Facelift – Ρυτιδεκτομή (Ανόρθωση Προσώπου και Λαιμού

Γιατί να Επιλέξετε το Facelift και την Ανόρθωση του Λαιμού;

Καθώς το πρόσωπο γηράσκει με τη πάροδο του χρόνου, το δέρμα και οι υποκείμενοι μύες αρχίζουν να χαλαρώνουν, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια του τόνου του δέρματος και της ελαστικότητάς του. Αυτό σε συνδυασμό με τις επιδράσεις του ήλιου και την απώλεια όγκου του λίπους (λιποδυστροφία) φέρουν ως αποτέλεσμα την εικόνα του γήρατος. Το Facelift (λιφτινγκ) ή αλλιώς Ρυτιδεκτομή Προσώπου μπορεί να αντιστρέψει εν μέρει αυτές τις αλλαγές, ιδιαίτερα στην περιοχή του λαιμού και στην γραμμή της κάτω γνάθου(σαγονιού). Η επέμβαση αυτή μπορεί να συνδυαστεί με αφαίρεση λίπους από την περιοχή του λαιμού, με μια επέμβαση Βλεφαροπλαστικής, με Ανόρθωση Μετώπου/φρυδιών, καθώς ακόμη και με Εγχύσεις Λίπους, η οποία θα βοηθήσει στο γέμισμα του μέσου προσώπου.

Η Χειρουργική Επέμβαση Εν συντομία

Ο κος Κωνσταντίνος Μπενετάτος, μετά από ενδελεχή κλινική εξέταση και εκτίμηση των προβλημάτων ενός προσώπου/λαιμού, μπορεί να διενεργήσει είτε μια επέμβαση Ολικής Ανόρθωσης Προσώπου/Ρυτιδεκτομής (Full-Facelift), είτε ένα mini lift (shoth scar facelift) ή ένα MACS Lift μέσω μιας μικρότερης τομής, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενούς.

Full-Facelift / Ολική Ρυτιδεκτομή

Η επέμβαση της Ολικής Ανόρθωσης προσώπου/Ρυτιδεκτομής περιλαμβάνει την αποκόλληση του δέρματος και λίπους από τους υποκείμενους μύες σε μια έκταση από την περιοχή των παρειών, την γραμμή του σαγονιού έως και τη βάση του λαιμού. Η τομή που χρησιμοποιείτε εκτείνεται μπροστά και πίσω από το αυτί, με επέκταση μερικές φορές μέσα στα μαλλιά. ενώ μερικές φορές κατά μήκος της γραμμής των φαβορίτων, αντί επάνω στην ίδια τη τρίχα. Κατόπιν, η υποκείμενη ανατομική μυική στοιβάδα (στοιβάδα SMAS-superficial muscoloaponeurotic system) συσφίγγεται και αναρτάται σε σταθερά σημεία του προσώπου, γεγονός που αποτελεί το σημαντικότερο στάδιο στη χειρουργική επέμβαση, καθώς αυτή η ανάρτηση είναι που θα δώσει και τη μακροβιότητα στο Facelift σας. Στη συνέχεια, η περίσσεια του δέρματος από την περιοχή του προσώπου και του λαιμού απομακρύνεται και με προσεκτική συρραφή το δέρμα επανατοποθετείται στη θέση του χωρίς πλέον να υπάρχουν ρυτίδες στην περιοχή των ρινοπαρειακών, στις παρειές, στην κάτω γνάθο(σαγόνι) και στο λαιμό.

Short Scar Facelift | Μίνι Ρυτιδεκτομή Μέσω Μιας Μικρής Τομής

Το Short Scar Facelift περιλαμβάνει μια μικρότερη τομή η οποία δημιουργείται μπροστά και όχι πίσω από το αυτί. Παρόλο που η εν λόγω επέμβαση διενεργείται όπως και η επέμβαση της Ολικής Ανόρθωσης Προσώπου/Ρυτιδεκτομής, εντούτοις, η έκταση της ανόρθωσης του δέρματος είναι μικρότερη, βελτιώνοντας κυρίως τη γραμμή της κάτω γνάθου(του σαγονιού) και σε μικρότερο βαθμό την περιοχή του λαιμού.

