Βλεφαροπλαστική

Γιατί να Επιλέξετε την Επέμβαση της Βλεφαροπλαστικής;

Οι σακούλες των βλεφάρων είναι ένας συνδυασμός ανεπιθύμητου πλεονάζοντος δέρματος στην περιοχή του βλεφάρου, με ή χωρίς το διογκωμένο λίπος το οποίο βρίσκεται κάτω από το βλέφαρο. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να κάνει το μάτι να φαίνεται πιο γερασμένο και κουρασμένο. Οι σακούλες των βλεφάρων μπορεί να αποτελούνται τόσο από δέρμα όσο και από λίπος, κάτι που διαφέρει από άτομο σε άτομο και από ηλικία σε ηλικία, καθώς οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν συνήθως πλεονάζον δέρμα μαζί με ποικίλες ποσότητες λίπους, ενώ οι νεότεροι τείνουν να έχουν εξέχον λίπος.

Η Χειρουργική Επέμβαση Εν Συντομία

Η κλασική Επέμβαση Βλεφαροπλαστικής περιλαμβάνει, αρχικά την αφαίρεση του ανεπιθύμητου πλεονάζοντος δέρματος από την περιοχή του βλεφάρου και στη συνέχεια, την αφαίρεση ή σε ορισμένες περιπτώσεις την ανακατανομή του διογκωμένου λίπους (fat re-distribution) με το λίπος της περιοχής των ζυγωματικών για την εξάλειψη της αύλακας που δημιουργείται στην περιοχή (δακρυική αύλακα). Οι τομές γίνονται ακριβώς κάτω από το όριο των βλεφαρίδων στο κάτω βλεφάρου και στην πτυχή του δέρματος στο άνω βλεφάρου. Σε ορισμένες περιπτώσεις νεότερων ασθενών, η τομή για την αφαίρεση του πλεονάζοντος λίπους στο κάτω βλέφαρο μπορεί να γίνει εσωτερικά, μέσω του επιπεφυκότα , καθώς δεν είναι απαραίτητη η αφαίρεση δέρματος.Η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση είναι μια επέμβαση με εξαιρετικά αποτελέσματα, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Τομές

Οι τομές που δημιουργούνται στην περιοχή των βλεφάρων επουλώνονται αρκετά ικανοποιητικά και είναι δυσδιάκριτες. Η χρήση της σκιάς ματιών καθώς και της μάσκαρας κατά τις πρώτες ημέρες της ανάρρωσης, καθιστά ευκολότερη την απόκρυψη των τομών.

Ουλές

Οι ουλές στην περιοχή των βλεφάρων επουλώνονται αρκετά ικανοποιητικά και παρόλο που αρχικά, κατά την διάρκεια των πρώτων εβδομάδων, εμφανίζονται ελαφρώς ροζ, στη συνέχεια ατονούν σε λευκό. Η ποιότητα των ουλών στους περισσότερους ασθενείς σε βάθος χρόνου θα είναι εξαιρετικά καλή, ενώ ο χρόνος επούλωσης ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή. Μολονότι είναι πολύ σπάνιο να προκύψει στην περιοχή των βλεφάρων, εντούτοις, σε μια μικρή ομάδα ασθενών εμφανίζονται ερυθρές ή επηρμένες ουλές.

Φάρμακα

Ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό θα πρέπει να λαμβάνεται πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση. Ως προληπτικό μέτρο, δεν πρέπει να λαμβάνονται φάρμακα χωρίς συνταγή ιατρού ή φυτικά προϊόντα/φάρμακα προ της χειρουργικής επεμβάσεως και για 3 ημέρες κατόπιν αυτής. Επίσης, θα πρέπει αυστηρώς να αποφευχθεί η λήψη μη στερινοειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως ασπιρίνη (salospir), ιμπουπροφένη (Nurofen), δικλοφενάκη (Voltaren) και κάθε άλλη αντιπηκτική ή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή κατόπιν συνεννόησης με το θεράποντα ιατρό. Θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμο να φέρετε ένα κατάλογο των οποιωνδήποτε συνταγογραφημένων φαρμάκων που λαμβάνετε για τον προεγχειρητικό σας έλεγχο.

Κάπνισμα

Αν είστε καπνιστής/καπνίστρια, το ιδανικό θα ήταν να προσπαθήσετε να διακόψετε το κάπνισμα έξι εβδομάδες πριν και δυο εβδομάδες μετά από την χειρουργική επέμβαση , καθώς έτσι θα μειωθεί δραματικά η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών.

