Ωτοπλαστική

Γιατί να Επιλέξετε την Επέμβαση της Ωτοπλαστικής;

Η επέμβαση της Ωτοπλαστικής αποσκοπεί στην επανατοποθέτηση των αφετώτων ώτων (πεταχτά αυτιά) σε μια νέα θέση, πιο κοντά στο κεφάλι, καθώς και στην αναδιαμόρφωση του σχήματος τους όταν υπάρχει πρόβλημα. H ωτοπλαστική έχει τη δυνατότητα επίσης να μειώσει το μέγεθος του αυτιού εν γένει ή μόνο του λοβού (ειδικά μετά τη χρήση διατατών τύπου piercing).

Τα εξέχοντα/πεταχτά αυτιά ή Αφεστώτα Ώτα μπορεί να αποτελέσουν μια αιτία αμηχανίας και άγχους τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Η ωτοπλαστική παραμένει η μοναδική λύση και θα πρέπει να διενεργείται μόνο, εφόσον η ανάπτυξη του αυτιού έχει σταματήσει από την ηλικία των επτά (7) ετών και άνω. Βέβαια στα νεογέννητα υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η χρήση ειδικών ναρθήκων στο αυτί, μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα χωρίς χειρουργική επέμβαση. Μολονότι, η ωτοπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή στη ζωή, η καλύτερη περίοδος για να πραγματοποιηθεί είναι κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Το πλεονέκτημα είναι ότι τότε έχει καλύτερα αποτελέσματα εν συγκρίση με την ωτοπλαστική των ενηλίκων και επιπρόσθετα αποφεύγεται το άγχος που θα υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Παρόλα αυτά είναι εξίσου εφικτό να διενεργηθεί μια επιτυχημένη ωτοπλαστική και μετά την ενηλικίωση.

Είναι αρκετά δύσκολο για ένα παιδί να αποφασίσει μόνο του να προβεί σε μια ωτοπλαστική και σίγουρα όταν υπάρχει αβεβαιότητα, μπορεί πάντα να υπάρξει καθυστέρηση έως ότου μεγαλώσει. Ωστόσο, τα πειράγματα στο σχολείο που επηρεάζουν την ψυχοσύνθεση ενός παιδιού θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν και, εφόσον το παιδί εκφράσει ενδιαφέρον για την ωτοπλαστική, θα πρέπει τουλάχιστον οι γονείς να ενδιαφερθούν και να εξετάσουν σοβαρά το πρόβλημα με τη βοήθεια ενός Πλαστικού χειρουργού.

Η Χειρουργική Επέμβαση Εν Συντομία

Η Ωτοπλαστική διορθώνει τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στο ένα ή και στα δύο αυτιά και τις περισσότερες φορές είναι περισσότερα από ένα. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, όλες όμως βασίζονται στην ίδια αρχή- διενεργείται μια τομή στο πίσω μέρος του αυτιού ώστε να μην είναι διακριτή και από εκεί γίνεται η αναδιαμόρφωση ολόκληρου του χόνδρινου σκελετού του αυτιού. Η σταθεροποίηση του αυτιού στη νέα του θέση γίνεται είτε μόνο με ράμματα είτε με συνδυασμό χάραξης του χόνδρου και ραμμάτων. Η τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί θα συζητηθεί με τον κο Κωνσταντίνο Μπενετάτο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας κατόπιν μιας πλήρους κλινικής εξέτασης, ώστε να επιλεχθεί η καταλληλότερη για την περίπτωση του κάθε ασθενούς.

Ουλές

Οι ουλές στα αυτιά επουλώνονται πάρα πολύ καλά και βρίσκονται πάντα πίσω από το αυτί. Σπάνια μπορεί να υπάρξει και μια πρόσθετη τομή στο πρόσθιο τμήμα του αυτιού αλλά σε σημείο τέτοιο που να είναι δυσδιάκριτη. Αυτό θα εξαρτηθεί από το εξατομικευμένο πρόβλημα του κάθε ασθενούς. Αν και αρχικά, κατά την διάρκεια των πρώτων εβδομάδων, οι ουλές είναι ελαφρώς ροζ, στη συνέχεια ατονούν σε λευκό. Το ενδεχόμενο η ουλή να παραμείνει ροζ καθώς και η δημιουργία υπερτροφικών ουλών ή χειλοειδών είναι αρκετά σπάνιο.

