Μειωτική Μαστών

Γιατί να επιλέξετε την επέμβαση της Μειωτικής Μαστών;

Υπάρχουν πολλά προβλήματα που σχετίζονται με τα μεγάλα ή βαριά στήθη, μεταξύ των οποίων δυσφορία, πόνος στον λαιμό και στον ώμο, πόνος στην πλάτη καθώς και ερεθισμοί στο δέρμα. Κατανοούμε ότι μπορεί να νιώθετε αμήχανα και να αντιμετωπίζετε δυσκολίες με την άσκηση και την εύρεση ρούχων/ εσώρουχων στο μέγεθός σας.

Η Επέμβαση εν Συντομία

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι και τεχνικές όσον αφορά στη χειρουργική επέμβαση της Μειωτικής Μαστών. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας σας ο κος Κωνσταντίνος Μπενετάτος θα συζητήσει μαζί σας για το ποια είναι η καταλληλότερη τεχνική, βασιζόμενος στο μέγεθος του στήθους και στις ειδικές ανάγκες σας. Οι ουλές και ο τελικός τύπος του σχήματος των μαστών ποικίλουν ανάλογα με τη μέθοδο της επέμβασης που θα εφαρμοστεί. Μία μείωση στο μέγεθος και στο σχήμα των μαστών επιτυγχάνεται μέσω μιας επανατοποθέτησης της θηλής σε ψηλότερο σημείο, ενώ η θηλή εξακολουθεί να συνδέεται με το στήθος, αφαιρώντας την περίσσια τόσο του δέρματος όσο και του παρεγχύματος του μαστού, και στη συνέχεια γίνεται μια ανάπλαση του εναπομείνοντος μαστού σε ένα μικρότερο και πιο ανορθωμένο.

Οι Ουλές

Οι ουλές θα εξαρτηθούν από την τεχνική επέμβασης που εφαρμόζεται (όπως αναφέρεται παραπάνω). Στην αρχή θα είναι αρκετά ροζ/κόκκινες για τις πρώτες 6 περίπου εβδομάδες, μοβ κατά τους επόμενους 3 μήνες και στη συνέχεια θα ατονήσουν και θα αποκτήσουν το λευκό χρώμα του φυσιολογικού δέρματος. Η διαδικασία της πλήρους ωρίμανσης των ουλών φτάνει έως και τους 12-14 μήνες. Σε γενικές γραμμές η ποιότητα των ουλών στους περισσότερους ασθενείς και σε βάθος χρόνου θα είναι εξαιρετικά καλή. Μερικοί ασθενείς φτάνουν σε αυτό το σημείο σχετικά γρήγορα, σε άλλους όμως παίρνει περισσότερο χρόνο. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργηθούν υπερτροφικές ουλές ή ακόμα και χειλοειδή. Ο τρόπος με τον οποίο έχουν επουλωθεί στο παρελθόν άλλες πληγές, μπορεί να είναι μια ένδειξη της πορείας επούλωσης των ουλών.

Φάρμακα

Ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό θα πρέπει να λαμβάνεται πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση. Ως προληπτικό μέτρο, δεν πρέπει να λαμβάνονται φάρμακα χωρίς συνταγή ιατρού ή φυτικά προϊόντα/φάρμακα προ της χειρουργικής επεμβάσεως και για 3 ημέρες κατόπιν αυτής. Επίσης, θα πρέπει αυστηρώς να αποφευχθεί η λήψη μη στερινοειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως ασπιρίνη (salospir), ιμπουπροφένη (Nurofen), δικλοφενάκη και κάθε άλλη αντιπηκτική ή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή, κατόπιν συνεννόησης πάντοτε με το θεράποντα ιατρό. Θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμο να φέρετε ένα κατάλογο των οποιωνδήποτε συνταγογραφημένων φαρμάκων που λαμβάνετε για τον προεγχειρητικό σας έλεγχο.

