Ο πλαστικός χειρουργός Κ. Μπενετάτος σας ενημερώνει για την Λιποαναρρόφηση

Γιατί να επιλέξετε την Λιποαναρρόφηση;

Η Λιποαναρρόφηση χρησιμοποιείται για να θεραπεύσουμε περιοχές του σώματος που φέρουν ανεπιθύμητο περιττό λίπος, συμπεριλαμβανομένων των γοφών(«ψωμάκια»), της κοιλιακής χώρας, των γλουτών, των βραχιόνων, των μαστών και της περιοχής του λαιμού . Ο κος Μπενετάτος προτείνει στους ενδιαφερόμενους τη μέθοδο της Λιποαναρρόφησης μόνο στην περίπτωση που χρειάζεται αφαίρεση περιττού λίπους σε εντοπισμένες περιοχές, καθώς η τεχνική δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση μέθοδο θεραπείας τόσο για την απώλεια βάρους (μεγάλης ποσότητας λίπους) όσο και για την κυτταρίτιδα.

Η Χειρουργική Επέμβαση Εν Συντομία

Η Λιποαναρρόφηση βασίζεται στην αφαίρεση του ανεπιθύμητου περιττού λίπους από την περιοχή που μας ενδιαφέρει και στη συνέχεια, στην παθητική ρίκνωση του πλεονάζοντος δέρματος , προκειμένου να επιτύχουμε βελτίωση στο περίγραμμα του σώματος. Ως εκ τούτου, η επιτυχία της μεθόδου εξαρτάται από την ικανότητα του δέρματος να ρικνώνεται- η οποία διαφέρει ανάλογα με την περιοχή που χρήζει θεραπείας- την ποιότητα και την ελαστικότητα του δέρματος, καθώς και την ηλικία του ασθενούς. Η περιοχή των γοφών αποτελεί μια εξαιρετική περιοχή για θεραπεία, και έπονται η κοιλιακή χώρα και η περιοχή των μηρών. Το μέγιστο επιτρεπτό όριο λίπους που μπορεί να αφαιρεθεί σε μια συνεδρία λιποαναρρόφησης είναι τέσσερα λίτρα. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη διάνοιξη δύο τουλάχιστον τομών στο δέρμα, της τάξης των 3-4 χιλ από όπου και αναρροφάτε το ανεπιθύμητο λίπος με μακριές ατραυματικές βελόνες διαμέτρου 2-4χιλ με τη βοήθεια μιας συσκευής αναρρόφησης. Οι τομές όταν επουλώνονται, είναι μετά βίας διακριτές.

Οι Τομές

Επιβεβαιώνουμε ότι όλες οι τομές που γίνονται είναι μικρές (3-4 χιλ) και για ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, κρυμμένες σε μια φυσική πτυχή του δέρματος, όπου αυτό είναι εφικτό.

Ουλές

Οι ουλές που δημιουργούνται από την επέμβαση είναι μικρές σε έκταση και έχουν την τάση να επουλώνονται αρκετά ικανοποιητικά. Αν και αρχικά, κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων, εμφανίζονται ελαφρώς ροζ, στη συνέχεια ατονούν σε λευκό. Οι ουλές των περισσοτέρων ασθενών επουλώνονται ικανοποιητικά και η ποιότητά τους θα είναι εξαιρετικά καλή σε βάθος χρόνου, ενώ το χρονικό διάστημα επούλωσης ποικίλει από ασθενή σε ασθενή.

Φάρμακα

Ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό θα πρέπει να λαμβάνεται πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση. Ως προληπτικό μέτρο, δεν πρέπει να λαμβάνονται φάρμακα χωρίς συνταγή ιατρού ή φυτικά προϊόντα/φάρμακα προ της χειρουργικής επεμβάσεως και για 3 ημέρες κατόπιν αυτής. Επίσης, θα πρέπει αυστηρώς να αποφευχθεί η λήψη μη στερινοειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως ασπιρίνη (salospir ), ιμπουπροφένη(Nurofen), δικλοφενάκη και κάθε άλλη αντιπηκτική ή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή, κατόπιν συνεννόησης πάντοτε με το θεράποντα ιατρό. Θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμο να φέρετε ένα κατάλογο των οποιωνδήποτε συνταγογραφημένων φαρμάκων που λαμβάνετε για τον προεγχειρητικό σας έλεγχο.