Φάρμακα

Ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό θα πρέπει να λαμβάνεται πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση. Ως προληπτικό μέτρο, δεν πρέπει να λαμβάνονται φάρμακα χωρίς συνταγή ιατρού ή φυτικά προϊόντα/φάρμακα προ της χειρουργικής επεμβάσεως και για 3 ημέρες κατόπιν αυτής. Επίσης, θα πρέπει αυστηρώς να αποφευχθεί η λήψη μη στερινοειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως ασπιρίνη(salospir ) ιμπουπροφένη(Nurofen) δικλοφενάκη(Voltaren ) και κάθε άλλη αντιπηκτική ή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή κατόπιν συνεννόησης με το θεράποντα ιατρό. Θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμο να φέρετε ένα κατάλογο των οποιωνδήποτε συνταγογραφημένων φαρμάκων που λαμβάνετε για τον προεγχειρητικό σας έλεγχο

Κάπνισμα

Αν είστε καπνιστής/καπνίστρια, προσπαθήστε να διακόψετε το κάπνισμα τουλάχιστον πέντε ημέρες προ και κατόπιν της χειρουργικής επέμβασης, καθώς έτσι θα μειωθεί δραματικά η πιθανότητα εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών.

otoplastiki

Ανάρρωση από την Ωτοπλαστική

Διάρκεια της Χειρουργικής Επέμβασης

Η επέμβαση και για τις δύο πλευρές των αυτιών, αναλόγως με την τεχνική που εφαρμόζεται, διαρκεί περίπου μια έως μιάμιση (1-1,30) ώρα. Μπορεί να διεξαχθεί, είτε υπό τοπική είτε υπό γενική αναισθησία σε ενήλικες, αλλά πάντα υπό γενική αναισθησία, όταν πρόκειται για παιδιά από επτά ετών και άνω.

Διάρκεια Νοσηλείας

Η ωτοπλαστική είναι μια επέμβαση που διενεργείται στα πλαίσια ημερήσιας νοσηλείας.

Επίδεση Τραυμάτων και Αφαίρεση Ραμμάτων

Οι τομές της επέμβασης επικαλύπτονται με ειδικούς επιδέσμους και ράμματα τα οποία αφαιρούνται μετά από επτά με δέκα ημέρες. Για τις πρώτες πέντε ημέρες οι ασθενείς θα φέρουν στο κεφάλι τους έναν μεγάλο επίδεσμο (σαν κράνος) ο οποίος όταν θα αφαιρεθεί θα αντικατασταθεί για τις υπόλοιπες πέντε εβδομάδες από μια ειδική ελαστική κορδέλα η οποία θα προστατεύει τα αυτιά από οποιαδήποτε κίνηση κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Την πρώτη ημέρα θα πρέπει να χαλαρώσετε. Από την δεύτερη έως Πέμπτη(2-5) ημέρα μπορείτε να σηκώνεστε και να κινείστε ελεύθερα, αλλά ενδεχομένως να αισθανθείτε κάποια ενόχληση από την ογκώδη επίδεση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο επίδεσμος που φέρετε στο κεφάλι, να παραμείνει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Από την πέμπτη έως και την δέκατη τέταρτη ημέρα(5-14) θα γίνει αφαίρεση των ραμμάτων και του επιδέσμου κεφαλής και από την δεύτερη εβδομάδα το μεγαλύτερο μέρος των οιδημάτων καθώς και των μωλώπων θα υποχωρήσουν. Από εδώ και στο εξής, θα αρχίζετε να αισθάνεστε πολύ καλύτερα και μετά την πάροδο δέκα ημερών θα μπορείτε να ξεκινήσετε μια ήπια άσκηση αυξάνοντας σταδιακά την ένταση.

Από την τρίτη εβδομάδα θα έχετε αναρρώσει πλήρως και θα μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας.

Χρόνος Αποχής από την Εργασία και Κοινωνική Δραστηριότητα

Παρόλο που ο χρόνος ανάρρωσης διαφέρει από άτομο σε άτομο, θα πρέπει να δίνεται στους ασθενείς ένα χρονικό περιθώριο τουλάχιστον μιας εβδομάδας για πλήρη ανάρρωση. Οι περισσότεροι ασθενείς αισθάνονται πολύ άνετα μετά από λίγες ημέρες και το μόνο ενδεχομένως εμπόδιο επιστροφής στην εργασία τους είναι ο επίδεσμος που φέρουν στο κεφάλι. Τυχόν μελανιές θα υποχωρήσουν μετά την πάροδο δυο εβδομάδων.