MACS Lift | Minimal Access Cranial Suspension Lift

Το MACS Lift δεν είναι τίποτε άλλο από μια παραλλαγή του Short Scar Facelift ή mini lift όπου η στοιβάδα του SMAS αναρτάται σε σταθερά ανατομικά στοιχεία του κρανίου (όπως η εν τω βάθει κροταφική περιτονία) με ισχυρά ράμματα, αυξάνοντας έτσι τη μακροβιότητα του αποτελέσματος της ανόρθωσης του προσώπου και του λαιμού.

Ουλές

Οι ουλές στην περιοχή του προσώπου επουλώνονται αρκετά ικανοποιητικά και, παρόλο που αρχικά, κατά την διάρκεια των δύο πρώτων μηνών, εμφανίζονται ελαφρώς ροζ, στη συνέχεια ατονούν σε λευκό. Η ποιότητα των ουλών στους περισσότερους ασθενείς σε βάθος χρόνου θα είναι εξαιρετικά καλή, ενδεχομένως όμως ορισμένοι να διαμορφώσουν επηρμένες ή υπερτοφικές ουλές-χειλοειδή.

Φάρμακα

Ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό θα πρέπει να λαμβάνεται πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση. Ως προληπτικό μέτρο, δεν πρέπει να λαμβάνονται φάρμακα χωρίς συνταγή ιατρού ή φυτικά προϊόντα/φάρμακα προ της χειρουργικής επεμβάσεως και για 3 ημέρες κατόπιν αυτής. Επίσης, θα πρέπει αυστηρώς να αποφευχθεί η λήψη μη στερινοειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως ασπιρίνη (salospir) ιμπουπροφένη (Nurofen) δικλοφενάκη (Voltaren) και κάθε άλλη αντιπηκτική ή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή κατόπιν συνεννόησης με το θεράποντα ιατρό. Θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμο να φέρετε ένα κατάλογο των οποιωνδήποτε συνταγογραφημένων φαρμάκων που λαμβάνετε για τον προεγχειρητικό σας έλεγχο

Κάπνισμα

Αν είστε καπνιστής/καπνίστρια, προσπαθήστε να δικόψετε το κάπνισμα για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες πριν και μια κατόπιν της χειρουργικής επεμβάσεως, καθώς έτσι θα μειωθεί δραματικά η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών. Η χειρουργική επέμβαση της Ρυτιδεκτομής/Ανόρθωσης Προσώπου θεωρείται αρκετά ευάλωτη σε προβλήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Ανάρρωση από την Επέμβαση Ανόρθωσης/Ρυτιδεκτομής Προσώπου και Λαιμού- Facelift

Διάρκεια της Χειρουργικής Επέμβασης

Η επέμβαση ανάλογα με τον τύπο και την τεχνική που εφαρμόζεται, διαρκεί από δυόμιση έως τεσσεράμισι (2,30-4,30) ώρες.

Διάρκεια Νοσηλείας

Η παραμονή του ασθενούς στο Νοσοκομείο είναι συνήθως μια νύχτα, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν και δύο νύχτες.

Επίδεση Τραυμάτων και Αφαίρεση Ραμμάτων

Οι ασθενείς θα ξυπνήσουν έχοντας το πρόσωπό τους καλυμμένο στα πλάγια με έναν σχετικά ογκώδη επίδεσμο, ο οποίος και παραμένει για μια ημέρα. Αυτός αφαιρείται κατά την έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο και αντικαθίσταται από ένα ειδικό ελαστικό κορσέ προσώπου/κεφαλής, ο οποίος πιθανώς να χρειαστεί να παραμείνει από δύο έως και οχτώ ημέρες, αναλόγως το είδος του χειρουργείου. Τα ράμματα η θα αφαιρεθούν στο ραντεβού σας με τον κο Μπενετάτο την έβδομη μετεγχειρητική ημέρα και θα ακολουθήσουν επαναληπτικά ραντεβού στο μήνα, τρίμηνο, εξάμηνο και χρόνο για να διαπιστωθεί η ομαλή μετεγχειρητική σας πορεία.

