Εισολκή Θηλών – Ανεστραμμένες Θηλές

Γιατί να επιλέξετε να διορθώσετε την Εισολκή Θηλών
(κρυμμένη θηλή);

H εμφάνιση Εισολκής Θηλών στις γυναίκες είναι σύνηθες φαινόμενο, με κύρια αιτία την ύπαρξη κοντύτερων και πιο σφιχτών από το συνηθισμένο γαλακτοφόρων πόρων. Η εισολκή μπορεί να προκύψει στη μια ή και στις δύο θηλές και η σοβαρότητα του προβλήματος εξαρτάται από το αν η θηλή παραμένει μόνιμα κρυμμένη ή βρίσκεται σε εισολκή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Η μόνιμη εισολκή θηλών είναι λιγότερο πιθανόν να ανταποκριθεί σε μη χειρουργικές θεραπευτικές αγωγές.
Η Εισολκή Θηλών, αν και θεωρείται κυρίως ένα αισθητικό πρόβλημα, εντούτοις, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τον θηλασμό. Ένας τρόπος για την επίλυση αυτού του προβλήματος είναι η χρήση μιας ανώδυνης συσκευής που αναρροφά απαλά την εισελκόμενη θηλή. Σε ορισμένες μεν περιπτώσεις ο ίδιος ο θηλασμός μπορεί να αποκαταστήσει την εισολκή και, εφόσον αυτό αποτύχει, ενδεχομένως να απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Αν η εισολκή Θηλής προκύψει σε κάποιο μετέπειτα στάδιο της ζωής της ασθενούς μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να οφείλεται σε νόσους των μαστών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και συνεπώς θα πρέπει η ασθενής να προβεί σε έλεγχο από ειδικό μαστολόγο.

Αντιμετώπιση των εισελκομένων θηλών

Υπάρχουν δύο διαφορετικές τεχνικές επέμβασης που μπορούν να εφαρμοστούν όσον αφορά την διόρθωση της Εισολκής των Θηλών:

Χειρουργική Επέμβαση Διατομής των Γαλακτοφόρων Πόρων

Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι και αυτή που εφαρμόζεται στις περισσότερες ασθενείς. Οι κοντύτεροι πόροι διατέμνονται και η θηλή εκστρέφεται προς τα έξω με τη χρήση ενός συνδυασμού ραμμάτων και αναδιαμόρφωσης του σχήματος της. Μετά από την εφαρμογή αυτής της επέμβασης ο θηλασμός καθίσταται αδύνατος.

Χειρουργική Επέμβαση Διατήρησης των Γαλακτοφόρων Πόρων

Με την τεχνική αυτή οι γαλακτοφόροι πόροι, ως επί το πλείστον διατηρούνται, καθώς απελευθερώνονται μόνο όσοι είναι πολύ κοντοί, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο την πλειοψηφία των πόρων ανέπαφη. Αυτού του είδους η επέμβαση επιτρέπει την διατήρηση του θηλασμού για την πλειοψηφία των ασθενών, όμως έχει ένα υψηλότερο ποσοστό αποτυχίας/υποτροπής σε εισέλκουσα θηλή.

Η χειρουργική επέμβαση διόρθωσης της εισολκής των θηλών, μπορεί να διενεργηθεί υπό τοπική αναισθησία και η ασθενής να μεταβεί στο σπίτι της αμέσως μετά. Έχει γρήγορο χρόνο ανάρρωσης και είναι γενικά αρκετά υποφερτή από τους ασθενείς.

Φάρμακα

Ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό θα πρέπει να λαμβάνεται πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση. Ως προληπτικό μέτρο, δεν πρέπει να λαμβάνονται φάρμακα χωρίς συνταγή ιατρού ή φυτικά προϊόντα/φάρμακα προ της χειρουργικής επεμβάσεως και για 3 ημέρες κατόπιν αυτής. Επίσης, θα πρέπει αυστηρώς να αποφευχθεί η λήψη μη στερινοειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως ασπιρίνη (salospir ), ιμπουπροφένη (Nurofen), δικλοφενάκη και κάθε άλλη αντιπηκτική ή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή, κατόπιν συνεννόησης πάντοτε με το θεράποντα ιατρό. Θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμο να φέρετε ένα κατάλογο των οποιωνδήποτε συνταγογραφημένων φαρμάκων που λαμβάνετε για τον προεγχειρητικό σας έλεγχο.

Κάπνισμα

Αν είστε καπνίστρια επιχειρήστε να διακόψετε το κάπνισμα τουλάχιστον έξι εβδομάδες προ και μια κατόπιν της χειρουργικής επεμβάσεως, καθώς έτσι θα μειωθούν δραματικά οι πιθανότητες εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Ανάρρωση από την επέμβαση διόρθωσης εισολκής θηλών

Μετεγχειρητικές Οδηγίες και Ανάρρωση

Οι πληγές θα επουλωθούν μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, και εκτός από μια ήπια ενόχληση η ανάρρωση από αυτή την επέμβαση είναι πολύ σύντομη.

Χρόνος αποχής από την εργασία και κοινωνική συναναστροφή

Οι ασθενείς συνήθως αισθάνονται ικανοί να επιστρέψουν στην εργασία τους από την επόμενη ημέρα της επέμβασης, ενώ έχουν πλήρη ανάρρωση και επιστρέφουν στις φυσιολογικές τους δραστηριότητες μέσα σε μια με δύο εβδομάδες.

Επίδεση Τραυμάτων και Ράμματα

Κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσης θα συμβουλεύαμε τις ασθενείς να φορούν ένα προστατευτικό επίθεμα πάνω στη θηλή προκειμένου να αποφύγουν την τριβή με τα εσώρουχα ή το ρουχισμό.

Πιθανές Επιπλοκές από την Επέμβαση Διόρθωσης Εισολκής Θηλών

Όπως και με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε ότι υπάρχει ενδεχόμενο εμφάνισης επιπλοκών. Οι επιπλοκές που ενδεχομένως προκύψουν στην προκειμένη περίπτωση αναφέρονται κάτωθι.

Αιμορραγία ή μόλυνση τραύματος

Έχουν το ίδιο ποσοστό να συμβούν όπως σε οποιοδήποτε άλλη χειρουργική επέμβαση.​

Υποτροπή της Εισολκής

Αυτό μπορεί να προκύψει σε ένα ποσοστό ασθενών που ανέρχεται στο 25%, αναλόγως με την τεχνική που εφαρμόζεται.​

Αδυναμία θηλασμού

Οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της Εισολκής Θηλών μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία θηλασμού.​

Αλλοιωμένη αισθητικότητα της θηλής

Εφόσον προκύψει, είναι απίθανο να διαρκέσει μακροπρόθεσμα.​
Εάν αισθανθείτε οποιοδήποτε σύμπτωμα που ενδεχομένως σας ανησυχήσει, παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.