Κάπνισμα

Αν είστε καπνίστρια επιχειρήστε να διακόψετε το κάπνισμα τουλάχιστον έξι εβδομάδες προ και μια κατόπιν της χειρουργικής επεμβάσεως, καθώς έτσι θα μειωθούν δραματικά οι πιθανότητες εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Ανάρρωση από την Επέμβαση Μειωτικής Μαστών

Διάρκεια της Χειρουργικής Επέμβασης

Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί από 1,5 ως 3 ώρες ανάλογα με το είδος της τεχνικής που εφαρμόζεται και το μέγεθος του στήθους του ασθενούς.

Παραμονή στο Νοσοκομείο/Διάρκεια Νοσηλείας

Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι συνήθως μια νύχτα, μερικές φορές όμως μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη διανυκτέρευση.

Επίδεση τραυμάτων

Θα ξυπνήσετε με αυτοκόλλητους επιδέσμους ή ειδική κόλλα δέρματος επάνω στις πληγές, καθώς και μια ελαστική ταινία στήριξης στο στήθος. Παρακαλείστε όπως ενημερώσετε τον κο Κωνσταντίνο Μπενετάτο αν είστε αλλεργικοί σε κάποιο επίθεμα πριν από την χειρουργική επέμβαση. Οι επίδεσμοι θα αντικατασταθούν την ημέρα που η ασθενής θα πάρει εξιτήριο και ξανά μετά από δύο με τρεις ημέρες, και θα πρέπει να διατηρούνται στεγνοί μέχρι τότε. Ο επανέλεγχος του τραύματος θα γίνει πάλι την αμέσως επόμενη εβδομάδα.

Παροχετεύσεις

Η τοποθέτηση παροχετεύσεων για την αφαίρεση μιας πιθανής ανεπιθύμητης μικρής συλλογής αίματος / υγρών δεν είναι πάντα απαραίτητη κατά τη διάρκεια της επέμβασης αλλά εφόσον χρησιμοποιηθούν θα παραμείνουν εντός του μαστού για 24 έως 48 ώρες.

Οι στηθόδεσμοι

Θα πρέπει να φέρετε μαζί σας στο νοσοκομείο ένα μαλακό (άνευ μπανέλας) αθλητικό στηθόδεσμο ο οποίος θα είναι στα μέτρα του νέου μεγέθους στήθους. Ο στηθόδεσμος θα πρέπει να είναι άνετος ενώ παράλληλα να παρέχει υποστήριξη στο μαστό. Θα χρειαστεί να έχετε στο σπίτι δύο στηθόδεσμους που να μπορούν να φορεθούν εναλλάξ. Η μέτρηση στο νέο στηθόδεσμο δεν αλλάζει όσον αφορά στην περιφέρεια του θώρακα, αλλάζει μόνο το cup. Μετά από οκτώ εβδομάδες θα είστε σε θέση να φορέσετε έναν στηθόδεσμο με μπανέλα, ο οποίος θα πρέπει να προσαρμοστεί στο νέο σχήμα και μέγεθος του στήθους σας.

Χρόνος αποχής από την Εργασία

Οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς τον χρόνο ανάρρωσης. Γενικά όμως θα πρέπει να δίνεται στους ασθενείς περιθώριο ανάρρωσης τουλάχιστον δυο εβδομάδες. Οι ασθενείς με θέσεις εργασίας που απαιτούν έντονη κίνηση μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο.

Χρόνος Αποχής από την Άσκηση

Οι ασθενείς συνήθως αισθάνονται ικανοί να περπατήσουν σε ρυθμό άσκησης μέσα σε πέντε με επτά ημέρες και να κολυμπήσουν σε δέκα με δέκα τέσσερις ημέρες (εφόσον έχουν αναρρώσει πλήρως). Εντούτοις, η έντονη άσκηση (αερόμπικ, κλπ) θα πρέπει να αποφεύγεται για έξι εβδομάδες.

Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Από την πρώτη έως και τη τέταρτη ημέρα θα πρέπει να ξεκουραστείτε. Δεν θα πρέπει να φροντίζετε πολύ μικρά παιδιά ή να κάνετε δουλειές του σπιτιού χωρίς βοήθεια.
Από την πέμπτη έως και την δέκατη τέταρτη ημέρα μπορείτε να ξεκινήσετε να ασκείστε περισσότερο, όπως κάνοντας πεζοπορία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ψώνια κλπ. Μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου θα αισθάνεστε ελάχιστο πόνο. Αν όλες οι πληγές φαίνονται επουλωμένες την δέκατη ημέρα είναι απίθανο να προκληθεί κάποιο πρόβλημα με την αύξηση των δραστηριοτήτων σας. Ξεκινήστε τις δραστηριότητες σας εφόσον αισθάνεστε υγιής.

Από τη τρίτη εβδομάδα θα μπορείτε να επιστρέψετε πλήρως στο φυσιολογικό ρυθμό ζωής σας που είχατε πριν το χειρουργείο και να κάνετε ό,τι επιθυμείτε.

Οδήγηση

Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφύγουν την οδήγηση έως ότου απαλλαγούν εντελώς από κάθε ενόχληση και περιορισμό, ώστε να είναι απόλυτα σε θέση να κάνουν μια αιφνίδια κίνηση, όπως άμεσο φρενάρισμα, ανεμπόδιστα και χωρίς πόνο. Αυτό προτείνεται ώστε οι ασθενείς να εξασφαλίσουν την κάλυψη από την ασφαλιστική τους εταιρία σε περίπτωση ατυχήματος. Ενδεχομένως, να χρειαστούν έως και δυο εβδομάδες για την πλήρη ανάρρωσή τους. Βέβαια υπάρχουν και ασθενείς που αισθάνονται ικανοί να οδηγήσουν μετά από 4-5 μέρες, πάντα βέβαια με ιδία ευθύνη.

Μετεγχειρητική Παρακολούθηση

Το τραύμα σας θα ελεγχθεί την δεύτερη και έβδομη ημέρα μετά την χειρουργική επέμβαση. Αν χρειάζεστε οποιαδήποτε περαιτέρω παρακολούθηση αυτή θα γίνει από τον κο Κωνσταντίνο Μπενετάτο. Τα επόμενα ραντεβού σας θα είναι μετά από ένα και τρεις μήνες αντίστοιχα ,όπου και θα ληφθούν μετεγχειρητικές φωτογραφίες. Δεν θα υπάρξει επιπλέον χρέωση για οποιαδήποτε παρακολούθηση σχετίζεται με την χειρουργική σας επέμβαση.

Ανάρρωση και Τελική Έκβαση από την Επέμβαση Μειωτικής Μαστών

Είναι πιθανό να εμφανιστούν μερικοί μώλωπες και ένα ελαφρύ οίδημα στο στήθος σας, που θα διαρκέσουν έως και τρεις εβδομάδες. Είναι σύνηθες να αισθανθείτε κάποια έκκριση υγρού από τις πληγές την πρώτη εβδομάδα καθώς θα αρχίσουν να επουλώνονται. Το στήθος σας θα είναι ελαφρώς πιο σκληρό και ελαφρώς ψηλότερα από το αναμενόμενο τελικό αποτέλεσμα. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το στήθος σας θα μαλακώσει και θα αποκτήσει ένα πολύ ωραίο και φυσικό σχήμα, χωρίς να μπορεί εύκολα κάποιος να πει ότι έχετε χειρουργηθεί.. Αυτό θα συμβεί περίπου την τέταρτη με έκτη εβδομάδα, εξακολουθώντας να βελτιώνεται συνεχώς μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Πιθανές επιπλοκές από την επέμβαση Μειωτικής Μαστών

Η Μειωτική Μαστών είναι μια επέμβαση ρουτίνας και στέφεται με απόλυτη επιτυχία για την συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών. Εντούτοις, όπως και με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε ότι υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών.Οι πιθανές επιπλοκές που ενδεχομένως προκύψουν αναφέρονται παρακάτω.

