποίο έχουν επουλωθεί στο παρελθόν άλλες πληγές, μπορεί να είναι μια ένδειξη της πορείας επούλωσης των ουλών.

Φάρμακα

Ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό θα πρέπει να λαμβάνεται πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση. Ως προληπτικό μέτρο, δεν πρέπει να λαμβάνονται φάρμακα χωρίς συνταγή ιατρού ή φυτικά προϊόντα/φάρμακα προ της χειρουργικής επεμβάσεως και για 3 ημέρες κατόπιν αυτής. Επίσης, θα πρέπει αυστηρώς να αποφευχθεί η λήψη μη στερινοειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως ασπιρίνη (salospir), ιμπουπροφένη(Nurofen), δικλοφενάκη και κάθε άλλη αντιπηκτική ή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή, κατόπιν συνεννόησης πάντοτε με το θεράποντα ιατρό. Θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμο να φέρετε ένα κατάλογο των οποιωνδήποτε συνταγογραφημένων φαρμάκων που λαμβάνετε για τον προεγχειρητικό σας έλεγχο.

Κάπνισμα

Αν είστε καπνίστρια επιχειρήστε να διακόψετε το κάπνισμα τουλάχιστον έξι εβδομάδες προ και μια κατόπιν της χειρουργικής επεμβάσεως, καθώς έτσι θα μειωθούν δραματικά οι πιθανότητες εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Ανάρρωση από την επέμβαση Ανόρθωσης Μαστών

Διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης

Η επέμβαση διαρκεί από 1,5 έως 3 ώρες, ανάλογα με την μέθοδο της επέμβασης που θα εφαρμοστεί και το μέγεθος του στήθους του ασθενούς.

Διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο

Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι συνήθως μια νύχτα, μερικές φορές και δύο νύχτες.

Επίδεση τραυμάτων

Όλα τα ράμματα που χρησιμοποιούνται στην επέμβαση απορροφώνται από τον οργανισμό και είναι εσωτερικά, συνεπώς δεν θα χρειαστεί να αφαιρεθούν αργότερα. Η τομή καλύπτεται από ειδικούς επιδέσμους και ενδεχομένως να υπάρχει ένας ελαστικός επίδεσμος επάνω από αυτούς. Παρακαλείστε όπως ενημερώσετε τον κο Κωνσταντίνο Μπενετάτο αν είστε αλλεργικοί στο πριν από την χειρουργική επέμβαση. Οι επίδεσμοι θα αφαιρεθούν είτε το επόμενο πρωί είτε μετά από μερικές ημέρες και οι ασθενείς μπορούν να κάνουν ντους αμέσως μετά την αφαίρεσή τους. Η νοσηλευτική ομάδα θα ελέγξει τα τραύματα μία εβδομάδα μετά την επέμβαση.

Παροχετεύσεις

Η τοποθέτηση παροχετεύσεων για την αφαίρεση μιας πιθανής ανεπιθύμητης μικρής συλλογής αίματος / υγρών δεν είναι πάντα απαραίτητη κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αλλά εφόσον χρησιμοποιηθούν θα παραμείνουν εντός του μαστού για 24 έως 48 ώρες. Για την πραγματοποίηση μιας απλής επέμβασης Μαστοπηξίας δεν είναι πάντα απαραίτητη η χρήση παροχέτευσης.

Οι Στηθόδεσμοι

Θα πρέπει να φέρετε μαζί σας στο νοσοκομείο ένα μαλακό (άνευ μπανέλας) αθλητικό στηθόδεσμο ο οποίος θα είναι στα μέτρα του νέου μεγέθους στήθους. Ο στηθόδεσμος θα πρέπει να είναι άνετος ενώ παράλληλα να παρέχει υποστήριξη στο μαστό. Θα χρειαστεί να έχετε στο σπίτι δύο στηθόδεσμους που να μπορούν να φορεθούν εναλλάξ. Η μέτρηση στο νέο στηθόδεσμο δεν αλλάζει όσον αφορά στην περιφέρεια του θώρακα, αλλάζει μόνο το cup. Μετά από οκτώ εβδομάδες θα είστε σε θέση να φορέσετε έναν στηθόδεσμο με μπανέλα, ο οποίος θα πρέπει να προσαρμοστεί στο νέο σχήμα και μέγεθος του στήθους σας.