Χρόνος Αποχής από την Άσκηση

Οι ασθενείς συνήθως είναι σε θέση να ανακτήσουν μια ήπια φυσική δραστηριότητα μέσα σε τρεις με πέντε ημέρες και να κολυμπήσουν σε τρεις εβδομάδες (εφόσον έχουν αναρρώσει πλήρως), ενώ η έντονη άσκηση (αερόβια άσκηση, κλπ) θα πρέπει να αποφεύγεται για τέσσερις εβδομάδες. Τέλος τα σπορ που απαιτούν σωματική επαφή (ποδόσφαιρο, πυγμαχία κτλ) θα πρέπει να αποφεύγονται για οκτώ εβδομάδες.

Οδήγηση

Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφύγουν την οδήγηση έως ότου απαλλαγούν εντελώς από τον πόνο και το αίσθημα του περιορισμού. Αυτό προτείνεται ώστε οι ασθενείς να εξασφαλίσουν την κάλυψη από την ασφαλιστική τους εταιρία. Ενδεχομένως να χρειαστούν μια με δύο εβδομάδες για την πλήρη ανάρρωσή τους. Επιπρόσθετα θα πρέπει να αποφύγουν να φορέσουν κράνος στην περίπτωση δικύκλου για τουλάχιστον ένα μήνα μετά την ωτοπλαστική.

Μετεγχειρητική Παρακολούθηση

Το τραύμα σας θα ελεγχθεί και θα γίνει αλλαγή και αφαίρεση του επιδέσμου την πέμπτη ημέρα, ενώ η αφαίρεση των ραμμάτων θα γίνει την ένατη με δέκατη μετεγχειρητική ημέρα. Θα έχετε προγραμματισμένες επισκέψεις με τον κο Κωνσταντίνο Μπενετάτο με την πάροδο τριών μηνών και ενός έτους, ώστε να διαπιστωθεί η ομαλή μετεγχειρητική σας πορεία. Δεν θα υπάρξει επιπλέον χρέωση για οποιαδήποτε παρακολούθηση σχετίζεται με την ωτοπλαστική σας.

Τελική Έκβαση της Επέμβασης

Αν και το αποτέλεσμα της ωτοπλαστικής θα είναι άμεσα αισθητό θα συνεχίσει να βελτιώνεται κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών, καθώς το οίδημα θα υποχωρεί.

Πιθανές Επιπλοκές της Ωτοπλαστικής

Η Ωτοπλαστική είναι μια επέμβαση ρουτίνας και στέφεται με απόλυτη επιτυχία για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών. Εντούτοις, όπως και με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε ότι υπάρχει ενδεχόμενο εμφάνισης επιπλοκών. Οι επιπλοκές που ενδεχομένως προκύψουν αναφέρονται παρακάτω.

Υποτροπή του προβλήματος

Αυτό μπορεί να προκύψει σε περίπου 6% των περιπτώσεων, με υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης στους ενήλικες και ειδικά στους άνδρες. Το πρόβλημα δημιουργείται καθώς ο χόνδρος έχει εσωτερική «μνήμη», γεγονός που τον κάνει συνεχώς να τείνει να επανέλθει στην αρχική του θέση και μορφή. Εάν αυτό συμβεί, είναι συνήθως μερική υποτροπή του προβλήματος και όχι ολική (δηλαδή όπως ήταν τα αυτιά πριν από τη χειρουργική επέμβαση).

Μικρού βαθμού Ασυμμετρία

Η επέμβαση μπορεί να διενεργηθεί στο ένα ή και στα δύο αυτιά, ανάλογα με το πρόβλημα του ασθενούς. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε αυτί είναι διαφορετικό, και συνεπώς τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης είναι ελαφρώς διαφορετικά στο ένα από ότι στο άλλο αυτί.

Ουλές

Η ποιότητα των ουλών διαφέρει μεταξύ των ασθενών και στους περισσότερους ασθενείς θα είναι εξαιρετικά καλή με την πάροδο του χρόνου.

Διάσπαση τραύματος

Αν και ασυνήθιστο, μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση επούλωσης του τραύματος και να επηρεάσει την ποιότητα της ουλής.

Αιμάτωμα

Υπάρχει μικρή πιθανότητα δημιουργίας αιματώματος, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να επιστρέψει στο χειρουργείο για την αφαίρεσή του.

Φλεγμονή

Είναι πολύ ασυνήθιστο, αλλά εφόσον προκύψει, θα χρειαστεί να χορηγηθεί στον ασθενή μια θεραπεία αντιβιοτικών φαρμάκων.

Διαταραχή της αισθητικότητας

Συνήθως, η αίσθηση στην χειρουργηθείσα περιοχή επανέρχεται μετά την πάροδο μερικών εβδομάδων.

Εάν αισθανθείτε οποιοδήποτε σύμπτωμα που ενδεχομένως σας ανησυχήσει, παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.