Βραχιονοπλαστική

Γιατί να Επιλέξετε την Επέμβαση της Βραχιονοπλαστικής;

Η Βραχιονοπλαστική πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης και της πτώσης του δέρματος που παρατηρείται στους βραχίονες. Η χαλάρωση αυτή μπορεί να προκύψει λόγω απώλειας βάρους συνήθως άνω των 15-20 κιλών, λόγω ηλικίας ή τέλος λόγω μειωμένης σύσφιξης του δέρματος μετά από Λιποαναρρόφηση στην περιοχή.

Γιατί να Επιλέξετε την Επέμβαση της Βραχιονοπλαστικής;

Στην Βραχιονοπλαστική γίνεται αφαίρεση του χαλαρού δέρματος στην περιοχή του βραχίονα μέσω μιας τομής η οποία κρύβεται στην περιοχή της μασχάλης. Σε περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλη χαλάρωση τότε η τομή μπορεί να εκτείνεται κατά μήκος της εσωτερικής επιφανείας του βραχίονα από την μασχάλη έως τον αγκώνα. Το μήκος της τομής θα εξαρτηθεί από το βαθμό του πλεονάζοντος δέρματος. Αυτή η επέμβαση δίνει ένα άριστο αποτέλεσμα στο σχήμα του βραχίονα, αφήνοντας όμως μια ουλή η οποία θα χρειαστεί περίπου δώδεκα (12) μήνες για να ατονίσει.

Χειρουργικές τομές

Η τομή θα έχει συνήθως ένα σχήμα L, ξεκινώντας από τη μασχαλιαία περιοχή και συνεχίζοντας κατά μήκος του εσωτερικού του βραχίονα, αλλά μπορεί επίσης να περιορίζεται μόνο στη μασχαλιαία περιοχή.

Ουλές

Οι ουλές κατά την διάρκεια των πρώτων εβδομάδων θα είναι αρκετά ροζ, και στη συνέχεια, θα ατονήσουν σε λευκό. Το χρονικό αυτό διάστημα ποικίλει από ασθενή σε ασθενή, αλλά γενικά η ποιότητα των ουλών στους περισσότερους ασθενείς θα είναι εξαιρετικά καλή.

Φάρμακα

Ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό θα πρέπει να λαμβάνεται πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση. Ως προληπτικό μέτρο, δεν πρέπει να λαμβάνονται φάρμακα χωρίς συνταγή ιατρού ή φυτικά προϊόντα/φάρμακα προ της χειρουργικής επεμβάσεως και για 3 ημέρες κατόπιν αυτής. Επίσης, θα πρέπει αυστηρώς να αποφευχθεί η λήψη μη στερινοειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως ασπιρίνη (salospir), ιμπουπροφένη (Nurofen), δικλοφενάκη και κάθε άλλη αντιπηκτική ή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή, κατόπιν συνεννόησης πάντοτε με το θεράποντα ιατρό. Θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμο να φέρετε ένα κατάλογο των οποιωνδήποτε συνταγογραφημένων φαρμάκων που λαμβάνετε για τον προεγχειρητικό σας έλεγχο.

Κάπνισμα

Αν είστε καπνιστής/καπνίστρια επιχειρείστε να διακόψετε το κάπνισμα για έξι εβδομάδες προ και τουλάχιστον μια εβδομάδα κατόπιν της χειρουργικής επεμβάσεως, καθώς έτσι θα μειωθεί δραματικά η πιθανότητα εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Vrachionoplastiki

Ανάρρωση από την Επέμβαση Βραχιονοπλαστικής

Διάρκεια της Χειρουργικής Επέμβασης

Ανάλογα από τις περιοχές που πρέπει να αποκατασταθούν,η επέμβαση διαρκεί από δύο έως δυόμιση (2- 2,5) ώρες, και αν και συνήθως διεξάγεται υπό γενική αναισθησία, μπορεί να πραγματοποιηθεί και υπό τοπική νάρκωση σε συνδυασμό με μέθη.

Διάρκεια Νοσηλείας

Η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο είναι συνήθως για μια νύχτα.

Επίδεση Τραυμάτων και Ράμματα

Η περιοχή συνήθως επικαλύπτεται από ειδικά αυτοκόλλητα (steri strips) τα οποία θα παραμείνουν για δύο εβδομάδες, χρονικό διάστημα κατά το οποίο όλες οι πληγές συνήθως επουλώνονται. Θα χρειαστεί να φοράτε ένα ελαστικό μανίκι που θα καλύπτει το άνω μέρος του βραχίονα (τύπου κορσέ για βραχίονες) νυχθημερόν για την πρώτη εβδομάδα, και στη συνέχεια, μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας για δυο έως τρεις εβδομάδες.

Μετεγχειρητικές Οδηγίες και Ανάρρωση

Την πρώτη ημέρα θα πρέπει να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε είτε στο νοσοκομείο είτε στο σπίτι. Από την δεύτερη έως τη πέμπτη ημέρα μπορείτε να σηκώνεστε και να κινείστε ελεύθερα, αλλά ενδεχομένως να αισθάνεστε κάποια ενόχληση. Από την πέμπτη έως την δέκατη τέταρτη ημέρα το μεγαλύτερο μέρος των οιδημάτων και των μωλώπων θα υποχωρήσουν. Από εδώ και στο εξής, θα αρχίσετε να αισθάνεστε πολύ καλύτερα και μετά την πάροδο δέκα ημερών, θα μπορείτε να ξεκινήσετε ήπια άσκηση αυξάνοντας σταδιακά την ένταση.

