Ο πλαστικός χειρουργός Κ. Μπενετάτος σας ενημερώνει για την Κοιλιοπλαστική

Γιατί να Επιλέξετε την Κοιλιοπλαστική;

Η Κοιλιοπλαστική απευθύνεται σε ασθενείς που έχουν πλεονάζον δέρμα, λίπος η και ραγάδες στην περιοχή της κοιλιακής χώρας. Αυτό είναι σύνηθες μετά την τεκνοποίηση αλλά και μετά από μαζική απώλεια βάρους, άνω των 20-30 κιλών. Ασθενείς επίσης που επιλέγουν να κάνουν κοιλιοπλαστική είναι εκείνοι που έχουν χάσει το περίγραμμα στην περιοχή της μέσης τους, λόγω εναπόθεσης ανεπιθύμητου περιττού λίπους στην περιοχή, και που έχουν υποστεί διαχωρισμό-διάσταση των κοιλιακών μυών στη μέση γραμμή, γεγονός που δίνει περαιτέρω την αίσθηση της διόγκωσης στην κοιλιακή χώρα. Η κοιλιοπλαστική έχει ως αποτέλεσμα την μερική απώλεια βάρους και πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο για την εκ νέου διαμόρφωση του περιγράμματος της κοιλιακής χώρας, χωρίς να αποτελεί σε καμία περίπτωση μέσο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Η Χειρουργική Επέμβαση Εν Συντομία

Η Κλασική Κοιλιοπλαστική

Η κοιλιοπλαστική συστήνεται σε ασθενείς με αρκετά πλεονάζον δέρμα και λίπος στην κατώτερη περιοχή της κοιλίας. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης γίνεται αφαίρεση του λιπώδους ιστού και του δέρματος που βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ ομφαλού και εφηβαίου, ενώ ο ομφαλός «μεταφέρεται» σε νέα θέση. Ένα από τα πλεονεκτήματα της Κλασικής Κοιλιοπλαστικής είναι ότι πριν από την συρραφή του δέρματος γίνεται πλαστική και σύσφιξη των υποκείμενων κοιλιακών μυών προκειμένου να βελτιωθεί το σχήμα και να μειωθεί η περιφέρεια της μέσης.

Mini Κοιλιοπλαστική

Η Mini κοιλιοπλαστική ενδείκνυται σε ασθενείς με μικρή περίσσεια δέρματος και λίπους της κατώτερης κοιλίας, αλλά όχι όμως τόση ώστε να είναι απαραίτητη η κλασική κοιλιοπλαστική. Η τομή που δημιουργείται εκτείνεται ελαχίστως πέρα από την αντίστοιχη τομή μιας επέμβασης Καισαρικής, εν συγκρίσει με την τομή της κλασικής κοιλιοπλαστικής που εκτείνεται από τη μια λαγόνια ακρολοφία έως την άλλη. Ο ομφαλός παραμένει ανέπαφος και η επέμβαση αφορά μόνο το κάτω τμήμα της κοιλιακής χώρας. Αν και υποκείμενοι κοιλιακοί μύες γενικά δεν συσφίγγονται, εντούτοις μπορεί αυτό να πραγματοποιηθεί και να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίας σας. Η μέθοδος αυτή συχνά συνδυάζεται με τη Μέθοδο της Λιποαναρρόφησης.

Τομές

Η θέση των τομών θα εξαρτηθεί από την τεχνική της επέμβασης που εφαρμόζεται (όπως αναφέρθηκε παραπάνω). Στην αρχή θα είναι αρκετά ροζ/κόκκινες για τις πρώτες 6 περίπου εβδομάδες, μοβ κατά τους επόμενους 3 μήνες και στη συνέχεια θα ατονήσουν και θα αποκτήσουν το λευκό χρώμα του φυσιολογικού δέρματος. Η διαδικασία της πλήρους ωρίμανσης των ουλών φτάνει έως και τους 12-14 μήνες. Σε γενικές γραμμές η ποιότητα των ουλών στους περισσότερους ασθενείς και σε βάθος χρόνου θα είναι εξαιρετικά καλή. Μερικοί ασθενείς φτάνουν σε αυτό το σημείο σχετικά γρήγορα, σε άλλους όμως παίρνει περισσότερο χρόνο. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργηθούν υπερτροφικές ουλές ή ακόμα και χειλοειδή. Ο τρόπος με τον οποίο έχουν επουλωθεί στο παρελθόν άλλες πληγές, μπορεί να είναι μια ένδειξη της πορείας επούλωσης των ουλών.