Ανάρρωση από την Βλεφαροπλαστική

Διάρκεια της Επέμβασης

Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί εξήντα (60) λεπτά για την περιοχή των άνω βλεφάρων και ενενήντα (90) λεπτά για την περιοχή των κάτω. Η επέμβαση στα άνω βλέφαρα μπορεί να διενεργηθεί υπό τοπική αναισθησία και να αντιμετωπιστεί ως περιστατικό ημερήσιας νοσηλείας, αλλά στην περίπτωση που χρειάζεται διόρθωση και των τεσσάρων βλεφάρων, ο κος Κωνσταντίνος Μπενετάτος συνιστά την διεξαγωγή της επέμβασης υπό ολική αναισθησία και την παραμονή του ασθενούς στο Νοσοκομείο για μία νύχτα.

Διάρκεια Νοσηλείας

Οι ασθενείς μπορεί να αντιμετωπιστούν είτε ως περιστατικά ημερήσιας νοσηλείας ή να ζητήσουν παραμονή στο νοσοκομείο για μια νύχτα.

Επίδεση Τραυμάτων και Ράμματα

Οι τομές συρράπτονται συνήθως ένα μεμονωμένο ράμμα, συνεχές, μη απορροφήσιμο, το οποίο και αφαιρείται την πέμπτη μετεγχειρητική ημέρα. Πάνω από τα τραύματα τοποθετούνται μικρές κολλητικές ταινίες steri-strip οι οποίες και θα παραμείνουν συνολικά για οχτώ ημέρες.

Χρόνος Αποχής από την Εργασία και Κοινωνικές Επαφές

Παρόλο που ο χρόνος ανάρρωσης ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή, εντούτοις θα πρέπει να δίνεται στους ασθενείς ένα χρονικό περιθώριο ανάρρωσης τουλάχιστον μιας έως δύο εβδομάδων. Οι περισσότεροι ασθενείς αισθάνονται αρκετά καλά και άνετα μετά από μερικές ημέρες, ενώ το μόνο που θα τους κρατάει μακριά από την εργασία τους είναι τα πιθανά οιδήματα και οι μώλωπες που θα έχουν εμφανιστεί μετεγχειρητικά. Αυτά θα υποχωρήσουν πλήρως έως την δεύτερη εβδομάδα.

Χρόνος Αποχής από την Άσκηση

Οι ασθενείς συνήθως αισθάνονται ικανοί να διανύσουν μια απόσταση μέσα σε τρεις ημέρες και να κολυμπήσουν σε δέκα με δέκα τέσσερις ημέρες (εφόσον έχουν αναρρώσει πλήρως), ενώ η έντονη άσκηση (αερόβια άσκηση, κλπ) θα πρέπει να αποφεύγεται για τέσσερις εβδομάδες.

Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Από την πρώτη έως και την δεύτερη (1-2) ημέρα θα πρέπει να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε, είτε στο νοσοκομείο είτε στο σπίτι.

Από την δεύτερη έως την πέμπτη (2-5) ημέρα, μπορείτε να σηκώνεστε και να κινείστε ελεύθερα, εντούτοις τα μάτια σας θα έχουν ένα ελαφρύ οίδημα, καθώς και ράμματα τα οποία θα είναι εμφανή. Στην περίπτωση που επιθυμείτε να βγείτε έξω, τα γυαλιά ηλίου θα είναι αρκετά χρήσιμα.

Από την πέμπτη έως τη δέκατη τέταρτη (5-14) ημέρα, θα έχει γίνει η αφαίρεση των ραμμάτων και το μεγαλύτερο μέρος των οιδημάτων και των μωλώπων θα έχουν υποχωρήσει. Από εδώ και στο εξής, θα αρχίζετε να αισθάνεστε πολύ καλύτερα και μετά την πάροδο δέκα ημερών, θα μπορείτε να ξεκινήσετε μια ήπια άσκηση, αυξάνοντας σταδιακά την ένταση.

Από την τρίτη εβδομάδα και μετά θα έχετε σχεδόν επανέλθει στους φυσιολογικούς σας ρυθμούς.

Οδήγηση

Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφύγουν την οδήγηση, έως ότου απαλλαγούν εντελώς από τον πόνο και το αίσθημα του περιορισμού, ώστε να είναι απόλυτα σε θέση να κάνουν μια αιφνίδια κίνηση, όπως άμεσο φρενάρισμα, ανεμπόδιστα και χωρίς πόνο. Αυτό προτείνεται ώστε οι ασθενείς να εξασφαλίσουν την κάλυψη από την ασφαλιστική τους εταιρία. Ενδεχομένως να χρειαστούν δυο ή τρεις εβδομάδες για την πλήρη ανάρρωσή τους.