Από την τέταρτη εβδομάδα και μετά θα έχετε σχεδόν επανέλθει στους φυσιολογικούς σας ρυθμούς.

Μετεχγειρητική Παρακολούθηση

Η πληγή σας θα ελεγχθεί την δεύτερη και πέμπτη μετεγχειρητική ημέρα και ξανά την επόμενη εβδομάδα, στο μήνα, στο τρίμηνο, εξάμηνο και τέλος στο χρόνο μετά από την επέμβασή σας από τον κο Κωνσταντίνο Μπενετάτο. Δεν θα υπάρξει επιπλέον χρέωση για οποιαδήποτε παρακολούθηση σχετίζεται με την χειρουργική σας επέμβαση.

Τελική Έκβαση

Παρόλο που τα αποτελέσματα της επέμβασης θα είναι άμεσα εμφανή, θα εξακολουθείτε να βλέπετε περαιτέρω βελτίωση στην περιοχή τους πρώτους τρεις μήνες.

Χρόνος Αποχής από την Εργασία και Κοινωνικές Δραστηριότητες

Οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς τον χρόνο ανάρρωσης και αυτό εξαρτάται από την περιοχή που θεραπεύεται, εντούτοις το περιθώριο ανάρρωσης που δίνεται στους ασθενείς είναι από δέκα έως δεκατέσσερις (10-14) ημέρες. Οι περισσότεροι ασθενείς νιώθουν άνετα από την πρώτη κιόλας εβδομάδα και έχουν περισσότερο το αίσθημα της ήπιας ενόχλησης παρά του πόνου.

Χρόνος Αποχής από την Άσκηση

Οι ασθενείς συνήθως αισθάνονται ικανοί να περπατήσουν μια ικανοποιητική απόσταση εντός τριών ημερών, και να κολυμπήσουν ήπια σε τρεις εβδομάδες, ενώ η έντονη άσκηση (αερόβια άσκηση, κλπ) θα πρέπει να αποφεύγεται για τρεις εβδομάδες. Τέλος αθλήματα που απαιτούν σωματική επαφή πρέπει να αποφεύγονται για οκτώ εβδομάδες.

Οδήγηση

Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφύγουν την οδήγηση έως ότου απαλλαγούν εντελώς από τον πόνο και το αίσθημα του περιορισμού, ώστε να είναι απόλυτα σε θέση να κάνουν μια αιφνίδια κίνηση, όπως άμεσο φρενάρισμα, ανεμπόδιστα και χωρίς πόνο. Αυτό προτείνεται ώστε οι ασθενείς να εξασφαλίσουν την κάλυψή τους από την ασφαλιστική τους εταιρία. Ενδεχομένως να χρειαστούν έως και τρεις εβδομάδες για την πλήρη ανάρρωσή τους.

Πιθανές Επιπλοκές από την Επέμβαση της Βραχιονοπλαστικής

Η Βραχιονοπλαστική είναι μια επέμβαση ρουτίνας που στέφεται με απόλυτη επιτυχία για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών. Εντούτοις, όπως και με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε ότι υπάρχει ενδεχόμενο εμφάνισης επιπλοκών. Οι επιπλοκές που ενδεχομένως προκύψουν αναφέρονται κάτωθι:

Μικρού βαθμού Ασυμμετρία

Παρόλο που η ίδια επέμβαση θα πραγματοποιηθεί και στις δύο πλευρές, τα αποτελέσματα της επέμβασης ενδεχομένως να είναι ελαφρώς διαφορετικά στις δύο πλευρές.

Ουλές

Η ποιότητα των ουλών διαφέρει μεταξύ των ασθενών.

Διαταραχή της αισθητικότητας της περιοχής

Ενδεχομένως να παρατηρηθεί μια υπαισθησία στην περιοχή η οποία συνήθως υποχωρεί μετά τις πρώτες εβδομάδες.

Μώλωπες – Αιμάτωμα

Συνήθως η εμφάνισή τους είναι πολύ ελαφριάς μορφής, εντούτοις όμως σε μερικές περιπτώσεις ενδεχομένως και βαρύτερης.

Γενικoί κίνδυνοι της επέμβασης Βραχιονοπλαστικής

Λοιμώξεις του αναπνευστικού και θρομβώσεις στο πόδι ή στους πνεύμονες (DVT ή PE). Παρόλο που είναι σπάνιο να εμφανιστούν επιβάλλεται να αποφευχθούν με το να μην καπνίζετε, να μην είστε υπέρβαροι και να κινητοποιηθείτε όσον το δυνατόν περισσότερο μετά το πέρας της χειρουργικής επέμβασης.

Εάν αισθανθείτε οποιοδήποτε σύμπτωμα που ενδεχομένως σας ανησυχήσει, παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.