Φάρμακα

Ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό θα πρέπει να λαμβάνεται πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση. Ως προληπτικό μέτρο, δεν πρέπει να λαμβάνονται φάρμακα χωρίς συνταγή ιατρού ή φυτικά προϊόντα/φάρμακα προ της χειρουργικής επεμβάσεως και για 3 ημέρες κατόπιν αυτής. Επίσης, θα πρέπει αυστηρώς να αποφευχθεί η λήψη μη στερινοειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως ασπιρίνη (salospir), ιμπουπροφένη (Nurofen), δικλοφενάκη και κάθε άλλη αντιπηκτική ή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή, κατόπιν συνεννόησης πάντοτε με το θεράποντα ιατρό. Θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμο να φέρετε ένα κατάλογο των οποιωνδήποτε συνταγογραφημένων φαρμάκων που λαμβάνετε για τον προεγχειρητικό σας έλεγχο.

Κάπνισμα

Αν είστε καπνιστής/καπνίστρια επιχειρήστε να διακόψετε το κάπνισμα τουλάχιστον έξι εβδομάδες προ και άλλες έξι κατόπιν της χειρουργικής επεμβάσεως, καθώς έτσι θα μειωθούν δραματικά οι πιθανότητες εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Kilioplastiki

Ανάρρωση από την Επέμβαση Κοιλιοπλαστικής

Διάρκεια της Χειρουργικής Επέμβασης

Αναλόγως από τις περιοχές που χρήζουν θεραπείας, η επέμβαση διαρκεί από σαράντα πέντε λεπτά έως δυόμιση ώρες και αν και συνήθως διεξάγεται υπό γενική αναισθησία, μια mini κοιλιοπλαστική μπορεί επίσης να διενεργηθεί και υπό τοπική νάρκωση.

Διάρκεια Νοσηλείας

Η παραμονή στο Νοσοκομείο είναι συνήθως μια νύχτα και σε ορισμένες περιπτώσεις δύο. Η επέμβαση της mini Κοιλιοπλαστικής μπορεί να διενεργηθεί και σαν ημερήσια νοσηλεία.

Επίδεση Τραυμάτων και Ζώνη Κοιλιοπλαστικής

Θα ξυπνήσετε έχοντας στο τραύμα steristrips (ειδικά αυτοκόλλητα που συγκρατούν την τάση του δέρματος), αυτοκόλλητες αδιάβροχες γάζες και μια φαρδιά ζώνη τύπου κορσέ, την οποία θα πρέπει να φοράτε για 6 περίπου εβδομάδες. Μετά μια εβδομάδα από την επέμβαση δεν θα υπάρχουν καθόλου γάζες στο τραύμα, δεδομένου ότι θα έχει επέλθει πλήρη επούλωση σε αυτό.

Παροχετεύσεις

Η προσθήκη δύο μικρών χειρουργικών παροχετεύσεων (σωληνάκια), που καταλήγουν σε ένα μπουκάλι αρνητικής πίεσης, εντός του κοιλιακού τραύματος είναι συνήθης και απαραίτητη για την αφαίρεση οποιουδήποτε ανεπιθύμητου υγρού που μπορεί να συγκεντρωθεί εντός αυτού. Οι παροχετεύσεις συνήθως παραμένουν για σαράντα οκτώ έως εβδομήντα δυο (48-72) ώρες, εκτός από μερικές περιπτώσεις ασθενών όπου θα παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Χρόνος Αποχής από την Εργασία

Οι ασθενείς διαφέρουν ως προς τον χρόνο ανάρρωσης, γενικώς όμως αυτή επέρχεται εντός δυο έως τριών εβδομάδων το πολύ. Η επέμβαση της Κοιλιοπλαστικής αποτελεί την επέμβαση στην οποία οι ασθενείς νιώθουν πιο άβολα άμεσα μετεγχειρητικά, συγκρινόμενη με τις υπόλοιπες αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις και δεν πρέπει να θεωρηθεί ως μια απλή επέμβαση. Παρόλα αυτά το μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών νιώθουν αρκετά ευκίνητοι και άνετα μέσα σε δύο εβδομάδες. Οι ασθενείς σε αυτό το στάδιο μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους, ενώ οι ασθενείς με χειρωνακτική εργασία ενδεχομένως να χρειαστούν περισσότερο χρόνο αποθεραπείας.