Κάπνισμα

Αν είστε καπνιστής/καπνίστρια επιχειρήστε να διακόψετε το κάπνισμα τουλάχιστον πέντε ημέρες προ και μια εβδομάδα κατόπιν της χειρουργικής επεμβάσεως, καθώς έτσι θα μειωθούν δραματικά οι πιθανότητες εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Λιποαναροφηση

Ανάρρωση από την Λιποαναρρόφηση

Διάρκεια της Χειρουργικής Επέμβασης

Η χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με τις περιοχές που χρήζουν θεραπείας, διαρκεί από σαράντα πέντε λεπτά έως δυόμιση ώρες (45’ με 2,5h ) και, αν και συνήθως διεξάγεται υπό γενική αναισθησία, μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί με συνδυασμό τοπικής αναισθησίας και μέθης ή και μόνο υπό τοπική αναισθησία.

Διάρκεια Νοσηλείας

Ανάλογα με τον χρόνο ανάνηψης του κάθε ασθενούς, οι ασθενείς μπορούν να πάρουν εξιτήριο την ίδια ημέρα ή να παραμείνουν μια νύχτα στο νοσοκομείο.

Επίδεση Τραυμάτων και αφαίρεση Ραμμάτων

Οι τομές συρράπτονται με πολύ μικρά και λεπτά ράμματα και επιδένονται με αδιάβροχες γάζες. Αμέσως μετά το χειρουργείο τοποθετείται ειδικό ένδυμα τύπου κορσέ ανάλογο της περιοχής, το οποίο ο ασθενής θα πρέπει να φοράει νυχθημερόν για 4 εβδομάδες, και μόνο την ημέρα για άλλες 2 εβδομάδες.

Μετεγχειρητικές Οδηγίες και Ανάρρωση

Την πρώτη ημέρα θα πρέπει να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε, είτε στο νοσοκομείο είτε στο σπίτι. Από την δεύτερη έως τη πέμπτη ημέρα μπορείτε να σηκώνεστε και να κινείστε ελεύθερα, εντούτοις θα αισθάνεστε κάποια ενόχληση. Την έβδομη ημέρα θα γίνει αφαίρεση των ραμμάτων και ουσιαστικά από την δεύτερη εβδομάδα το μεγαλύτερο μέρος των οιδημάτων και των μωλώπων θα υποχωρήσουν. Μετά την πάροδο δέκα ημερών, θα μπορείτε να ξεκινήσετε ήπια άσκηση αυξάνοντας σιγά-σιγά την ένταση.
Από την τρίτη εβδομάδα και μετά θα έχετε σχεδόν επανέλθει στο φυσιολογικούς σας ρυθμούς.

Χρόνος Αποχής από την Εργασία

Ο χρόνος ανάρρωσης είναι από τρεις έως δεκατέσσερις ημέρες. Παρόλο που οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς τον χρόνο ανάρρωσης, οι περισσότεροι ασθενείς νιώθουν πολύ άνετα από την πρώτη κιόλας εβδομάδα χωρίς να υπάρξει ποτέ το αίσθημα του πόνου. Η περίοδος ανάρρωσης θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της περιοχής που θεραπεύτηκε.

Χρόνος Αποχής από την Άσκηση

Οι ασθενείς αισθάνονται ικανοί να περπατήσουν αποστάσεις εντός τριών ημερών, να κολυμπήσουν ήπια από την δέκατη με δέκατη τέταρτη ημέρα, η έντονη άσκηση (αερόβια άσκηση, κλπ) θα πρέπει να αποφεύγεται για τρεις εβδομάδες και τα σπορ που απαιτούν επαφή (πυγμαχία, καλαθοσφαίρηση κτλ,) για έξι εβδομάδες.