Χρόνος αποχής από την Εργασία

Οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς τον χρόνο ανάρρωσης. Γενικά όμως θα πρέπει να δίνεται στους ασθενείς περιθώριο ανάρρωσης τουλάχιστον δυο εβδομάδες. Οι ασθενείς με θέσεις εργασίας που απαιτούν έντονη κίνηση μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο.

Χρόνος Αποχής από την Άσκηση

Οι ασθενείς συνήθως αισθάνονται ικανοί να περπατήσουν σε ρυθμό άσκησης μέσα σε πέντε με επτά ημέρες και να κολυμπήσουν σε δέκα με δέκα τέσσερις ημέρες (εφόσον έχουν αναρρώσει πλήρως). Εντούτοις, η έντονη άσκηση (αερόμπικ, κλπ) θα πρέπει να αποφεύγεται για έξι εβδομάδες.

Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Από την πρώτη έως και τη τέταρτη ημέρα θα πρέπει να ξεκουραστείτε. Δεν θα πρέπει να φροντίζετε πολύ μικρά παιδιά ή να κάνετε δουλειές του σπιτιού χωρίς βοήθεια.

Από την πέμπτη έως και την δέκατη τέταρτη ημέρα μπορείτε να ξεκινήσετε να ασκείστε περισσότερο, όπως κάνοντας πεζοπορία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ψώνια κλπ. Μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου θα αισθάνεστε ελάχιστο πόνο. Αν όλες οι πληγές φαίνονται επουλωμένες την δέκατη ημέρα είναι απίθανο να προκληθεί κάποιο πρόβλημα με την αύξηση των δραστηριοτήτων σας. Ξεκινήστε τις δραστηριότητες σας εφόσον αισθάνεστε υγιής.

Από τη τρίτη εβδομάδα θα μπορείτε να επιστρέψετε πλήρως στο φυσιολογικό ρυθμό ζωής σας που είχατε πριν το χειρουργείο και να κάνετε ό,τι επιθυμείτε.

Οδήγηση

Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφύγουν την οδήγηση έως ότου απαλλαγούν εντελώς από κάθε ενόχληση και περιορισμό, ώστε να είναι απόλυτα σε θέση να κάνουν μια αιφνίδια κίνηση, όπως άμεσο φρενάρισμα, ανεμπόδιστα και χωρίς πόνο. Αυτό προτείνεται ώστε οι ασθενείς να εξασφαλίσουν την κάλυψη από την ασφαλιστική τους εταιρία σε περίπτωση ατυχήματος. Ενδεχομένως, να χρειαστούν έως και δυο εβδομάδες για την πλήρη ανάρρωσή τους. Βέβαια υπάρχουν και ασθενείς που αισθάνονται ικανοί να οδηγήσουν μετά από 4-5 μέρες, πάντα βέβαια με ιδία ευθύνη.

Μετεγχειρητική Παρακολούθηση

Το τραύμα σας θα ελεγχθεί την δεύτερη και έβδομη ημέρα μετά την χειρουργική επέμβαση. Αν χρειάζεστε οποιαδήποτε περαιτέρω παρακολούθηση αυτή θα γίνει από τον κο Κωνσταντίνο Μπενετάτο. Τα επόμενα ραντεβού σας θα είναι μετά από ένα και τρεις μήνες αντίστοιχα ,όπου και θα ληφθούν μετεγχειρητικές φωτογραφίες. Δεν θα υπάρξει επιπλέον χρέωση για οποιαδήποτε παρακολούθηση σχετίζεται με την χειρουργική σας επέμβαση.

Πιθανές επιπλοκές από την επέμβαση Ανόρθωσης Μαστών

Η Ανόρθωση Μαστών είναι μια επέμβαση ρουτίνας και στέφεται με απόλυτη επιτυχία για την συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών. Εντούτοις, όπως και με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε ότι υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών. Οι πιθανές επιπλοκές που ενδεχομένως προκύψουν από την επέμβαση αναφέρονται κάτωθι.