Χρόνος Αποχής από την Άσκηση

Οι ασθενείς αισθάνονται ικανοί να περπατήσουν άνετα μια ικανή απόσταση μέσα σε επτά με δέκα ημέρες και να κολυμπήσουν σε τρεις εβδομάδες (εφόσον έχουν αναρρώσει πλήρως), ενώ η έντονη άσκηση (π.χ. αεροβική γυμναστική, κλπ) θα πρέπει να αποφεύγεται για οκτώ εβδομάδες. Το πιο σημαντικό είναι να αποφευχθεί το υπερβολικό «τράβηγμα» των μυών, που έχουν συσφιχθεί, καθώς και των ουλών κατά την διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων. Επίσης, η σεξουαλική δραστηριότητα θα πρέπει να κρίνεται αναλόγως, συνήθως, όμως, είναι καλύτερα να αποφεύγεται για τις πρώτες δυο με τρεις εβδομάδες.

Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Από την πρώτη έως και την τέταρτη (1-4) μετεγχειρητική ημέρα θα πρέπει να ξεκουράζεστε και να αποφύγετε την φροντίδα πολύ μικρών παιδιών ή να κάνετε δουλειές του σπιτιού χωρίς βοήθεια.
Από την πέμπτη έως τη δέκατη τέταρτη(5-14) ημέρα μπορείτε να αυξήσετε τις δραστηριότητες σας, συμπεριλαμβανομένων του περπατήματος για περισσότερη ώρα, βόλτα στην αγορά κλπ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα εξακολουθείτε να αισθάνεστε κάποια ενόχληση η οποία όμως από το τέλος της δεύτερης εβδομάδας θα υποχωρήσει πλήρως.

Από τη στιγμή που από τις δύο πρώτες εβδομάδες όλες οι πληγές θα έχουν επουλωθεί ικανοποιητικά μπορείτε να αυξήσετε τις δραστηριότητές σας χωρίς το φόβο πρόκλησης κάποιου προβλήματος.

Από τη τρίτη με έκτη εβδομάδα θα μπορείτε να είστε σε θέση να επιστρέψετε στην εργασία σας και από την όγδοη στο φυσιολογικό τρόπο ζωής σας.

Οδήγηση

Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφύγουν την οδήγηση έως ότου απαλλαγούν εντελώς από κάθε αίσθημα ενόχλησης ή περιορισμού, ώστε να είναι απόλυτα σε θέση να κάνουν μια αιφνίδια κίνηση, όπως άμεσο φρενάρισμα, ανεμπόδιστα και χωρίς πόνο. Αυτό προτείνεται ώστε οι ασθενείς να εξασφαλίσουν την κάλυψη από την ασφαλιστική τους εταιρία. Ενδεχομένως να χρειαστούν έως και τρεις εβδομάδες για την πλήρη ανάρρωσή τους. Μερικοί ασθενείς όμως είναι σε θέση να οδηγήσουν από την πρώτη κιόλας εβδομάδα.

Μετεγχειρητική Παρακολούθηση

Θα πρέπει να γίνει αλλαγή και έλεγχος του τραύματος την δεύτερη και πέμπτη μετεγχειρητική ημέρα. Δεν υπάρχουν ράμματα τα οποία θα πρέπει να αφαιρεθούν καθώς όλα είναι απορροφήσιμα. Θα χρειαστεί να σας ξαναδεί ο κος Κωνσταντίνος Μπενετάτος μετά από 15 μέρες, 1 μήνα, 3 μήνες, στο εξάμηνο και τέλος στο χρόνο. Δεν θα υπάρξει επιπλέον χρέωση για οποιαδήποτε μετεγχειρητική παρακολούθηση σχετίζεται με την χειρουργική σας επέμβαση.