Παροχετεύσεις

Είναι συνήθης η τοποθέτηση μιας μικρής χειρουργικής παροχέτευσης κάτω από το δέρμα του προσώπου για την απομάκρυνση οποιασδήποτε ανεπιθύμητης συλλογής υγρού/αίματος, η οποία συνήθως αφαιρείται πριν την έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο την επόμενη ημέρα.

Χρόνος Αποχής από την Εργασία και Κοινωνικές επαφές

Παρόλο που ο χρόνος ανάρρωσης ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή, εντούτοις θα πρέπει να δίνεται ένα χρονικό περιθώριο ανάρρωσης στους ασθενείς τουλάχιστον δυο εβδομάδων. Οι περισσότεροι ασθενείς αισθάνονται πολύ άνετα από την πρώτη κιόλας μετεγχειρητική εβδομάδα και, παρόλο που θεωρούν ότι μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους, θα προτείναμε να μην βιαστούν. Κατά την διάρκεια της πρώτης εβδομάδας θα υπάρχουν ένα ελαφρύ οίδημα και λίγοι μώλωπες, αλλά τείνουν να είναι μικρότερης έκτασης και σοβαρότητας απ’ ό,τι οι ασθενείς συνήθως περιμένουν. Το μεγαλύτερο μέρος του οιδήματος και των μωλώπων θα υποχωρήσει μέχρι το τέλος της δεύτερης εβδομάδας.

Χρόνος αποχής από την Άσκηση

Οι ασθενείς συνήθως αισθάνονται ικανοί να διανύσουν ελεύθερα μια απόσταση μέσα σε πέντε με επτά ημέρες και να κολυμπήσουν σε δέκα με δέκα τέσσερις ημέρες (εφόσον έχουν αναρρώσει πλήρως), ενώ η έντονη άσκηση (αερόβια άσκηση, κλπ) θα πρέπει να αποφεύγεται για τέσσερις εβδομάδες.

Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Από την πρώτη έως την τέταρτη (1-4) ημέρα θα πρέπει να ξεκουραστείτε!

Από την πέμπτη έως τη δέκατη τέταρτη (5-14) θα νιώθετε πολύ καλύτερα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του οιδήματος και των μωλώπων θα υποχωρήσουν. Μετά την πάροδο δέκα ημερών, θα μπορείτε να ξεκινήσετε μια ήπια άσκηση αυξάνοντας σταδιακά την ένταση.

Από την τρίτη έως την έκτη εβδομάδα θα μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας και από την έκτη και μετά να κάνετε οτιδήποτε επιθυμείτε.

Οδήγηση

Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφύγουν την οδήγηση, έως ότου απαλλαγούν εντελώς από τον πόνο και το αίσθημα του περιορισμού, ώστε να είναι απόλυτα σε θέση να κάνουν μια αιφνίδια κίνηση, όπως άμεσο φρενάρισμα, ανεμπόδιστα και χωρίς πόνο. Αυτό προτείνεται ώστε οι ασθενείς να εξασφαλίσουν την κάλυψη από την ασφαλιστική τους εταιρία. Ενδεχομένως να χρειαστούν από δυο έως τρεις εβδομάδες για την πλήρη ανάρρωσή τους.

Μετεγχειρητική Παρακολούθηση

Η πληγής σας θα ελεγχθεί και θα γίνει αλλαγή την δεύτερη, πέμπτη και έβδομη μετεγχειρητική ημέρα, ενώ στη συνέχεια θα έχετε επαναλαμβανόμενες συναντήσεις με τον κο Κωνσταντίνο Μπενετάτο στο μήνα, τρίμηνο, εξάμηνο και έτος. Δεν θα υπάρξει επιπλέον χρέωση για οποιαδήποτε μετεγχειρητική παρακολούθηση σχετίζεται με την επέμβασή σας.

Πιθανές Επιπλοκές από την Επέμβαση Ανόρθωσης/Ρυτιδεκτομής Προσώπου και Λαιμού (Facelift)

Η επέμβαση Ανόρθωσης/Ρυτιδεκτομής Προσώπου και Λαιμού (Facelift) είναι μια επέμβαση ρουτίνας και στέφεται με απόλυτη επιτυχία για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών. Εντούτοις, όπως και με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε ότι υπάρχει ενδεχόμενο εμφάνισης επιπλοκών. Οι επιπλοκές που ενδεχομένως προκύψουν αναφέρονται κάτωθι.

