Ανόρθωση Μηρών

Γιατί να επιλέξετε την επέμβαση της Ανόρθωσης Μηρών;

Η Χειρουργική Επέμβαση της Ανόρθωσης Μηρών πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης και της πτώσης του δέρματος που παρατηρείται στην έσω επιφάνεια των μηρών καθώς και στην περιοχή των γλουτών. Η χαλάρωση αυτή μπορεί να προκύψει λόγω απώλειας βάρους συνήθως άνω των 15-20 κιλών, λόγω ηλικίας ή τέλος λόγω μειωμένης σύσφιξης του δέρματος μετά από Λιποαναρρόφηση στην περιοχή.

Η Χειρουργική Επέμβαση Εν Συντομία

Το χαλαρωμένο δέρμα που βρίσκεται στο ανώτερο τμήμα του μηρού αφαιρείται με μία οριζόντια τομή η οποία κρύβεται στην πτυχή της μηροβουβωνικής περιοχής και είναι σχεδόν πάντα εγκάρσια. Στην περίπτωση που το δέρμα παρουσιάζει χαλαρότητα όχι μόνο στον κατακόρυφο άξονα αλλά και στον εγκάρσιο τότε ενδεχομένως να χρειαστεί να προστεθεί και μια κάθετη τομή αφήνοντας έτσι μια ουλή σε σχήμα Τ.

Οι Τομές

Οι χειρουργικές τομές είναι συνήθως κρυμμένες στη δερματική πτυχή της μηροβουβωνικής χώρας και μπορεί να εκτείνονται σε όλο το οριζόντιο μήκος αυτής στην έσω επιφάνεια του μηρού. Στις περιπτώσεις που η χαλάρωση είναι πολύ μεγάλη τότε μπορεί να χρειαστεί να προστεθεί ένα κάθετο σκέλος τομής, αφήνουν μια ουλή σε σχήμα Τ.

Ουλές

Οι ουλές που δημιουργούνται με την χειρουργική αυτή επέμβαση είναι αρκετά ικανοποιητικές. Βέβαια, λόγω θέσης είναι επιρρεπείς στο να υποστούν κάποια διάσταση με το χρόνο. Κατά τις πρώτες εβδομάδες θα εμφανίζουν ένα απαλό ροζ χρώμα το οποίο στη συνέχεια θα ατονήσει σε λευκό. Το χρονικό αυτό διάστημα ποικίλει από ασθενή σε ασθενή, αλλά γενικά η ποιότητα των ουλών στους περισσότερους ασθενείς θα είναι εξαιρετικά καλή.

Φάρμακα

Ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό θα πρέπει να λαμβάνεται πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση. Ως προληπτικό μέτρο, δεν πρέπει να λαμβάνονται φάρμακα χωρίς συνταγή ιατρού ή φυτικά προϊόντα/φάρμακα προ της χειρουργικής επεμβάσεως και για 3 ημέρες κατόπιν αυτής. Επίσης, θα πρέπει αυστηρώς να αποφευχθεί η λήψη μη στερινοειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως ασπιρίνη (salospir), ιμπουπροφένη (Nurofen), δικλοφενάκη και κάθε άλλη αντιπηκτική ή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή, κατόπιν συνεννόησης πάντοτε με το θεράποντα ιατρό. Θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμο να φέρετε ένα κατάλογο των οποιωνδήποτε συνταγογραφημένων φαρμάκων που λαμβάνετε για τον προεγχειρητικό σας έλεγχο.

Κάπνισμα

Αν είστε καπνιστής/καπνίστρια επιχειρήστε να διακόψετε το κάπνισμα τουλάχιστον έξι εβδομάδες προ και τουλάχιστον μια κατόπιν της χειρουργικής επεμβάσεως, καθώς έτσι θα μειωθούν δραματικά οι πιθανότητες εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Anorthosi Miron

Ανάρρωση από την Επέμβαση Ανόρθωσης Μηρών

Διάρκεια της Χειρουργικής Επέμβασης

Ανάλογα από τις περιοχές που χρήζουν θεραπείας, η επέμβαση διαρκεί από δύο έως δυόμιση (2-2,5) ώρες και παρόλο που συνήθως διεξάγεται υπό γενική αναισθησία , μπορεί να πραγματοποιηθεί και υπό τοπική νάρκωση σε συνδυασμό με μέθη.

Διάρκεια Νοσηλείας

Η παραμονή του ασθενούς στο Νοσοκομείο είναι συνήθως μια νύχτα.

Φροντίδα τραύματος

Η περιοχή που έχει χειρουργηθεί συνήθως επικαλύπτεται από ειδικές αδιάβροχες γάζες. Είναι απαραίτητη επίσης η χρήση ειδικού τύπου (ποδηλατικού) κερσέ ο οποίος θα πρέπει να παραμείνει όλο το εικοσιτετράωρο για τις δύο πρώτες εβδομάδες, και στη συνέχεια, μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας για τέσσερις ακόμη εβδομάδες.

Μετεγχειρητικές Οδηγίες και Ανάρρωση

Την πρώτη ημέρα θα πρέπει να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε, είτε στο νοσοκομείο είτε στο σπίτι.

Από την δεύτερη ως την πέμπτη ημέρα μπορείτε να σηκώνεστε και να κινείστε, αλλά ενδεχομένως να αισθανθείτε κάποια μικρή ενόχληση.