Τελική Έκβαση

Η επέμβαση της Κοιλιοπλαστικής δίνει άμεσα ένα αρκετά ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, οι ιστοί μαλακώνουν και αποκτούν το βέλτιστο σχήμα και φόρμα τους μετά από τέσσερις με έξι μήνες.

Πιθανές Επιπλοκές από την επέμβαση της Κοιλιοπλαστικής

Η Κοιλιοπλαστική είναι μια επέμβαση ρουτίνας και στέφεται με απόλυτη επιτυχία για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών. Εντούτοις, όπως και με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε ότι υπάρχει ενδεχόμενο εμφάνισης επιπλοκών. Οι επιπλοκές που ενδεχομένως προκύψουν αναφέρονται κάτωθι.

Νέκρωση δέρματος στο χείλος του τραύματος

Είναι σπάνιο και συνήθως προκύπτει είτε στη περίπτωση που ένας χειρουργός αφαιρέσει μεγάλη ποσότητα δέρματος από την κοιλιά (περισσότερο από αυτό που θα έπρεπε), συρράπτοντας έτσι το δέρμα με πολύ μεγάλη τάση (δηλαδή πολύ σφιχτά), είτε όταν η επέμβαση πραγματοποιείται σε ασθενείς υψηλού κινδύνου (όπως καπνιστές, παχύσαρκους και διαβητικούς). Σε ασθενείς αντίθετα χαμηλού κινδύνου αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια και στην περίπτωση που προκύψει, η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες και να έχει ως αποτέλεσμα μια χαμηλής ποιότητας ουλή. Πριν από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, λαμβάνεται ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό έτσι ώστε να επιβεβαιώσουμε εάν ο ασθενής είναι κατάλληλος υποψήφιος για κοιλιοπλαστική.

Ουλές

Η ποιότητα των ουλών διαφέρει μεταξύ των ασθενών (βλέπε εδώ την ενότητα τομές ουλών)

Ύγρωμα

Είναι η συλλογή υγρών κάτω από το δέρμα η οποία εμφανίζεται ως μια ευπίεστη μάζα και για να αφαιρεθεί είναι απαραίτητη η χρήση μιας βελόνας αναρρόφησης.

Αιμάτωμα

Υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας αιματώματος στην περιοχή της κοιλιακής χώρας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή του ασθενούς στο χειρουργείο για την αφαίρεσή του. Εμφανίζεται μόνο στο ένα τοις εκατό (1%) των ασθενών και συνήθως εντός εικοσιτετραώρου μετά την χειρουργική επέμβαση κοιλιοπλαστικής.

Μετεγχειρητική λοίμωξη τραύματος

Αν και είναι πολύ ασυνήθιστο, στην περίπτωση που προκύψει μπορεί να χορηγηθεί στον ασθενή αντιβίωση για την αντιμετώπισή της..

Πόνος

Μια μικρή ομάδα ασθενών βιώνουν έντονο πόνο από την σύσφιξη των μυών της κοιλιάς, ο οποίος ενδεχομένως να επιμείνει για αρκετές εβδομάδες.

Απώλεια της αισθητικότητας

Η περιοχή ακριβώς πάνω από την ουλή και ιδιαίτερα στη μέση γραμμή μπορεί να έχει αλλοιωμένη ή καθόλου αίσθηση. Αυτό είναι παροδικό και επανέρχεται πλήρως μετά από μερικούς μήνες.

Ανύψωση των τριχών της ηβικής και μηροβουβωνικής περιοχής

Οι τρίχες του εφηβαίου και του αιδοίου στις γυναίκες μπορεί να ανασηκωθούν έως ένα μικρό βαθμό. Αυτό επανέρχεται κατά τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι ιστοί μαλακώνουν.

Θρομβώσεις στα πόδια και τους πνεύμονες (DVT and PE)

Μολονότι είναι σπάνιο φαινόμενο, είναι σημαντικό να αποφευχθούν με το να μην καπνίζετε, να μην είστε υπέρβαροι και να κινητοποιηθείτε το συντομότερο δυνατόν μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Εάν αισθανθείτε οποιαδήποτε σύμπτωμα που ενδεχομένως σας ανησυχήσει, παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
Πατήστε εδώ για να δείτε τον χάρτη για το ιατρείο μας.