Απώλεια θηλής:

Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο (λιγότερο από 0,5%) και προκύπτει όταν η παροχή αίματος προς την θηλή σταματά λόγω κακής αιμάτωσης του ιστού με τον οποίο αυτή συνδέεται. Εάν συμβεί αυτό η θηλή θα χαθεί και θα αντικατασταθεί από μια ουλή. Αν και είναι σπάνιο να εμφανιστεί, ο κίνδυνος σε κάθε ασθενή αυξάνεται με το κάπνισμα, τη παχυσαρκία και την ηλικία. Υπάρχει επίσης ένας αυξημένος κίνδυνος, εφόσον η μείωση αφορά σε πολύ μεγάλα στήθη. Αν ανήκετε σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες ο κος Κωνσταντίνος Μπενετάτος θα συζητήσει κατά τη διάρκεια της συνεδρίας σας τις πιθανές εναλλακτικές χειρουργικές τεχνικές προς αποφυγήν του κινδύνου αυτού.

Απώλεια αισθητικότητας ή μειωμένη αισθητικότητα της θηλής:

Αυτό προκύπτει στο 5-15% των ασθενών, και μπορεί να επηρεάσει μόνο τη μία πλευρά. Ο κίνδυνος αυξάνεται στους ασθενείς με πολύ μεγάλα στήθη.

Ασυμμετρία:

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν φυσιολογικά διαφορετικού μεγέθους μαστούς σε κάθε πλευρά και ένας από τους στόχους της επέμβασης της Ανόρθωσης των Μαστών είναι να βελτιώσει αυτή την ασυμμετρία. Ωστόσο, είναι πιθανόν ο ένας μαστός ή η μια θηλή να είναι ελάχιστα διαφορετική από τη μια σε σχέση με την άλλη πλευρά μετά την χειρουργική επέμβαση.

Τομές:

Η ποιότητα των ουλών διαφέρει μεταξύ των ασθενών.

Διάσπαση τομής:

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε Ανόρθωση Μαστών μπορούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα όσον αφορά στην επούλωση των πληγών, ιδιαίτερα στην περιοχή της υπομαστίου πτυχής, αλλά είναι πολύ σπάνιο εν σύγκριση με την τυπική επέμβαση Μειωτικής Μαστών.

Αιμάτωμα:

Υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας μικρού αιματώματος στο στήθος, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα ο ασθενής να επιστρέψει στο χειρουργείο για την αφαίρεσή του. Εντούτοις, εάν ένα αιμάτωμα είναι να δημιουργηθεί, αυτό θα συμβεί μέσα στις πρώτες 24 ώρες κατόπιν της χειρουργικής επεμβάσεως. Η δημιουργία αιματώματος εμφανίζεται περίπου στο 1% των ασθενών.

Θηλασμός:

Περίπου το 50 με 75% των γυναικών είναι ακόμη σε θέση να θηλάζουν μετά την επέμβαση της Ανόρθωσης Μαστών-Μαστοπηξία.

Λοίμωξη:

Είναι αρκετά ασυνήθιστη, αλλά αν συμβεί θα χρειαστεί να χορηγηθεί στην ασθενή μια θεραπεία αντιβιοτικών.

Γενικοί κίνδυνοι της επέμβασης Ανόρθωσης Μαστών:

Λοιμώξεις του θώρακα και Θρομβώσεις στο πόδι ή στους πνεύμονες (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση –πνευμονική εμβολή). Αν και σπάνιο να εμφανιστούν, είναι σημαντικό να αποφευχθούν με το να μην καπνίζετε, να μην είστε υπερβολικά υπέρβαρες και να κινητοποιηθείτε το συντομότερο δυνατόν μετά την επέμβαση.

Για προβλήματα που σχετίζονται με τα Ενθέματα Σιλικόνης π.χ. δημιουργία κάψας, σκλήρυνσης του μαστού, εκ νέου πτώση κτλ παρακαλούμε όπως κοιτάξετε την ενότητα Αυξητική Μαστών. Εάν αισθανθείτε οποιοδήποτε σύμπτωμα που ενδεχομένως σας ανησυχήσει παρακαλούμε να μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.