Απώλεια δέρματος

Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη η εμφάνισή της και προκύπτει, εφόσον η παροχή του αίματος στο δέρμα είναι ανεπαρκής. Ο κίνδυνος αυξάνεται στην περίπτωση που η αφαίρεση του δέρματος είναι υπερβολική (και ως εκ τούτου αποφεύγεται πάντα), καθώς και όταν οι ασθενείς είναι βαρείς καπνιστές.

Παραισθησία/Αλλοιωμένη αισθητικότητα του δέρματος

Είναι αρκετά σύνηθες μετά την επέμβαση να υπάρχει μια αίσθηση μουδιάσματος στη χειρουργημένη περιοχή, εντούτοις η αίσθηση επιστρέφει στην συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών μέσα σε ένα με δύο μήνες.

Παραισθησία/Αλλοιωμένη αισθητικότητα του αυτιού

Είναι κάτι πολύ ασυνήθιστο, ενδεχομένως όμως να προκύψει , εφόσον κάποιο αισθητικό νεύρο του δέρματος του αυτιού διαταραχθεί.

Μικρού Βαθμού Ασυμμετρία

Παρόλο που θα διενεργηθεί η ίδια χειρουργική επέμβαση και στις δύο πλευρές του προσώπου και του λαιμού, ωστόσο, υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος εμφάνισης μικρού βαθμού ασυμμετρίας στην επιφάνεια του δέρματος στις δύο πλευρές. Ομοίως, το λοβίο του αυτιού μπορεί να αλλάξει ελαφρώς θέση.

Ουλές

Η ποιότητα των ουλών διαφέρει μεταξύ των ασθενών.

Διάσπαση Τραύματος

Αν και είναι ασυνήθιστο, μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση της επούλωσης της πληγής και στη δημιουργία κακής ποιότητας ουλών.

Αιμάτωμα

Υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα δημιουργίας αιματώματος υπό του δέρματος, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να επιστρέψει στο χειρουργείο για την αφαίρεσή του, εάν αυτό είναι μεγάλο. Εντούτοις, εάν το αιμάτωμα είναι να δημιουργηθεί, αυτό θα γίνει εντός του πρώτου μετεγχειρητικού εικοσιτετραώρου και εμφανίζεται περίπου στο ένα τοις εκατό (1%) των ασθενών.

Φλεγμονή

Η εμφάνιση φλεγμονής είναι πολύ ασυνήθιστη, αλλά ,εφόσον προκύψει, θα χρειαστεί να χορηγηθεί στον ασθενή μια θεραπεία αντιβιοτικών φαρμάκων.

Τραυματισμός νεύρων

Ο τραυματισμός του προσωπικού νεύρου είναι πολύ σπάνιος, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση των μυών του προσώπου. Οι περιοχές που επηρεάζονται πιο συχνά είναι αυτές των φρυδιών και της γωνίας του στόματος. Στην περίπτωση που θα υπάρξει κάποια πάρεση σε νεύρο, αυτή θα διορθωθεί αυτόματα από μόνη της, για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών, μετά από δυο με τρεις μήνες. Ωστόσο, έχουν περιγραφεί βιβλιογραφικά και ορισμένες περιπτώσεις μόνιμης βλάβης, γεγονός που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν πριν ο ασθενής προβεί στην συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση.

Γενικoί κίνδυνοι της επέμβασης Ανόρθωσης Προσώπου και Λαιμού

Λοιμώξεις του αναπνευστικού και θρομβώσεις στο πόδι ή στους πνεύμονες (DVT ή PE). Αν και σπάνιο να εμφανιστούν, είναι σημαντικό να αποφευχθούν με το να μην καπνίζετε, να μην είστε υπερβολικά υπέρβαροι και να κινητοποιηθείτε το συντομότερο δυνατόν, μετά την επέμβαση.

Εάν αισθανθείτε οποιοδήποτε σύμπτωμα που ενδεχομένως σας ανησυχήσει , παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.