Μετεγχειρητική Παρακολούθηση

Η πληγή σας θα ελεγχθεί και θα γίνει αφαίρεση των ραμμάτων την πέμπτη μετεγχειρητική ημέρα. Στη συνέχεια, όπως απαιτείται, θα έχετε έναν μετεγχειρητικό έλεγχο με τον κο Κωνσταντίνο Μπενετάτο, στο μήνα, μετά από τρεις μήνες, στους έξι μήνες και μια τελική συνάντηση με τον ιατρό στο έτος. Δεν θα υπάρξει επιπλέον χρέωση για οποιαδήποτε παρακολούθηση σχετίζεται με την χειρουργική σας επέμβαση.

Τελική Έκβαση της Επέμβασης Βλεφαροπλαστικής

Το αποτέλεσμα της επέμβασης, αν και θα είναι άμεσα αισθητό, θα συνεχίσει να βελτιώνεται κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών.

vlefaroplastiki

Πιθανές Επιπλοκές από την Βλεφαροπλαστική

Η Βλεφαροπλαστική είναι μια επέμβαση ρουτίνας και στέφεται με απόλυτη επιτυχία για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών. Εντούτοις, όπως και με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε ότι υπάρχει ενδεχόμενο εμφάνισης επιπλοκών. Οι επιπλοκές που ενδεχομένως προκύψουν αναφέρονται κάτωθι.

Εκτρόπιο

Είναι μια εξαιρετικά ασυνήθιστη επιπλοκή κατά την οποία το κάτω βλέφαρο δεν ακουμπάει το βολβό του ματιού και στρέφεται προς τα έξω με αποτέλεσμα την ξηρότητα του οφθαλμού (ξηροφθαλμία) και την ενδεχόμενη βλάβη του κερατοειδούς λόγω μειωμένης προστασίας από το βλέφαρο. Εμφανίζεται όταν το κάτω βλέφαρο δεν έχει την απαραίτητη ελαστικότητα (αυτό ελέγχεται ενδελεχώς από τον κο Μπενετάτο προεγχειρητικά) ή όταν αφαιρεθεί παραπάνω δέρμα από το επιτρεπτό και συρραφεί πολύ σφιχτά. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, δίνεται μεγάλη προσοχή τόσο προεγχειρητικά με τους απαραίτητους ελέγχους, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν βρίσκεστε σε κίνδυνο πριν την επέμβαση, όσο και διεγχειρητικά. Στην περίπτωση δε που διαγνωσθεί ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για εκτρόπιο, τότε διάφορες παραλλαγές στην τεχνική της επέμβασης θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας σας με τον κο Κωνσταντίνο Μπενετάτο για την αποφυγή αυτής της δυσάρεστης επιπλοκής.

Μικρού Βαθμού Ασυμμετρία

Παρόλο που θα διενεργηθεί η ίδια χειρουργική επέμβαση και στις δύο πλευρές, ωστόσο, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα εμφάνισης μικρού βαθμού ασυμμετρίας στην επιφάνεια του δέρματος στις δύο πλευρές.

Ουλές

Η ποιότητα των ουλών διαφέρει από ασθενή σε ασθενή.

Διάσπαση τραύματος

Αν και είναι ασυνήθιστο, εφόσον προκύψει, ενδεχομένως να οδηγήσει σε καθυστέρηση επούλωσης της πληγής και να επηρεάσει την ποιότητα των ουλών.

Αιμάτωμα

Υπάρχει η πιθανότητα δημιουργίας αιματώματος, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να επιστρέψει στο χειρουργείο για την αφαίρεσή του, εάν αυτό είναι μεγάλο.

Φλεγμονή

Είναι επίσης πολύ ασυνήθιστο, αλλά στην περίπτωση που εμφανιστεί, θα χρειαστεί να χορηγηθεί στον ασθενή μια θεραπεία αντιβιοτικών φαρμάκων.

Τραυματισμός Οφθαλμού

Σπανίως, και παρόλο που το μάτι προστατεύεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης, μπορεί να προκύψει μικροτραυματισμός του οφθαλμού. Η πιο κοινή μορφή τραυματισμού είναι μια μικρή εκδορά στον κερατοειδή χιτώνα (το μπροστά τμήμα του οφθαλμού) η οποία αν και επώδυνη, θεραπεύεται χωρίς καμία βλάβη, εντός ολίγων ημερών.

Επιφορά

Είναι η υπερχύλιση δακρύων του οφθαλμού κατόπιν προσωρινής ή σε σπάνιες περιπτώσεις, μόνιμης αλλαγής της δακρυϊκής αποχεύτεσης των βλεφάρων.

Εάν αισθανθείτε οποιοδήποτε σύμπτωμα που ενδεχομένως σας ανησυχήσει, παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.