Οδήγηση

Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε λιποαναρρόφηση θα πρέπει να αποφύγουν την οδήγηση έως ότου απαλλαγούν εντελώς από κάθε ενόχληση και περιορισμό, ώστε να είναι απόλυτα σε θέση να κάνουν μια αιφνίδια κίνηση, όπως άμεσο φρενάρισμα, ανεμπόδιστα και χωρίς πόνο. Αυτό προτείνεται ώστε οι ασθενείς να εξασφαλίσουν την κάλυψη από την ασφαλιστική τους εταιρία σε περίπτωση ατυχήματος. Ενδεχομένως, να χρειαστούν έως και δυο εβδομάδες για την πλήρη ανάρρωσή τους. Βέβαια υπάρχουν και ασθενείς που αισθάνονται ικανοί να οδηγήσουν μετά από 1-2 μέρες, πάντα βέβαια με ιδία ευθύνη.

Τελική Έκβαση της Επέμβασης

Παρόλο που τα αποτελέσματα από την επέμβαση θα είναι άμεσα ορατά, θα εξακολουθείτε να βλέπετε μεγάλη βελτίωση στις περιοχές που θεραπεύτηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών.

Μετεχγειρητική Παρακολούθηση

Οι τομές σας θα ελεγχθούν και θα γίνει αλλαγή επιδέσμων την δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα και την έβδομη ημέρα θα αφαιρεθούν τα ράμματα. Θα ακολουθήσουν διαδοχικές επισκέψεις με τον κο Κωνσταντίνο Μπενετάτο μετά από ένα μήνα, τρίμηνο και εξάμηνο. Δεν θα υπάρξει επιπλέον χρέωση για οποιαδήποτε παρακολούθηση σχετίζεται με την χειρουργική σας επέμβαση.

Πιθανές Επιπλοκές της Λιποαναρρόφησης

Η Τεχνική της Λιποαναρρόφησης είναι μια επέμβαση ρουτίνας και στέφεται με απόλυτη επιτυχία για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών. Εντούτοις, όπως και με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε ότι υπάρχει ενδεχόμενο εμφάνισης επιπλοκών. Οι επιπλοκές που ενδεχομένως προκύψουν αναφέρονται κάτωθι:

Υποτροπή

Δεν αποτελεί στην ουσία επιπλοκή, όμως, εφόσον δεν ακολουθηθεί μια ισορροπημένη διατροφή, ενδεχομένως οι ασθενείς να ξαναπάρουν βάρος και λίπος στην περιοχή. Αυτό συμβαίνει όχι γιατί τα λιπώδη κύτταρα επανέρχονται, αλλά γιατί τα εναπομείναντα υπερτέρφονται.

Μικρού βαθμού Ασυμμετρία

Παρόλο που θα εφαρμοστεί η ίδια μέθοδος και στις δύο πλευρές, εντούτοις, μπορεί να υπάρξει μια μικρή απόκλιση.

Άσχημη Ουλή

Η ποιότητα των ουλών διαφέρει μεταξύ των ασθενών.

Ανωμαλία του δέρματος

Μπορεί να παρατηρηθεί σε μικρές περιοχές.

Αλλοίωση της Αισθητικότητας της περιοχής

Ενδεχομένως να παρατηρηθεί παραισθησία της περιοχής η οποία συνήθως υποχωρεί κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας.

Μώλωπες – Αιμορραγία

Συνήθως η εμφάνισή τους είναι ελαφριάς μορφής εντούτοις, σε μερικές περιπτώσεις ενδεχομένως να είναι και πιο βαριάς.

Γενικoί κίνδυνοι

Λοιμώξεις του θώρακα και Θρομβώσεις στο πόδι ή στους πνεύμονες (DVT ή PE).

Εάν αισθανθείτε οποιοδήποτε σύμπτωμα που ενδεχομένως σας ανησυχήσει, παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
Πατήστε εδώ για να δείτε τον χάρτη για το ιατρείο μας.