Απώλεια θηλής:

Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο (λιγότερο από 0,5%) και προκύπτει όταν η παροχή αίματος προς την θηλή σταματά λόγω κακής αιμάτωσης του ιστού με τον οποίο αυτή συνδέεται. Εάν συμβεί αυτό η θηλή θα χαθεί και θα αντικατασταθεί από μια ουλή. Αν και είναι σπάνιο να εμφανιστεί, ο κίνδυνος σε κάθε ασθενή αυξάνεται με το κάπνισμα, τη παχυσαρκία και την ηλικία. Υπάρχει επίσης ένας αυξημένος κίνδυνος, εφόσον η μείωση αφορά σε πολύ μεγάλα στήθη. Αν ανήκετε σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες ο κος Κωνσταντίνος Μπενετάτος θα συζητήσει κατά τη διάρκεια της συνεδρίας σας τις πιθανές εναλλακτικές χειρουργικές τεχνικές προς αποφυγήν του κινδύνου αυτού.

Απώλεια αισθητικότητας ή μειωμένη αισθητικότητα της θηλής:

Αυτό συμβαίνει στο 20% των ασθενών, και μπορεί να επηρεάσει μόνο τη μία πλευρά. Ο κίνδυνος αυξάνεται σε ασθενείς με πολύ μεγάλα στήθη.

Ασυμμετρία:

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν φυσιολογικά διαφορετικού μεγέθους μαστούς σε κάθε πλευρά και ένας από τους στόχους της επέμβασης της Μειωτικής των Μαστών είναι να βελτιώσει αυτή την ασυμμετρία. Ωστόσο, είναι πιθανόν ο ένας μαστός ή η μια θηλή να είναι ελάχιστα διαφορετική από τη μια σε σχέση με την άλλη πλευρά μετά την χειρουργική επέμβαση.

Τομές:

Η ποιότητα των ουλών διαφέρει μεταξύ των ασθενών.

Διάσπαση τομής:

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε Μειωτική Μαστών μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα όσον αφορά στην επούλωση των πληγών, ιδιαίτερα στην περιοχή της υπομαστίου πτυχής. Αυτό συμβαίνει περίπου στο 4% των ασθενών και χρειάζεται μερικές εβδομάδες για την επούλωση τους.

Αιμάτωμα:

Υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας μικρού αιματώματος στο στήθος, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα ο ασθενής να επιστρέψει στο χειρουργείο για την αφαίρεσή του. Εντούτοις, εάν ένα αιμάτωμα είναι να δημιουργηθεί, αυτό θα συμβεί μέσα στις πρώτες 24 ώρες κατόπιν της χειρουργικής επεμβάσεως. Η δημιουργία αιματώματος εμφανίζεται περίπου στο 1% των ασθενών.

Θηλασμός:

Περίπου το 50% των γυναικών μπορούν να θηλάζουν φυσιολογικά μετά την Μειωτική Μαστών.

Λοίμωξη:

Είναι αρκετά ασυνήθιστο φαινόμενο, αλλά αν συμβεί θα χρειαστεί να χορηγηθεί στην ασθενή θεραπεία αντιβιοτικών.

Γενικoί κίνδυνοι της επέμβασης Μειωτικής Μαστών:

Λοιμώξεις του θώρακα και Θρομβώσεις στο πόδι ή στους πνεύμονες (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση –πνευμονική εμβολή). Αν και σπάνιο να εμφανιστούν, είναι σημαντικό να αποφευχθούν με το να μην καπνίζετε, να μην είστε υπερβολικά υπέρβαρες και να κινητοποιηθείτε το συντομότερο δυνατόν μετά την επέμβαση.
Εάν αισθανθείτε οποιοδήποτε σύμπτωμα που ενδεχομένως σας ανησυχήσει, παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.