Από την πέμπτη έως τη δέκατη τέταρτη ημέρα και κυρίως από την δεύτερη εβδομάδα το μεγαλύτερο μέρος του οιδήματος και των μωλώπων θα υποχωρήσει. Από εδώ και στο εξής θα αρχίσετε να αισθάνεστε πολύ καλύτερα και από τις επόμενες δέκα ημέρες μπορείτε να ξεκινήσετε μια ήπια άσκηση αυξάνοντας σταδιακά την ένταση.

Από την τέταρτη εβδομάδα και μετά θα μπορείτε να επιστρέψετε στους φυσιολογικούς σας ρυθμούς.

Μετεγχειρητική Παρακολούθηση

Το τραύμα θα ελεγχθεί και θα γίνει αλλαγή την δεύτερη και πέμπτη μετεγχειρητική ημέρα. Θα ακολουθήσουν δύο επανέλεγχοι, ένας την αμέσως επόμενη εβδομάδα και ένας σε τρεις μήνες, όπου θα ληφθούν και φωτογραφίες, με τη συγκατάθεσή σας, από τον κο Κωνσταντίνο Μπενετάτο. Δεν θα υπάρξει επιπλέον χρέωση για οποιαδήποτε παρακολούθηση σχετίζεται με την χειρουργική σας επέμβαση.

Τελική Έκβαση της Επέμβασης

Αν και το αποτέλεσμα από την χειρουργική επέμβαση θα είναι άμεσα ορατό, ωστόσο θα συνεχίσει να βελτιώνεται κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών.

Χρόνος αποχής από την εργασία και Κοινωνικές επαφές

Ο χρόνος ανάρρωσης ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή και εξαρτάται από την περιοχή που χρήζει θεραπείας. Εντούτοις θα πρέπει να δίνεται ένα περιθώριο ανάρρωσης δέκα με δεκατεσσάρων ημερών. Οι περισσότεροι ασθενείς νιώθουν αρκετά άνετα από την πρώτη κιόλας εβδομάδα έχοντας περισσότερο το αίσθημα μιας ήπιας ενόχλησης παρά του πόνου.

Χρόνος αποχής από την άσκηση

Οι ασθενείς συνήθως αισθάνονται ικανοί να περπατήσουν άνετα μια απόσταση εντός τριών ημερών και να κολυμπήσουν ήπια σε δέκα με δεκατέσσερις ημέρες, ενώ η έντονη άσκηση (αερόβια άσκηση, κλπ) θα πρέπει να αποφεύγεται για τρεις εβδομάδες. Τα σπορ που απαιτούν σωματική επαφή θα πρέπει να αποφεύγονται για έξι τουλάχιστον εβδομάδες.

Οδήγηση

Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφύγουν την οδήγηση έως ότου απαλλαγούν εντελώς από τον πόνο και το αίσθημα του περιορισμού, ώστε να είναι απόλυτα σε θέση να κάνουν μια αιφνίδια κίνηση, όπως άμεσο φρενάρισμα, ανεμπόδιστα και χωρίς πόνο. Αυτό προτείνεται ώστε οι ασθενείς να εξασφαλίσουν την κάλυψη από την ασφαλιστική τους εταιρία. Ενδεχομένως να χρειαστούν έως και τρεις εβδομάδες για την πλήρη ανάρρωσή τους.

Πιθανές Επιπλοκές από την Επέμβαση της Ανόρθωσης Μηρών

Η Ανόρθωση Μηρών είναι μια επέμβαση ρουτίνας που στέφεται με απόλυτη επιτυχία για την συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών. Εντούτοις, όπως και με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε ότι υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών. Οι επιπλοκές που ενδεχομένως προκύψουν αναφέρονται κάτωθι.

Μικρού Βαθμού Ασυμμετρία

Η ίδια τεχνική επέμβασης θα εφαρμοστεί και στους δύο μηρούς, εντούτοις τα αποτελέσματα ενδεχομένως να είναι ελαφρώς διαφορετικά στις δυο πλευρές.

Ουλές

Η ποιότητα των ουλών διαφέρει μεταξύ των ασθενών καθώς αυτές μπορεί να διαταθούν με διαφορετικό τρόπο από ασθενή σε ασθενή.

Χαλάρωση της Ανόρθωσης

Κατά τους πρώτους έξι μήνες θα υπάρξει μια ελαφρά χαλάρωση του δέρματος που έχει ανορθωθεί και μια ελαφρά πτώση της ουλής χωρίς όμως να αλλοιώνει το αποτέλεσμα της επέμβασης.

Μείωση της αισθητικότητας της περιοχής

Συνήθως υποχωρεί κατά τις πρώτες εβδομάδες.

Μώλωπες – Αιμάτωμα

Συνήθως η εμφάνισή τους είναι ελαφριάς μορφής και απορροφούνται μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Γενικoί κίνδυνοι της επέμβασης

Λοιμώξεις αναπνευστικού και θρομβώσεις στο πόδι ή στους πνεύμονες (DVT ή PE). Παρόλο που είναι ιδιαίτερα σπάνιο να εμφανιστούν, είναι σημαντικό να προληφθούν με το να μην καπνίζετε, να μην είστε υπέρβαροι και να κινητοποιηθείτε όσον το δυνατόν γρηγορότερα μετά το πέρας της χειρουργικής επεμβάσεως.

Εάν αισθανθείτε οποιοδήποτε σύμπτωμα που ενδεχομένως σας ανησυχήσει , παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.